fbpx
     

Lasagna reteta originala italiana

Last Updated: 18.07.24

 

Lasagna cu carne tocata

Lasagna la cuptor
Timp de preparare:30 minutes
Timp de gatire:40 minutes
PRINTEAZA

Ingrediente pentru ragu: 

  • 150 g sunca de porc (pancetta)
  • 350 grame carne de vita (flanc, spata, pulpa)
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 2 rosii de gradina sau 200 ml suc de rosii
  • 2 tije telina
  • 100 ml vin alb sec
  • 50 grame unt
  • 1 l apa fierbinte sau stoc de legume ori carne
  • Piper
  • Sare 
 

Ingrediente pentru sos bechamel:

  • 100 g faina
  • 1 litru lapte
  • 100 g unt
  • Piper alb
  • Sare
  • Nucsoara rasa (optional) 
 

Ingrediente pentru montare:

  • 500 grame foi lasagna
  • 250 grame parmezan ras

 

Lasagna bolognese este o reteta italiana de prestigiu, care poate ridica semne de intrebare in ce priveste ingredientele, deoarece romanii prefera sa o adapteze cu ce mai gasesc prin frigider. Totusi, cea originala implica folosirea carnii de vita cu cea de porc, precum si prepararea unuia din sosurile de baza din gastronomie, si anume cel bechamel. 

Daca doresti sa scurtezi timpul de preparare al lasagnei, poti pregati sosul ragu, cel cu carne, cu o zi inainte. Un secret pentru reteta lasagna cu carne suculenta si gustoasa este sosul bogat de ambele feluri de la care nu vei face rabat cand montezi. Va inmuia si gati foile de paste pe care nu le fierbi inainte, caci acest pas nu este necesar, dupa cum vei vedea ca scrie pe multe cutii. 

Ai nevoie de rabdare, chiar si cand stii cum se prepara “lazania”, deoarece reteta cere timp si ingrediente mai costisitoare decat in mod normal, daca doresti sa respecti intocmai cerintele si sa te bucuri de un gust cu iz italian. 

Cand perfectiunea nu este prioritara, poti recurge la o lasagna cu pui sau curcan, de exemplu, carnuri mai slabe, dietetice comparativ cu cele folosite in mod uzual, sau lasagna cu carne de porc, daca nu mananci vita, ori vegetariana, lasagna cu legume. 

Sosul ragu implica tocarea legumelor si incingerea unei tigai cu ulei de masline si unt, dupa care adaugi ceapa, pe care o calesti, adaugand, apoi, pancetta, telina si morcovul. 

Dupa ce se prajeste putin carnea, o stingi cu vinul alb si maresti flacara pentru a evapora alcoolul, dupa care adaugi rosiile sau sucul de rosii, jumatate din cantitatea de supa si lasi sa fiarba 90 de minute, amestecand din cand in cand. 

Asezonezi cu piper si sare si mai adaugi supa daca e nevoie, pana scade. Ar trebui lasat macar o zi dupa cele aproape 3 ore de fierbere, pentru a prinde toate gusturile, de aceea efortul acesta nu este inclus in timpii de preparare. 

O parte importanta a retetei este sos bechamel de lasagna facut in casa, topind untul (100 g) si adaugand tot atata faina, amestecand bine pentru a nu prinde cocoloase, la foc mediu. Intre timp, in alta oala fierbi laptele si il adaugi incet peste amestecul cu faina, mixand spre a evita cocoloase, intr-un final punand si condimentele. 

Pentru lasagna, reteta originala, ai toate ingredientele la indemana cand sunt gata sosurile si nu iti lipsesc foile. Pentru montare ai nevoie de o tava adanca in care vei pune un rand subtire de sos alb bechamel, dupa care il acoperi cu paste, deasupra turnand un polonic de bechamel, peste care se pun alte foi, urmand un polonic de ragu. 

Peste el se pune putin parmezan ras, apoi inca un strat de foi lasagna, sos bechamel, alte foi, ragu si parmezan, si asa mai departe, pana se formeaza sase randuri de foi. Toppingul final poate fi din bechamel sau un amestec din ambele sosuri. 

Pentru cuptoarele electrice, coacerea are loc la 180 de grade cu ventilatie sus si jos, in timp ce la cuptorul de aragaz obisnuit se va seta treapta medie spre mare, timpul recomandat fiind de 30 – 40 de minute. 

Se scoate tava de “lazania cu carne” si se presara restul de parmezan, lasandu-se sa se raceasca minim 15 minute, dupa care se poate taia si servi. Pofta buna! 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii