fbpx
     

Mancare de mazare reteta simpla

Last Updated: 14.04.24

 

Tocanita de mazare

Mazare cu carne
Timp de preparare:20 minutes
Timp de gatire:2 hours 15 minutes
PRINTEAZA

Ingrediente:

  • 600 g mazare (proaspata sau congelata)
  • 600 g carne (cubulete de porc, pulpe sau piept de pui, pulpe de vita, etc.)
  • 2 cepe
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 1 lingura paprika (boia dulce)
  • Sare
  • Piper 
 

Ingrediente pentru servit:

  • Smantana
  • Garnituri optionale (orez, paste, cartofi, galuste etc.)

 

O mancare de mazare gustoasa poate complimenta carnea sau garnitura dorita, aducand un aport vitaminic si nutritional pozitiv, in acelasi timp. Totodata, aduce aminte de mancarea de la bunica, realizata din ingrediente pe care le gasesti prin casa, care nu costa mult si care dau un gust foarte bun, fara a necesita pregatire extensiva. O tocana de mazare buna va putea fi mancata si vara, si iarna, mai ales cand mai schimbi tipul de carne adaugat, care va creste sau scadea si timpii de gatire. Iar daca ai restrictii alimentare, ori nu consumi carne, in mod normal, devine o mancare de post satioasa. 

O mancarica de mazare cu pui se va face mai repede decat o reteta cu mazare cu carne de vita, pentru care va fi necesara o preparare termica mai indelungata. Gustul dulceag al legumelor poate fi contracarat putin de boiaua dulce si de smantana adaugata la final, daca se doreste. Preparatul se poate face pe plita, aragaz sau daca folosesti multicookerul, pentru a te scuti de inconvenientul verificarii prea dese sau a amestecarii ingredientelor pentru a nu se lipi de tigaie. 

Pentru mazare cu carne de porc foarte bune sunt pulpa si pieptul, care se taie in cubulete sau bucatele de 3 cm grosime, pe care le arunci intr-o tigaie in care ai incins uleiul, sotandu-le bine pret de 10 minute la foc mare, pentru a se rumeni putin. 

La o mancare de mazare cu pui timpul de preparare se poate injumatati, deoarece aceasta carne se prepara termic mai repede, de regula. Iar pentru mazare cu carnati nu trebuie decat sa prajesti carnatii si sa adaugi la fiert mazarea si celelalte legume. 

Se adauga ceapa tocata marunt si se asezoneaza cu sare si piper, acoperind tigaia cu un capac si dand focul la mediu. Lasi ceapa sa se caleasca si sa prinda acea culoare sticloasa, frumoasa in mancarica de mazare, dupa care adaugi o lingura de paprika (boia de ardei dulce) si doua cani de apa (in jur de 500 ml). 

Se acopera tigaia din nou cu capacul si se lasa la fiert 60 de minute, cu focul la minim, testand din cand in cand, pentru a readauga apa, la nevoie. 

Cand bucatile de carne devin fragede, adaugi mazare verde, amesteci si lasi la fiert 10 minute, adaugand putina apa pentru a prelungi sosul. 

Mai poti face mancare de mazare cu carnati, care este mai rapida prin prisma faptului ca nu mai pregatesti carnea la fel de mult, mai ales cand carnatii sunt gata preparati, mancare de mazare fara carne, de post sau vegana, inlocuind-o cu bucatele de soia, eventual. 

Cand mancarea de mazare scazuta este gata, opresti focul si lasi tigaia acoperita inca 5 minute. 

Se serveste imediat, gustul cel mai bun fiind cand e inca fierbinte, consumandu-se simplu sau drept mancare de mazare cu cartofi fierti, piure, cu orez sau alte garnituri asemanatoare. 

Iar daca doresti un sos mai consistent sau care sa ii schimbe putin gustul, poti recurge la adaugarea a 250 ml de sos de rosii in ultima parte a prepararii, ori poti face mazare cu sos alb de faina cu apa si smantana, pentru mancare de mazare cu smantana. 

Daca nu ai mazare proaspata sau aceasta nu este in sezon, poti recurge la mancare de mazare congelata pe care o gasesti in supermarketuri si magazine, ori chiar la mancare de mazare la borcan, insa gustul va fi diferit, deoarece leguma este deja fiarta si nu mai mentine textura si dulceata celei proaspete. 

Iti uram pofta buna la mancarica de mazare scazuta cu smantana si carne sau la cea de post, daca o preferi asa!

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii