Socata e o bautura pe care in trecut oamenii o consumau foarte mult, deoarece se hraneau intr-un mod cat mai natural. Ea are o multime de beneficii pentru organism si e foarte simplu de facut, cu doar cateva ingrediente care sunt la indemana oricui. Totodata, din soc se mai pot face si alte bunatati, precum dulceata sau sirop.
Unele persoane nici nu stiu ca exista o astfel de bautura, dar sa mai stie si cum se face socata, deoarece acum, ea nu mai e la fel de populara. Daca tocmai ai aflat ce anume e si cum te poate ajuta, in cele din urma iti vom spune cum se realizeaza, ce beneficii are, dar si ce alte modalitati prin care poti folosi socul mai sunt.
Ce beneficii aduce consumul de socata de casa
O bautura care ar trebui consumata mai des este socata, beneficii avand multe, printre care le amintim pe urmatoarele: ajuta la pierderea kilogramelor in plus, te scapa de alergii, inflamatii si anumite infectii, previne aparitia constipatiei si duce la un tranzit normal, e un bun diuretic, contribuie la tratarea durerilor reumatice etc.
Cand este bun socul pentru a fi cules
Cele mai populare preparate care au nevoie de soc sunt socata si dulceata din flori de soc sau bobite. Perioada in care se culege rodul acestui arbusti este diferita, in functie de ce anume doresti sa prepari.
Daca te intereseaza reteta de socata, cu flori proaspete, trebuie sa recoltezi principalul ingredient atunci cand inflorirea e in proportie de 70-80%. Daca e prea tarziu, florile devin amare. Pentru a face o astfel de bautura pentru timp cat mai indelungat, poti sa pastrezi la congelator o parte din recolta, pentru a o consuma mai tarziu.
Daca ceea ce vrei sa faci e dulceata de soc din flori, ele se strang in aceeasi perioada ca la socata, iar daca doresti sa o faci din bobite, atunci trebuie sa astepti pana cand acestea sunt coapte foarte bine, sunt moi si au culoarea neagra.
Care este reteta traditionala de socata
Multi vor sa faca socata, reteta traditionala si cauta mult timp pana gasesc acea reteta clasica, deoarece in zilele noastre la ea se aduc tot felul de imbunatatiri.
Asadar, daca vrei sa faci totul cat se poate de simplu si te intrebi cum se face sucul de soc traditional, ai nevoie de: 8 flori de soc, 500 g zahar, zeama de la o lamaie si o lamaie feliata. Zaharul se asaza intr-un bol, peste el se pune apa, pentru a se dizolva. Dupa, pentru a continua sa faci acest suc de soc, reteta clasica, intr-un borcan mare, de 5 litri, introdu florile spalate, apa cu zaharul, zeama de lamaie si lamaia taiata felii. Completezi cu apa rece, amesteci bine si o lasi 2-3 zile la temperatura camerei, mestecand din cand in cand. E cea mai simpla reteta de socata pe care o poti incerca.
Ce alte retete de socata mai sunt
Daca te intrebi cum se prepara socata cu ingrediente mai moderne, la care in trecut oamenii nu aveau acces (cel putin nu foarte usor), iti vom da cateva idei.
Trebuie sa stii ca la baza stau tot florile de soc, lamaia si apa, insa, in plus, mai poti adauga miere, daca doresti sa faci socata cu miere, nu cu zahar, curmale sau stafide, daca vrei o aroma cat mai deosebita, frunze de menta, pentru un gust mai racoritor, drojdie de bere, pentru a fermenta mai rapid sau cateva boabe de orez, pentru aciditate mai mare.
Sunt multe idei pe care le poti lua in calcul, daca vrei sa faci socata, reteta ceva mai moderna. Acum, pe care o alegi, vei vedea in functie de preferintele pe care le ai pentru anumite ingrediente, astfel incat sa ai parte de un suc de soc care sa fie exact pe placul tau.
Ce alte retete cu soc mai pot pune in practica
Chiar daca cea mai simpla si rapida alegere e aceea de a realiza o reteta cu suc de soc, sunt si persoane care vor sa mai incerce si altceva si aleg, de exemplu, sa faca dulceata. Daca si tu doresti asta, foloseste wokul de fonta pentru a o prepara, deoarece nu lipeste si nu schimba gustul in nici un fel.
Daca mergi pe varianta de a face dulceata din flori, acestea trebuie culese din timp, cand au inflorit si au un miros puternic. Ai nevoie de: 100 grame flori, 1 kg zahar, 1 litru apa, 1 plic zahar vanilat, frunze de menta si 2 lamai. Dupa ce speli bine florile, le lasi sa se scurga de apa, apoi nu le folosesti ca la suc de soc, reteta traditionala, ci le scoti de pe tije, astfel incat sa folosesti doar floricelele.
Apoi, introdu in wok sau intr-o alta oala pe care o alegi: zaharul, apa, 1 lamaie feliata, sucul de la cealalta, 3-4 frunze de menta si zaharul vanilat. Lasi sa fiarba totul, pana cand se leaga. Scoti feliile de lamaie, introduci in sirop florile si lasi totul la fiert pana cand incepe sa se ingroase. La final, lasa dulceata de soc sa se raceasca, apoi toarn-o in borcane sterilizate.
Dar, mai e o modalitate de a face astfel de bunatati din soc, fara a folosi flori, cum se intampla la socata fara drojdie sau la reteta anterioara. Poti sa folosesit bobite. Acestea trebuie sa fie foarte bine coapte.
Ai nevoie de: 2.5 kg de fructe de soc, 2.5 kg zahar, 1 lamaie si 300 ml apa. Bobitele se scot de pe tije, se spala si peste ele se stoarce lamaia. Pe foc, intr-o cratita, se adauga apa si zaharul si se lasa la fiert pana aceste ingrediente incep sa se lege. Peste, adaugi fructele de soc si din cand in cand amesteci si spumezi, circa 30 de minute. La final, cand compozitia e inca fierbinte, torni in borcane si acoperi totul cu paturi groase, pentru a se raci lent.
Profita cat de mult poti de tot ce inseamna sirop de soc (beneficii multiple vei gasi la el), socata, dulceata sau alte bunatati, deoarece acest arbusti are flori si fructe care pregatite in modul potrivit pot fi absolut delicioase.