fbpx

Ketchup de casa

Last Updated: 02.10.22

Te gandesti sa faci ketchup de casa si vrei sa afli cat mai multe cu privire la acest preparat? Te afli unde trebuie. Iti vom prezenta in cele ce urmeaza cateva retete simple, delicioase, pe care merita sa le incerci. 

Ketchupul de casa este ideal pentru pizza, cartofi, carne si multe alte bunatati la care folosesti de regula acest tip de sos. Nu contine ingrediente greu de procurat si cu cat vei folosi legume mai proaspete si naturale, cu atat va fi mai aromat si bun.

ketchup de casa servit cu platou de gustari

Ketchup de casa cu gogosari

PRINTEAZA
Ingrediente reteta ketchup de casa:
  • 2 kg rosii
  • 2 kg gogosari
  • 2 kg ardei kapia
  • 500 ml ulei
  • 30 g otet
  • 20 g miere
  • 50-60 g zahar
  • sare (dupa gust)
  • condimente (tarhon, busuioc, usturoi pudra, boia iute, boia dulce etc.)

Cum se face ketchup de casa cu gogosari

E totul foarte simplu la aceasta reteta, dar iti va lua mai mult timp pentru partea de fierbere. 

Pentru inceput, pregateste legumele. Toate trebuie spalate si curatate. 

In ceea ce priveste rosiile, recomandat ar fi sa le indepartezi pielita. Poti face asta fierbandu-le putin in apa. Poti totodata folosi si o masina speciala pentru a obtine zeama din ele. Daca doresti totusi sa le lasi cu pielita, nu e gresit nici asa, doar ca pasta nu va fi una foarte fina.

O data indepartata pielita prin fierbere, ceea ce urmeaza sa faci este sa le maruntesti. Poti folosi pentru asta un blender sau chiar o masina de tocat. 

Intr-o cratita incapatoare, adauga sosul obtinut din rosii si lasa la fiert pentru 30 minute. Timpul il cronometrezi din momentul in care incepe fierberea. Intre timp, mai amesteca din cand in cand.

 


cantar de bucatarie din inox cu bol din inox

Cantar de bucatarie Heinner HKS-5SS cu bol 5kg, full inox

Pentru lichide si solide. Confectionat integral din inox, cu display LCD si functie TARA. Pret accesibil. Vezi oferta aici.


 

Mai departe, ocupa-te de ardei si gogosari. Dupa ce le-ai scos cotoarele, baga-i la blender sau la masina de tocat pentru a-i marunti si pe ei cat mai bine. Dupa ce rosiile au fiert 30 minute, adauga gogosarii si ardeii si mai lasa inca 30 minute. 

Acum e momentul sa adaugi toate celelalte ingrediente. Incepe cu uleiul si mierea si continua cu condimentele pe care le vrei pentru arome. Poti sa folosesti si alte mirodenii, nu doar cele sugerate de noi. Ca si cantitati, pune totul dupa gustul tau. 

Ketchupul mai trebuie lasat la fiert pentru circa 2 ore si jumatate, timp in care tot trebuie sa mai amesteci in oala.

La final, se toarna in sticle si/sau borcane sterilizate si apoi se mai baga la cuptor pentru o ora, la foc mic, pentru inca o sterilizare. 

 

Ketchup de casa doar cu rosii

Pe lista de ingrediente pentru ketchup doar cu rosii trebuie sa treci 1 kg rosii, 1 ceapa, 100 ml otet balsamic (poti folosi si de mere), 40g miere, 60g zahar, 100ml apa, sare, piper, boia iute sau dulce, dupa preferinte, iese bun cu ambele.

ketchup de casa in borcan de sticla

Cum se face ketchup numai din rosii

Daca nu vrei ketchup cu ardei si gogosari, ci cauti o varianta simpla, doar din rosii, poti incerca aceasta reteta. 

Ceapa trebuie curatata, spalata, apoi tocata marunt. Dupa, ai nevoie de o cratita in care sa o calesti cu ulei. O lasi pana cand devine usor transparenta. 

In timp ce calesti ceapa, poti sa te ocupi de rosii. Ele se taie bucati si apoi se adauga peste ceapa. Lasa-le la foc mic, pentru a fierbe incet. Amesteca pentru a nu se lipi se cratita, si lasa-le la gatit pana cand se inmoaie foarte bine. 

Ce faci cat se gatesc rosiile? Te ocup de celelalte ingrediente. Pune intr-un bol condimentele specificate de noi, dar si altele dorite de tine si amesteca. Peste ele adaugi apa cu otetul si mierea si omogenizezi pana formezi un sos. Adauga acest amestec peste rosiile care sunt deja moi si mai lasa la foc pana cand sosul scade. 

Ce urmeaza sa faci acum e sa strecori sosul obtinut, cu o strecuratoare, pentru a obtine o textura fina. Daca nu vrei sa inlaturi cojile, poti sa dai totul foarte bine prin blender. Vei obtine o pasta putin mai groasa, dar cremoasa si gustoasa.

La fel ca la orice conserva, borcanele si/sau sticlele se spala si se sterilizeaza inainte, impreuna cu capacele. Pentru a te asigura de faptul ca vor rezista bine mai multe luni, poti sa sterilizezi recipientele si dupa ce le umpli. Poti face asta la cuptor sau prin metoda bain-marie.

 


Daca gasesti rosii bune si coapte nu uita sa faci si niste bulion de casa. Pe lista de sosuri si deep-uri gustoase si usor de facut mai poti trece guacamole, sosul Bearnaise simplificat pentru friptura si sosul cu miere si mustar pentru gratar.


Cel mai bun ketchup cu miere pentru pizza 

Poti prepara ketchup de casa cu miere, pentru pizza, din 2.5kg rosii, 1kg ardei kapia, 1kg gogosari, 1 telina, 1 ceapa, 1 morcov, 2 mere, 100ml otet, 125g ulei, 60g miere, sare, piper, cimbru, ardei iute.

ketchup de casa cu ardei kapia si miere

Cum se face ketchup cu miere

Aceasta reteta de ketchup e una indragita de iubitorii de pizza. Daca o incerci, va fi foarte simplu sa renunti la a mai cumpara sosuri din comet. Nu e o reteta la care iti va lua putin timp sa o faci, dar, va merita efortul. 

Incepem cu rosiile, iar din ele trebuie sa obtii sosul. Poti folosi o masina speciala de tocat rosii, o razatoare sau un blender si apoi o sita.

Pentru a pregati ardeii si gogosarii, acestia trebuie copti si apoi dati prin masina de tocat sau un alt robot ce ii poate face pasta. 

In ceea ce priveste ceapa, telina, merele si morcovul, ele trebuie curatate, taiate si fierte intr-o solutie facuta din otet, ulei si apa. Dupa ce au fiert, se dau prin blender pentru a se forma o pasta.

Daca ai toate aceste ingrediente pregatite, de acum totul va fi foarte simplu. Ia o cratita incapatoare, iar in ea pune la fiert sucul de rosii. Cand acesta incepe sa se ingroase si se elimina din apa, adauga ardeii si gogosarii facuti pasta, dar si amestecul din celelalte legume. 


Borcan de 400g cu sos de rosii si busuioc, cu capac albastru

Sos de rosii cu branza ricotta Barilla, 400g

100% rosii italiene, fara conservantI, fara gluten. Sosul basilico barilla este gata de a fi turnat peste pastele aburinde. Vezi oferta aici.


 

Pentru a condimenta totul, adauga sare, piper, miere, cimbru sau alte astfel de ingrediente care vor contribui la gust. Daca vrei un ketchup picant, poti sa introduci si boia iute sau ardei iute maruntit foarte foarte bine. 

Dupa ce ai obtinut gustul dorit, mai lasa la fiert pentru inca vreo 30 de minute, iar cand totul pare legat si ai textura dorita, opreste focul. Ketchupul se toarna in recipiente din sticla, sterilizate in prealabil. La acest pas el trebuie sa fie fierbinte. Daca doresti, poti steriliza din nou recipientele dupa ce le umpli.

 

Intrebari frecvente

 

Cum se scot petele de ketchup

Uneori, oricat am fi de atenti, ne putem pata atunci cand mancam ketchup. Aceasta e o problema care ii poate pune in dificultate mai ales pe parinti. Copiii se pateaza destul de des cand mananca acest tip de sos (si nu numai). Daca vrei sa scoti cu usurinta petele de ketchup, iata cateva solutii:

  • Aplica pe murdarie un amestec de zeama de lamaie si apa oxigenata, apoi freca bine zona respectiva;
  • Aplica pe pata otet alb si tamponeaza pana cand murdaria dispare;
  • Presara pe pata bicarbonat de sodiu si lasa-l sa actioneze pentru 15 minute. Dupa fie inmoaie haina in apa cu otet, fie aplica apa cu otet peste zona respectiva.

 

 


Sticla maro cu ketchup heinz, dop albKetchup Heinz, 570g

Preparat din rosii coapte, care ii ofera aroma sa unica si gustul inconfundabil. NU contine coloranti, arome, conservanti sau agenti de ingrosare artificiali. Vezi oferta aici.


 

 

 

Cate calorii are ketchup

Ketchupul nu este un sos foarte caloric, insa, avand in vedere ca are in componenta zahar sau miere, numarul de calorii creste. De regula, in 100g de ketchup ai cam tot atatea calorii.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii