Gris cu lapte pufos
Ingrediente:
- 50 g gris
- 550 ml lapte
- 30 g unt (80% grasime sau mai gras)
- 50 g zahar
- Vanilie
- Un praf de sare
Ingrediente pentru topping (optionale):
- Dulceata
- Scortisoara
- Ciocolata
- Zahar ars
Una din retetele copilariei este cea de gris cu lapte ca la bunica, reteta ce poate fi foarte simpla sau cu mai multe ingrediente, in functie de ce se gaseste prin frigider sau de gustul final dorit si consistenta preparatului. Ramane, totusi, o mancare de baza, multifunctionala, una din simplele retete cu lapte ce poate tine loc de desert sau mic dejun, care se poate face foarte repede comparativ cu alte prajituri sau dulciuri. Cu cat se prepara mai mult gris cu lapte si zahar ars, simplu sau sub forma de budinca, cu atat mai multe portii poti avea, in acest caz, cantitatile mentionate fiind suficiente pentru trei portii consistente.
Printre deserturile usoare si recomandate celor mici se afla gris cu lapte pentru bebe intr-o formula mai moale si usor de inghitit, aceasta reteta putand fi adaptata in acest fel.
Daca te intereseaza cum se face grisul cu lapte, afla ca totul porneste de la cantarirea ingredientelor, dupa care vei lua o cratita si vei pune intreaga cantitate de lapte la fiert, avand grija ca acesta sa nu dea in foc.
Cand incepe sa prinda spuma laptele, poti adauga vanilia, sarea, zaharul si untul, dupa care incepi sa amesteci bine, pentru a facilita topirea bucatilor de unt si a zaharului.
Cand esti multumita/a de rezultat, poti lua cratita de pe foc si adauga gris in lapte in timp ce amesteci folosind o spatula sau o lingura ori un tel, punand cratita la loc pe foc.
Lasi sa fiarba amestecul de lapte cu gris, cu plita setata la minim pana cand se ingroasa, perioada activa de preparare depinzand de tipul de gris si cantitate. Pentru a te asigura ca este gatit, poti gusta. Ar trebui sa nu mai fie tare sau sa se simta crantanind.
Vei obtine un gris cu lapte moale sau usor mai tare, precum o budinca, in functie de tipul de gris folosit. In general, preparatul este fin si prezinta cremozitate. Deoarece s-a intrebuintat o cantitate mica de zahar, se recomanda adaugarea unui topping pentru persoanele care prefera un desert mai dulce.
Crema de gris se poate turna in farfurie, bol, ceasca, vase de ramekin si servi cand se racoreste putin, punand deasupra dulceata in lapte cu gris, crema de ciocolata, presarand putina scortisoara, facand un piure din fructele preferate sau adaugandu-le pe cele indragite, taiate in felii. Sau poti consuma un gris cu lapte simplu, mai slab in zaharuri, daca doresti.
Printre alternativele destinate celor cu restrictii dietare se gasesc retete de gris cu apa, gris fara gluten sau budinca de gris, pentru o textura mai aparte si o asezare in farfurie mai deosebita. Iar un alt desert ce foloseste ingredientul-vedeta din aceasta reteta este cel de macaroane cu gris.
Un exemplu pentru cei care doresc un aport mai ridicat de proteine este folosirea unui gris din grau dur si a oualor intr-o budinca de gris cu zahar ars.
Acum ca ai aflat cum se face gris cu lapte si ce toppinguri poti adauga, iti va fi mult mai usor sa ai la indemana un desert usor de preparat, de care sa te bucuri alaturi de membrii familiei in momentele petrecute impreuna.