fbpx
     

Gogosi cu lingura reteta traditionala

Last Updated: 18.07.24

 

Gogosi pufoase cu lingura

Reteta de gogosi cu iaurt
Timp de preparare:15 minutes
Timp de gatire:15 minutes
PRINTEAZA

Ingrediente:

  • 200 g iaurt gras (10% grasime)
  • 100 g faina
  • 25 g zahar
  • 3 oua
  • Coaja rasa, de lamaie
  • Esenta de vanilie
  • Ulei pentru prajit
  • Un varf de sare. 
 

Ingrediente pentru prezentare:

  • Zahar vanilat
  • Gem de fructe
  • Sos de vanilie, caramel, ciocolata etc.

 

Cand ai pofta de ceva dulce, dar nu ai chef de prea multa munca in bucatarie, poti incerca niste gogosi cu lingura, gogosi rapide sau gogosi turnate, care insotesc un proces simplu de preparare, aluatul fiind relativ usor de incropit, cu ingrediente gasite des prin frigider si camara. In plus, acest tip de desert a marcat copilaria multora dintre noi, reinviind un gust al primilor ani din viata. Poti face aceasta reteta de gogosi la cuptor, dar si prajind in ulei. 

Aceasta reteta de gogosi pufoase cu iaurt nu are nevoie de framantare sau lasare la crescut, inca un motiv pentru care sa o incerci, neavand nevoie nici de spatiu pentru intinderea aluatului. Pe deasupra, aceste gogosi pripite nu ar trebui sa se usuce sau sa se intareasca daca le lasi pe a doua zi. 

Alte retete sunt pentru gogosi cu praf de copt sau gogosi cu lingura cu iaurt si bicarbonat,  pentru a te asigura ca aluatul va creste si va fi pufos (totusi, pot prinde un gust mai amar, specific acestor ingrediente). Poti face si gogosi de post cu lingura, inlocuind laptele si ouale cu apa si drojdie, de pilda. 

Modul de preparare pentru acest aluat de gogosi implica separarea galbenusurilor de albusuri, pe cele din urma batandu-le bine cu mixerul sau telul, punand si varful de sare. 

Se adauga galbenusurile si se incorporeaza, dupa care se pun iaurtul (poti face si gogosi cu smantana sau gogosi cu lapte acru, inlocuind iaurtul) si zaharul si se da mixerul la viteza redusa, continuand amestecarea. Daca nu ai mixer poti folosi si o spatula. 

Adaugi vanilia si coaja de lamaie si continui sa amesteci aluatul de gogosi rapide cu iaurt.  Utilizand o spatula sau o paleta vei incorpora faina in miscari de jos in sus, avand grija sa pastrezi acest aluat cu iaurt aerat. 

Modul clasic de preparare este in ulei, dar poti face gogosi cu iaurt la cuptor, pentru mai putine calorii. Pentru prajit incingi tigaia pe plita sau ochiul de aragaz, punand macar doua degete de ulei, pentru ca gogosile sa nu ajunga la fund si sa se arda. 

Portionarea se face dupa ce uleiul este fierbinte, turnand cate o lingura, pe rand. Nu dureaza mult sa scoti din ulei niste gogosi simple si pufoase, putand pune in jur de 5 sau 10 odata, in functie de cat de mare este tigaia. Focul va fi mediu spre ridicat, pentru ca aluatul sa nu se arda. Ai in vedere si ca aceste gogosi cu iaurt grecesc cresc pe masura ce se fac, asa ca le vei lasa suficient loc la preparare. 

Repeti procesul cu urmatoarea serie de gogosi rapide, scotandu-le pe cele rumene cu o spatula sau o paleta perforata. Vei avea langa tine o strachina si lingura, ca sa le asezi pe servetele de bucatarie pentru ca uleiul in exces sa fie absorbit. Dupa ce termini sa prepari aluatul, te-ai ales cu o frumoasa colectie de gogosi simple turnate sau gogosi grecesti, cum vrei sa le spui. 

Poti servi aceste gogosi cu dulceata, simple, cu zahar pudra deasupra, avand optiuni de gogosi cu mere, gem, sosuri de fructe sau ciocolata ori chiar glazura. 

Daca le faci pentru prima oara, niste gogosi cu iaurt si bicarbonat pot fi mai sigure, deoarece creste posibilitatea ca vor creste si vor ramane pufoase, reteta putandu-se altera in functie de preferinte si posibilitati sau gustul dorit de gospodina. Pofta buna!

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii