- 2 pungi de urzici
- 2 cepe medii sau 3 mai mici
- 4-5 catei de usturoi
- 1lingura de faina
- ulei
- sare
- piper
- amestec de legume uscate
Indicatii:
Primavara inseamna aproape intotdeauna ceva lipsuri la categoria vitamine si minerale. Iata de ce este important sa profitam din plin de verdeturile de sezon care incep sa apara o data cu primele zile mai calduroase. Urzicile, spanacul si leurda sunt printre cele mai bune ingrediente pe care le poti introduce in alimentatie in aceasta perioada, intr-o varietate de forme (bors cu urzici si orez, urzici mestecate, mancare de urzici cu leurda sau stevie, pilaf cu urzici, orez cu stevie etc.).
Mancarea de urzici, simpla sau cu ou, ciuperci sau smantana, ingrosata sau nu cu faina, este printre cele mai apreciate retete primavaratice. Iata o varianta gustoasa si usor de pregatit in care poti prepara pentru tine si intreaga familie.
Indiferent daca le cumperi din piata sau le culegi chiar tu de prin gradina, urzicile au nevoie sa fie alese de firele de iarba si buruieni, scuturate bine de pamant si spalate cu atentie in mai multe ape. Perisorii intepatori de pe frunze prind destul de bine particulele de murdarie, deci scutura-le cu atentie, si uscate si ude, pentru a indeparta toata mizeria.
Pentru mancarea de urzici batute poti folosi bineinteles si urzici congelate, daca gasesti la supermaket, caz in care etapa de spalare nu mai este necesara.
Pune-le la fiert pentru 20-30minute in apa care clocoteste deja. Daca pui urzicile la gatit cand apa e inca rece sau calduta, raman tari si mancarica de urzici nu va mai iesi la fel de cremoasa si gustoasa.
Dupa ce urzicile au fiert, scoate-le intr-o strecuratoare si lasa-le putin sa se raceaca. Pastreaza zeama de urzici. Vei avea nevoie de putin lichid cand pui urzicile la prajit cu ceapa, si in plus, zeama de urzici care beneficii numeroase. Daca poti suporta gustul, poti face o cura cu aceasta zeama bogata in fier si vitamine.
Pune frunzele de urzici fierte la blender, marunteste-le pe tocator sau da-le prin masina de tocat carne.
Taie ceapa marunt si caleste pentru cateva minute in ulei. Adauga putina zeama de urzici si urzicile tocate si caleste in continuare, pentru 10-15 minute. Completeaza cu faina si lasa sa scada pana esti multumita de densitate. Trebuie sa arate ca o pasta, daca e prea apoasa, mai lasa pe foc.
Pentru o aroma cat mai placut, gateste aceste urzici cu usturoi. Marunteste cateii de usturoi si arunca-i in amestecul din tigaie, apoi adauga mix de legume, sare si piper dupa gust si mai da putin in clocot.
Este o reteta de mancare de urzici de post, potrivita cu paine prajita si ridichi. Daca o consumi in afara perioadelor de post, reteta de urzici mestecate merge foarte bine si ca garnitura pentru oua ochiuri sau posate. O alta combinatie delicioasa este si mancarea de urzici cu mamaliga.
Zeama de urzici – Beneficii
Zeama ramasa de la frunzele fierte pentru diferite retete cu urzici este bogata in vitamine (A, B, C, K) si minerale (fier, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fosfor). Contine de asemenea polifenoli utili precum quercitina si cumarina si carotenoizi (betacaroten, luteina etc.). Zeama de urzica poate ajuta la tratarea hipertensiunii arteriale si la reducerea glicemiei, fiind deci de mare ajutor diabeticilor si persoanelor care cu tensiune arteriala crescuta. Este bine insa sa consulti medicul, daca iei mediamente pentru aceste afectiuni, inainte de a consuma urzici scazute, ciorba cu urzici sau zeama de urzici in cantitati mai mari. Prin nutrientii pe care ii contin urzicile mai ajuta si la eliminarea excesului de sare si apa si protejeaza ficatul impotriva toxinelor.
Mancare de urzici cu orez
Pentru reteta de urzici cu orez sau pilaf cu urzici mai ai nevoie, pe langa cele de mai sus, de 1/2 cana de orez, 1 ceapa, 2-3 catei de ustusoi si o conserva de rosii cubulete in suc propriu, iar urzicile le maruntesti ceva mai grosier.
Pregatesti urzicile ca mai sus, la tigaie, cu ceapa si usturoi. Tai marunt ceapa si cateii de usturoi adaugati in plus si ii pui la calit intr-o alta tigaie, in putin ulei, pentru cateva minute. Adaugi apoi orezul, il amesteci putin cu legumele calite si apoi completezi cu apa in proporti de 3 la 1, deci pentru 1/2 cana de orez, 1 cana si jumatate de apa. Pui la fiert la foc mediu.
Cand orezul este gata, adaugi peste el urzicile calite si sucul de rosii si mai gatesti cateva minute. Completeaza cu sare si piper dupa gust. Poti servi urzici cu orez atat ca preparat simplu, cat si ca garnitura pentru snitele din soia sau preparate din carne.