Humus libanez de casa
Ingrediente:
- 300 g naut crud (ori doua conserve de naut fiert)
- 5 catei de usturoi
- Zeama de lamaie
- 50 ml ulei de masline
- Boia dulce
- 1 lingurita chimion
- O frunza de dafin
- Frunze de coriandru, menta sau patrunjel tocate
- 250 ml apa din zeama in care fierbe nautul sau din conserva
- 3 linguri de tahini
O populara reteta cu naut este cea de hummus, un starter gustos si bogat in proteine si grasimi care provine din zona mediterana si Orientul Apropiat, care se prepara relativ simplu si care nu are nevoie de ingrediente prea dificil de procurat. Un humus de casa poate fi realizat cu naut proaspat, pe care il fierbi tu, sau cu cel care se gaseste in comert la conserva, mai ales atunci cand nu ai prea mult timp la dispozitie, dar doresti un snack sanatos.
Ce este humusul? Implica nautul fiert si pasat cu pasta de tahini si ierburi, pe care il poti manca simplu, cu bruscheta, lipie sau tortilla crocanta ori cu legume crude, precum un sos sau un produs tartinabil.
Daca vrei sa faci hummus libanez de la zero, e necesar sa inveti cum se prepara nautul, in cazul in care nu l-ai mai fiert pana acum. Vei lua cantitatea mentionata in ingrediente si o vei lasa in apa peste noapte, acoperind complet cu lichid intr-un bol. Se va inmuia si va avea o perioada de fierbere mai scurta. In cazul in care se umfla si absoarbe lichidul repede, vei mai adauga apa. Daca te intrebi cat se fierbe nautul, iti vom spune ca in acest caz este posibil sa iti iasa dupa o ora. Cu cat este mai bine hidratata boaba, cu atat mai repede se va fragezi.
Iata cum se gateste nautul. Il vei pune la fiert, asadar, intr-o cratita (poti folosi si o oala sub presiune daca te grabesti, caci in mod natural poate dura si pana la 2 ore sa se faca, daca ai o cantitate mai mare) si pentru putin gust vei adauga o frunza de dafin.
In timp ce se prepara termic nautul pentru hummus, reteta clasica, poti prepara pasta tahini sau de susan din 4 – 5 linguri de seminte de susan pe care le incingi intr-o tigaie care se afla pe ochiul de aragaz la foc mic, neuitand sa amesteci constant, pana cand prind o suprafata lucioasa, aurie, fara a se arde, dupa care le macini fin si le amesteci bine cu o lingura de ulei.
Mai poti face si humus reteta fara tahini, simplu, pentru a rezulta o iahnie de naut sau crescand numarul de catei de usturoi introdusi in reteta, daca nu ai la indemana pasta gata facuta sau seminte de susan.
Cum se fierbe nautul, il scurgi, pastrand o cantitate de lichid in cazul in care humusul e prea tare, si zdrobesti usturoiul. Vei pasa nautul in blender si vei adauga pasta de susan, usturoiul, uleiul de masline si sare, lasand pentru final doar patrunjelul si boiaua.
Pentru a regla consistenta acestui humus de naut adaugi din apa in care a fiert sau, daca folosesti naut la conserva, lichidul in care se afla. Cand a prins consistenta dorita, poti orna cu boia, chimion, patrunjel si menta, lasand sa se raceasca inainte de a consuma. Poti face si humus cu ardei copti deasupra, ca si garnitura sau decor, pentru un plus de savoare.
Exista pentru naut retete diverse cand vorbim despre produsele cu care se asociaza, putandu-se consuma alaturi de avocado, tabouleh, cu ciuperci, carne sau iaurt.