Hello again!
Uite ca a venit si noiembrie. Daca e inceput de luna este si momentul perfect pentru a stabili cateva idei simple pentru retetele pe care le vei gati. Vorbim asadar, rapid si eficient, despre: 3 preparate cu care sa incepi luna cat mai gustos, legume si fructe de sezon in noiembrie, de ce sa nu fierbi broccoli si cum tai corect conopida.
Citeste pana la capat, iti povestesc despre un film fain, ce carte de bucate ma inspira zilele acestea si legatura dintre oi, alge marine si emisiile de metan.
Conopida gratinata, Paste cu broccoli si Supa crema de telina
- Conopida gratinata arata incredibil de bine, este super gustoasa si simplu de gatit. Vezi aici reteta scrisa si aici varianta video.
- Una dintre cele mai bune legume din care poti obtine calciu in luna noiembrie este broccoli. Incearca-l in aceste paste cu sos cremos si ai grija sa nu il fierbi prea mult. Crunchy e cuvantul cheie!
- Cand incepe sa fie rece afara, o supa calda devine un must-have in meniu. Iti propun o reteta cu telina apio, praz, bacon si crutoane. Este wow!
Good food, Better life
Inceputul fiecarei luni este momentul perfect pentru o lista orientativa de ingrediente. Eu folosesc acest truc pentru a evita blocajele culinare si momentele “noi oare ce mai mancam?” 🙂
Deci, uite cu ce lucram luna aceasta:
- sfecla, gulie, napi, cartofi, telina, morcov, pastarnac, patrunjel radacina
- broccoli, varza, conopida, dovlecei
- ceapa, usturoi, praz
- spanac, salata verde, macris, din culturile de toamna
- ciuperci
- catina, coarne
- alune, castane, nuci
- mere, pere, gutui, citrice.
E suficient sa arunc o privire pe lista si de regula imi aduc aminte o reteta faina sau imi face pofta un anumit ingredient. Din acest punct e simplu sa pui la punct meniul zilnic sau saptamanal.
Fara resturi
Telina a fost mereu o problema de gestionare pentru mine, pentru ca adesea gasesc radacini prea mari pe care nu le folosesc integral, iar resturile se strica incredibil de usor.
De curand am descoperit ca este super simplu sa tai ce ramane in cubulete si sa congelez in pungi. Asa am mereu telina pentru ciorbe si orez (by the way – caleste putina telina si adauga in orezul cu legume, gustul este superb).
Utile de la experti
- De aici am invatat sa tai conopida mai usor in buchetele, poate te ajuta si pe tine.
- Tu cum gatesti broccoli? Uite de ce e mai bine sa il faci la aburi si cat timp trebuie gatit.
- Daca gasesti catina in piata, o poti conserva dupa retetele de aici.
Noutati din lumea culinara
- Te simti obosit sau trist in sezonul rece? Bea cafea mai des. Ce au descoperit cercetatorii?
- Oile care mananca alge marine ar putea fi cheia pentru a reduce emisiile de metan.
- Broccolini, o noua cultura profitabila. Un tanar din Buzau este singurul cultivator din Romania!
Up-close & personal
De curand m-am uitat la “The Fundamentals of Caring“. E un film fain, putin dur pe alocuri, poate mai direct decat te-ai astepta, care iti poate schimba in bine perceptiile despre viata, daca ii dai o sansa. Incearca-l, spune-mi cum ti s-a parut.
Vrei sa-ti recomand o carte de bucate? Cauta “How to Cook Everything, the basics“, de Mark Bittman. Contine o multime de trucuri care te pot ajuta sa gatesti mai usor, mai repede si mai bine.
Ce-as putea sa fac?
Am plantat Bok Choy in gradina si cred ca e gata de cules. Nu prea stiu insa ce sa gatesc cu ea, asa ca mi-ar prinde bine niste sugestii. Stii tu, prin reply la email! Iti povestesc data viitoare ce am facut cu ea si daca imi place sau nu.
Ti-am promis reteta de sirop cu dovleac. O gasesti aici. Nu uita sa lasi un comment dupa ce o incerci!
Atat pentru azi, multumesc pentru citire!
Nu uita sa bei suficienta apa si sa inlocuiesti dulciurile cu fructe 🙂
See you soon!
Cu drag,
Ioana