Macaroane cu branza si smantana este o reteta clasica, dulce sau sarata, care te incalzeste pe dinauntru si iti da o senzatie de bine este cea de macaroane cu branza. Cunoscuta si sub denumirea de budinca cu branza si spaghete la cuptor, ea este foarte simplu de pregatit. Ai nevoie doar de putintica rabdare si cateva ingrediente de prin frigider si camara. In avantajul sau vine si faptul ca aceste paste cu branza dulce se pot manca reci sau calde, putandu-se reincalzi in cuptorul cu microunde a doua zi, daca mai raman portii.
Macaroane cu branza si stafide
Ingrediente:
- 350 grame paste lungi (spaghete, tagliatelle, macaroane)
- 200 ml lapte sau smantana
- 500 grame branza de vaci
- 200 grame zahar
- 60 grame stafide
- 4 oua
- Un varf de sare
- 2 plicuri zahar vanilat
Alte ingrediente:
- 20 g unt
- 1 coaja de lamaie, rasa
Macaroane cu branza, smantana si stafide, la cuptor
Ce paste folosesti pentru macaroane cu branza
Reteta de budinca de paste cu branza este usor de modificat asa ca, daca nu ai paste lungi poti folosi si din acelea mai scurte, precum fusilli, penne sau farfalle. Iar in locul stafidelor poti pune merisoare in paste cu branza si smantana, daca ai.
Cum fierbi pastele
Mai intai, vei fierbe pastele pentru mac and cheese, reteta fiind asemanatoare si, putem spune, adaptata pentru preferintele culinare ale romanilor. Pui o oala cu suficienta apa pe foc, la flacara medie, adaugand o lingurita de sare, fierband pastele dupa indicatiile specifice de pe ambalaj, putandu-le lasa al dente pentru spaghete cu branza la cuptor.
Se scurg si se introduc in compozitia de branza pe care o faci in timp ce se fierb.
Pregateste compozitia cu smantana
Aceasta e compusa din ouale intregi care se bat cu telul impreuna cu zaharul pentru macaroane cu branza dulce pana se formeaza o spuma mai groasa care indica faptul ca zaharul s-a topit si s-a incorporat.
Se adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie, smantana sau laptele, si se amesteca in continuare. Spre final, se va pune si branza dulce de vaci pentru macaroane cu branza si zahar. Nu uita de stafide sau merisoare, pentru un plus de textura si gust in paste cu branza la cuptor.
Pune totul in tava, la cuptor
Se porneste cuptorul la 170 grade Celsius, pentru macaroanele la cuptor electric folosind si ventilatia.
Ungi un vas termorezistent cu unt (poti folosi si hartie de copt). Pentru a nu se lipi compozitia de branza si macaroane, cu pesmet dai peste unt.
Pastele scurse se adauga peste compozitia de budinca cu branza de vaci si se amesteca bine folosind o lingura sau o furculita, turnand totul in vasul de copt.
Tava de macaroane cu branza dulce la cuptor se introduce in cuptorul preincins si se lasa la 170 de grade (treapta medie) sa se coaca pana la 30 de minute, pana prinde o crusta rumena deasupra.
Serveste simplu sau cu topping
Dupa ce se termina perioada de coacere, se opreste flacara si se scoate vasul, lasandu-se la racit. Se portioneaza in cateva bucati de spaghete cu branza la cuptor care se pot servi drept desert sau fel principal in urma unei supe sau ciorbe mai consistente.
Pentru un plus de prezentare, poti adauga peste spaghete cu branza si smantana putin zahar pudra, niste sos de ciocolata, gemul preferat sau putina scortisoara.
Cum prepari paste cu branza in varianta sarata
Celor carora le plac deserturile sarate sau felurile principale cu spaghete si branza le va surade mai mult o reteta de paste cu branza sarata sau cascaval ori budinca de macaroane si smantana, care se va topi mai usor si va avea acel aspect onctuos, decadent, atunci cand se mananca. In acest caz, se renunta la zahar, care se inlocuieste cu lapte si putina faina, unt si, eventual, pesmet, bacon sau nucsoara.
Indiferent ca alegi o reteta dulce sau una de macaroane cu branza sarata, iti uram succes la preparare si pofta buna!