Mucenici moldovenesti insiropati
Ingrediente:
- 1 kg faina de cozonac sau alba 000
- 4 oua
- 400 grame zahar
- 400 ml lapte
- 40 grame drojdie
- 100 grame margarina sau unt (sau 100 ml ulei)
- Esente de rom si vanilie
- Un varf de sare
Alte ingrediente:
- 200 grame miere
- 50 ml ulei
- 200 grame nuca macinata
Sfintisorii, acei mucenici moldovenesti gustosi si dulci, se prepara in nordul tarii primavara, putand fi de post sau cu lapte, unt sau iaurt si oua, insumand un aluat fraged si gustos, usor dulceag, simplu sau cu nuca deasupra, de cele mai multe ori. Se mai poate folosi drept topping si zaharul pudra, gospodinele putand adauga, chiar, si nuca de cocos, la nevoie.
Cand se fac mucenicii? Trebuie sa fie gata pentru 9 martie, in ziua de Sfintii 40 de Mucenici, fiind, de fapt, un fel de colacei cu topping de nuca si miere. Exista diferite variatii ale acestei retete, unele fiind de post, altele folosind lapte si chiar untura, aceasta fiind o varianta clasica si usor de preparat.
Dintre diferitele retete de mucenici, aceasta se remarca prin simplitate si arome traditionale, aluatul fiind similar celui de cozonac. Aluatul poate fi facut prin oparire sau framantare clasica si lasare la dospit si crescut. Iti vom prezenta modalitatea clasica de preparare.
Mai intai, vei face o maia pe care o lasi sa creasca, din 2 lingurite de zahar, drojdie, putina faina si un pic de lapte.
Intre timp, cerni faina intr-un bol si pregatesti celelalte ingrediente pentru mucenici moldovenesti.
Bati trei oua cu praful de sare, adaugand laptele si zaharul, amestecand pana cand cel din urma se topeste, introducand margarina si esentele dorite, mixand pana se omogenizeaza.
In mijlocul fainii pui maiaua crescuta, dupa 10 minute, si compozitia cu oua, framantand bine folosindu-ti mainile inmuiate in ulei, pentru ca aluatul de sfintisori pufosi sa nu se prinda de ele, lasand la dospit pentru minimum o ora.
Dupa ce aluatul a crescut, il iei si il imparti in bucati de dimensiunea unor mere, mai apoi impartindu-le pe acestea in doua bucati egale pe care le intinzi in doua batoane pe care le impletesti si le pozitionezi in forma de 8, pentru mucenici de casa aratosi. Repeti procesul pentru fiecare bula de aluat si pui rezultatul pe o tava lata tapetata cu hartie de copt.
Ii mai lasi sa creasca in jur de 30 de minute, pana observi ca incep sa se mareasca.
Pregatesti cuptorul de coacere, pornindu-l la 170 de grade.
Bati un ou si ungi micii sfintisori moldovenesti pe deasupra, pentru a deveni aurii la coacere.
Introduci tava in cuptor si ii lasi la rumenit in jur de 30 de minute, verificand din cand in cand aspectul lor.
Cand e gata tava de mucenici copti e scoasa din cuptor si lasata 10 minute pentru a se racori.
In timp ce aluatul se prepara, vei face un sirop pentru mucenici dintr-un pahar de apa si zaharul ramas (in jur de 200 – 250 grame), putand adauga zeama si coaja rasa a unei jumatati de lamai, pe care le fierbi in cateva clocote. Lasi fiertura sa se raceasca putin.
Reteta de mucenici cu nuca si miere implica trecerea colaceilor prin sirop dupa ce se racesc putin, pentru a ramane moi. Pe urma, scoti mierea, ii ungi cu o pensula de silicon si adaugi nuca macinata care se va lipi bine de ei.
Se servesc calduti, singuri sau cu o cana de lapte, ceai ori vin, rezistand foarte bine cateva zile afara sau in frigider. Pofta buna!