fbpx
     

Lava cake reteta originala

Last Updated: 20.04.24

Lava cake este un desert decadent, apreciat in intreaga lume pentru finetea si gustul sau, mai purtand si denumirea de moelleux de ciocolata. In esenta, este un souffle cu un interior mai cremos spre lichid.

Originile sale sunt dezbatute, pe de o parte fiind atribuite chef-ului american Jean-Georges Vongerichten, care sustine ca ar fi inventat reteta el insusi in 1987, pe de alta parte francezul Jacques Torres, un ciocolatier si bucatar la randul sau, sustinand ca respectiva prajitura exista deja in tara sa la acea vreme. 

 

 

Desi este confundata cu fondant de ciocolata, nu reprezinta aceeasi reteta. Cea de lava cake are si ea putina faina, mult unt si ciocolata, dar se topeste in farfurie, nu in gura, precum fondantul.

In esenta, pentru aceste prajituri ai nevoie de zahar, faina, unt, ciocolata si oua. 

Lava cake reteta originala

Prajitura cu ciocolata lava cake

Prajitura vulcan de ciocolata
Timp de preparare:20 minutes
Timp de gatire:15 minutes
PRINTEAZA

Ingrediente: 

  • 113 g unt nesarat
  • 170 g ciocolata amaruie (50% sau mai mult)
  • 2 oua
  • 2 galbenusuri
  • 50 g zahar
  • Un praf de sare
  • 30 g de faina alba (2 linguri). 
 

Pentru servire: 

  • O cupa de inghetata
  • Zahar pudra
  • Sos de ciocolata
  • Fructele preferate. 

 

Lava cake

 

Primul pas in prepararea dulciurilor este sa ungi patru mici vase de ramekin cu unt si sa le tapetezi usor cu faina, inlaturand excesul. Le pui pe o tava de copt si le dai deoparte.  Porneste cuptorul aragazului la 230 de grade Celsius. 

Tai cocolata in bucati mici cu cutitul (pentru un lava cake cu ciocolata alba vei folosi aceeasi cantitate de ciocolata, dar alba).  Dupa care o amesteci incetul cu incetul cu untul, dar nu oricum, ci la bain marie (baie de abur). Vei folosi deci o cratita cu apa pe care o pui la fiert. Deasupra ei pozitionezi un bol rezistent la temperatura si amesteci incontinuu cele doua ingrediente pana formeaza o crema fina. 

Intr-un bol mediu vei bate ouale cu cele doua galbenusuri, adaugand sarea si zaharul pana compozitia se ingroasa si prinde o culoare mai stearsa. 

 

 

In timp ce amesteci ciocolata, o incorporezi peste cea de oua, adaugand si faina, amestecand folosind o lingura de lemn sau un tel pana cand aluatul nu mai are cocoloase si se ingroasa putin. 

Folosind o lingura, imparti aluatul in cele patru vase de ramekin si le introduci in cuptorul incins. Le lasi acolo pentru 12 minute sau pana cand aluatul se intareste pe margini, dar ramane mai moale in mijloc. 

Dupa ce le scoti, le lasi sa se raceasca pret de un minut. Apoi folosesti farfurioare de desert cu care acoperi vasele si intorci pe rand, cu grija. Lasa-le asa pentru 10 secunde, dupa care le scoti si servesti prajiturile de lava cake reteta originala cu topping de fructe. Mai poti pune alaturi o cupa de inghetata sau sos de ciocolata. Pe deasupra, poti presara zahar pudra. 

 

 

Daca preferi sa adaugi un topping proaspat realizat, afla cum se face fondantul de casa. In general foloseste zahar, apa si glucoza lichida ori miere de albine (patru parti de zahar, o parte de glucoza si una de apa). 

O alternativa la bain marie este prepararea ciocolatei de lava cake la microunde. Folosesti un bol rezistent la caldura, in care topesti untul si ciocolata pret de cate 10 secunde. Apoi scoti bolul, amesteci si repeti pana cand consistenta este cea necesara. 

Poti prepara aluatul dinainte, lasandu-l in frigider pret de cateva ore, pana ai nevoie de el, dar reteta nu include ingrediente sau amestecuri care se dau la congelator.

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii