Faguri - Reteta de gofre romanesti
Ingrediente:
- 200 g faina alba
- 50 g zahar
- 50 g lapte
- 3 oua
- 60 g ulei
- Esenta de vanilie
- Un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura:
- Gem de fructe sau crema de ciocolata
Iti plac retetele de gofre, dar iti amintesti si de copilarie, cand bunica prepara faimoasele si fragedele ei fursecuri cu gem, numai bune de infulecat? Desi poate semana, intr-o oarecare masura, cu acele gofre belgiene, reteta de faguri este diferita si produsul finit va avea o textura usor mai frageda si sfaramicioasa deoarece aluatul, desi nu este foarte diferit, are o textura mai densa. In plus, doua coji vor fi unite la mijloc de o umplutura dulce si decadenta.
Pe de alta parte, exista si retete de waffles belgiene pufoase sau gofre sarate ce pot lua locul unui mic dejun, in special cand sunt insotite de un sos pe masura. Insa aceasta nu este o astfel de reteta, ci una neaosa, ce aminteste de copilarie.
Cu cantitatile de mai sus pentru reteta de vafe iti pot iesi in jur de 20 de bucati umplute sau 40 de coji.
Pentru a-ti fi mai usor intregul proces, te vei folosi de un aparat de gofre romanesti sau schimbi placile sandwich maker-ului, daca ai unul cu parti interschimbabile ce includ si o fata pentru astfel de prajituri (exista si unele pentru nuci). Un alt tip de aparat pe care il poti improviza, si cu care vei avea rezultate foarte bune, este clasicul “waffle maker”.
Pentru faguri reteta simpla implica sa spargi ouale si sa le bati bine cu telul sau un mixer, adaugand zaharul si un varf de sare, dupa care poti adauga, pe rand, uleiul, laptele si esenta de vanilie, la final incorporand usor faina. Consistenta acestui aluat de gofre seamana putin cu cea de clatite, doar ca este mai groasa.
Pentru reteta de gofre la aparat cu aluat in stil romanesc vei incinge placile prin punerea in functiune a dispozitivului si fixarea la o treapta mai jos decat cea maxima. Vei unge cele doua parti cu unt topit sau putin ulei, dupa care vei lua o lingura si vei pune mici portii pe placa, inchizand capacul.
Poti verifica dupa 3 – 4 minute sa vezi cum arata al tau aluat de vafe, acestea fiind gata cand exteriorul este rumen, auriu. Vei scoate fagurii si ii vei lasa sa se raceasca, in acelasi timp continuand sa pui cu lingura cate putin din aluatul pentru reteta de waffles romanesti.
Dupa ce s-au racit, se pot umple cu crema sau gemul dorite, ungand o parte cu generozitate, dupa care se lipeste de o alta bucata si se formeaza biscuiti umpluti.
Daca te intereseaza o reteta faguri de post, poti urma regula 3/6, pornind de la 3 oua si continuand cu trei linguri de zahar, lapte vegetal, ulei vegetal si sase linguri de faina, adaugand si o lingurita de praf de copt si esenta de vanilie, urmand acelasi proces pentru a te alege cu minunati biscuiti fragezi si numai buni de umplut.
Pentru ca foile sa se inmoaie si sa devina mai fragede, vei pune biscuitii din aceasta reteta waffles romanesti in cutie de plastic sau sticla si ii vei lasa in frigider pentru 24 de ore. Dupa ce sunt scosi din frigider, pot fi consumati imediat sau etalati oaspetilor.