Modul de gatire, timpul de care ai nevoie pentru a pune mancarea pe masa, functiile disponibile, usurinta cu care pot fi folosite – sunt doar o parte dintre caracteristicile care fac diferenta intre slowcooker si multicooker. Afla-le pe toate inainte de a decide intre cele doua optiuni.
Vrei sa cumperi un dispozitiv electric pentru gatit insa nu iti foarte clar daca este mai bun un multicooker sau un slowcooker? Iti spunem pe scurt in acest articol care sunt diferentele dintre cele doua tipuri de dispozitive si ce caracteristici au in comun, pentru o decizie cat mai bine informata.
Sistemul de functionare
Pentru ca incalzirea lenta, la o temperatura mai mica, insa constanta, mentine umiditatea legumelor in interiorul vasului, cu un slowcooker nu este nevoie sa adaugi apa. Poti spune ca acest dispozitiv gateste alimentele in propriul lor suc natural. De asemenea, nu este necesar sa iei deloc capacul de pe oala timp de cateva ore bune (intre 4 si 8, in functie de preparat), deci il poti lasa linistit sa lucreze cat timp tu te ocupi de alte treburi.
Multicookerul poate include sau nu functie de gatit sub presiune, foloseste vapori fierbinti de apa pentru a procesa termic ingredientele. Toate versiunile pot fi folosite insa pentru slow cooking, setand o temperatura mai redusa si un timp mai indelungat de preparare.
Timpul de preparare si planificare
Multicookerul lucreaza mai repede decat un slowcooker, deci daca nu crezi ca ai rabdare pentru o reteta care dureaza 4 pana la 6 ore, si vrei un dispozitiv care sa iti puna mancarea pe masa cat mai repede, atunci ai nevoie de cel dintai. Folosirea presiunii pentru procesarea termica reduce timpul de prajire, fierbere, coacere etc., astfel incat poti obtine mult mai repede chiar si preparate dificile, precum carne de vanat, fasole, naut, tocana de legume etc.
Este de asemenea o solutie salvatoare pentru momentele in care ajungi acasa tarziu de la serviciu si trebuie sa pregatesti repede ceva de mancare, sau pentru cele in care te trezesti pe neasteptate cu oaspeti la masa. In plus, poti adauga ingredientele direct congelate, majoritatea modelelor incluzand functie de dezghetare, care reduce si mai mult timpul de asteptare.
Prin comparatie, slowcookerul are nevoie intotdeauna de planificare facuta din timp, pentru a obtine mancarea la timp. Daca ai uitat sa pregatesti ingredientele dimineata si sa ii dai drumul inainte de a incepe sa te ocupi de alte treburi, preparatele nu vor fi gata pana la pranz. In acelasi timp, iti ofera si avantajul de a mentine foarte bine si pentru mult timp alimentele calde, insa de asemenea, gasesti si functie de pastrare la cald la majoritatea multicookerelor din comert.
Functii si moduri de gatire
Slowcookerul face un singur lucru – gateste incet si pe indelete, scotand la iveala si combinand cel mai bine aromele ingredientelor folosite. Cele mai multe modele includ doar timer, pentru setarea timpului de gatire, si de obicei trei trepte de intensitate, pentru reglarea temperaturii.
Alternativa de tip multicooker iti pune la dispozitie, pe de alta parte, dupa cum sugereaza si numele, mai multe variante de preparare termica. Este vorba despre prajire, coacere, fierbere si gatire la aburi, sau cu alte cuvinte, cam tot ce poti face cu un aragaz standard, cu plita si cuptor plus vasele potrivite.
In plus, multicookerele sunt prevazute cu programe predefinite, ce au rolul de a te ajuta sa gatesti mai usor preparate precum orez, friptura, cereale, chiftele, vin fiert, tocana etc.
In timp ce slowcookerul este deci un dispozitiv de specialitate, menit pentru un anume fel de procesare termica, multicookerul este gandit ca un “Jack of all trades”, care poate inlocui cu succes aproape orice alt aparat de gatit din bucatarie.
Capacitate
Din punctul de vedere al capacitatii de depozitare a recipientului, cele doua dispozitive sunt cam la fel, ceea ce inseamna ca poti gasi in ambele categorii modele de la 3 pana la 10litri, in functie de cantitatea de mancare pe care o gatesti de obicei.
Usurinta in folosire
Daca vrei sa pregatesti mancare la slo cooker, speli si tai legumele si carnea, le pui in interior, setezi perioada de gatire, alegi treapta de temperatura si totul este gata, mai trebuie doar sa astepti.
Cu un multicooker lucrurile sunt ceva mai complicate din cauza functiilor atat de numeroase pe care le ofera. In primul rand, gateste mai repede decat un aragaz sau un cuptor standard, deci trebuie sa stii ce temperatura si cat timp trebuie pentru fiecare preparat pe care l-ai gatit pana acum aproape fara sa te gandesti, din obisnuinta, in tigaie sau in oala.
Nu prea poti incepe sa faci mancare la el pana cand nu ai parcurs cu atentie manualul tehnic, in care ti se explica cum trebuie sa il setezi chiar si pentru cele mai simple retete, precum orez fiert sau friptura. Necesita deci putin mai mult efort de adaptare, insa merita timpul si energia investita.
Arome si proprietati nutritive
Modul in care pregateste mancarea face ca slowcookerul sa se afle in avantaj cand vine vorba despre pastrarea gustului si aromelor ingredientelor pe care le folosesti, fiind cel mai bun dispozitiv in care poti gati curry sau tocana. La fel de bine reuseste sa mentina si proprietatile nutritive ale legumelor si fructelor, pentru ca gateste in general la temperaturi mai reduse decat multicookerul, protejand nutrientii. Slowcookerul este deci de preferat pentru cei care doresc sa obtina cat mai mult din ingredientele pe care le pun in oala.
Pret
In general, slowcookerele sunt ceva mai accesibile la pret, ceea ce inseamna ca poti cumpara un model la o calitate buna incepand cu 100 – 150lei. Daca vrei sa gatesti retete la multicooker va trebui insa sa scoti ceva mai multi bani din buzunar, aceste dispozitive fiind comercializate la preturi incepand de la 200 – 250lei, in formatele cele mai simple.
Pentru cei care doresc o varianta performanta, cu cat mai multe programe predefinite, un astfel de aparat poate ajunge pana la 800 – 900lei, in timp ce versiunile premium de slowcookere se situeaza pe la 500 – 600lei.
Functia de reincalzire
Pentru ca nu intotdeauna servim mancarea imediat ce a fost preparata si uneori o reincalzim a doua zi, functia de reincalzire joaca un rol important in economia unei zile obisnuite. Daca ai nevoie de un aparat care sa incalzeasca rapid mancarea, la o temperatura potrivita, fara sa o arda sau sa o usuce, multicookerul este solutia, in timp ce incalzirea la slowcooker dureaza prea mult pentru a fi o optiune eficienta.
February 21, 2021 at 9:24 am
Buna. Imi poti spune daca exista un multicooker cu functia de pastrare calda a mancarii, la fel ca si la slow cooker? Multumesc.
Raspunde
February 23, 2021 at 7:44 am
Salut, Tania,
Da, majoritatea au acest gen de functie inclusa. De exp: Tefal Advanced RK812110, Gorenje MC6MBK, Tefal Fuzzy RK705138, Philips HD3037/70 si lista poate continua.
Numai bine!
Raspunde
June 21, 2020 at 10:46 am
Deci pana la urma am înțeles ca,slow cookerul e pt cineva care nu vrea sa se complice prea mult si nici nu face nu stiu ce mâncăruri elaborate :)).O sa optez pt slowcooker tocmai ca nu imi place sa stau lângă aragaz prea mult si nici sa ma complic,caut la o mancare gustul si aroma originala iar daca SC o poate da fără atâtea complicații atunci el e solutia.
Raspunde
June 22, 2020 at 5:37 am
Buna Corina,
La Slowcooker ai avantajul ca poti prepara si supa de oase, daca te intereseaza in general superalimentele.
Pe de alta parte, supa de oase sta la baza celor mai savuroase feluri de mancare si in cazul bucatariilor restaurantelor care se respecta. E un ingredient de baza pentru supe, tocanite, sosuri etc. si le da acel gust intens.
Cele bune!
Raspunde