fbpx

Muraturi si crocobauri

Last Updated: 10.12.24

Hello again!

Fara suspans, doar cu informatii utile si putina relaxare, vorbim astazi despre: 3 retete de muraturi, special selectate pentru tine, cel mai bun motiv sa le mananci des si diferenta dintre muraturile fermentate si cele in otet.

Citeste pana la final, daca vrei sa afli ce sanse mai ai sa gasesti tacamuri si farfurii din plastic in magazine in viitor si cine planuieste sa cultive cacao la interior.

 

Muraturi asortate, Gogosari in otet si Dulceata de ardei iuti

  • Incepem cu o nebunie de gusturi si texturi si iti propun sa combini cat mai multe legume pentru o reteta de muraturi asortate care iti va lasa gura apa. Vezi aici reteta.
  • Iti plac gogosarii in otet? Uite cum ii poti pregati chiar la tine acasa, foarte simplu si rapid. 
  • Stiu, ies putin din zona de muraturi, dar dulceata este varianta mea favorita de conservare a ardeilor iuti. Vezi reteta aici, langa alte cateva modalitati in care poti pastra ardeii pentru iarna.

Good food, Better life

De saptamana asta la noi se intra in plina campanie de muraturi. Am mai facut noi cate un compot, niste rosii deshidratate sau ceva castraveciori murati, dar acum e treaba serioasa: gogonele, gogosari, varza simpla si cu ardei si morcov, muraturi mixte si ce alte combinatii mai tenteaza papilele gustative. 

Timp de o luna si mai bine vom spala si steriliza borcane, pune etichete si aranja cuminti pe rafturi rezultatele obtinute. Asa ca, pentru inceput, savurez cafeaua de dimineata pe terasa, constienta ca lumina mai blanda inseamna ca vara s-a terminat si ca timpul trece si ar trebui sa ne bucuram mai mult de fiecare moment.

Mult timp am pus muraturi din obisnuinta si pentru gust. Nu se compara nimic cu varza acra, pusa la butoi pentru iarna. De vreo cativa ani mai am insa un motiv foarte bun – sunt extrem de sanatoase si bune pentru organism. Daca dai o cautare pe net dupa beneficiile muraturilor vei afla ca sunt:

  • Sarace in calorii, bogate in fibre – Go Planet! Daca te tenteaza o cura de slabire si iti plac muraturile “te-ai scos”, cum s-ar spune.
  • Gogonelele murate sunt surse foarte bune de vitamina C, iar daca fructele nu prea te imbie iarna, uite ca le poti inlocui cu altceva.
  • Varza ajuta la detoxifierea organismului – good one, daca ceaiul verde si alte asemenea nu prea te atrag.
  • Muraturile sunt bogate in minerale (calciu, fier, magneziu) – avem nevoie de ele ca de aer, doar ca uneori cam uitam. Si lista poate continua. 

Nu stiu cum stai tu cu memoria, dar mie imi vine intotdeauna greu sa retin nutrientii pe care ii ofera alimentele pe care le pun pe masa si atunci fac un artificiu si retin the best of the best, adica esenta. In cazul muraturilor pun egal si trec mai departe digestie si sistem imunitar. 

Pentru ca din tot ce ofera, cel mai mult si mai mult conteaza pentru mine bacteriile acelea bune pe care si eu le-am mai nenorocit cateodata luand antibiotice anapoda. Deci o data sau de doua ori pe saptamana imi aduc aminte sa mananc ceva murat, cu dedicatie speciala pentru micii crocobauri binevoitori din interior, care ma protejeaza de crocobaurii rai si se asigura ca am combustibil suficient si de care trebuie, pentru a functiona zi de zi.

Stiu, te gandesti ca la fel de bune sunt si iaurtul, kefirul si branza de vaci si sunt de acord. Dar, vezi tu, de ceva timp si foarte mult in ultima perioada, lactatele sunt un subiect “ba da, ba nu”. Unii zic ca sunt bune, altii zic sa renuntam complet la ele. Mie imi plac enorm de mult branzeturile si iaurtul. Deocamdata le consum si mi-o asum, dar n-am sa le trec in lista de “must-have” sau de “alimente medicament” pe care efectiv imi propun sa le pun periodic pe masa.

Mai putem opta si pentru supa miso, Kimchi sau ceai Kombucha, aici intervine insa o mica problema de acces la produse de calitate.

Muraturile sunt cea mai simpla alternativa, iar pentru mine asta inseamna un mare plus. Prin muraturi ma refer aici la sensul clasic de leguma sau fruct pus la fermentat in apa cu sare si condimente. Nu este vorba si despre cele conservate in otet simplu sau otet cu sos de rosii, care contin adesea si zahar. 

Reteta de baza? Adaugi 25g sare pentru muraturi, neiodata, la 1 litru de apa rece si completezi in borcane si bidoane in functie de cat spatiu lasa legumele. Pe langa, mai pun: neaparat hrean, sa nu se inmoaie muraturile, crengi uscate de marar, frunze de leustean, boabe de mustar, cimbru uscat, boabe de piper, usturoi. Vezi mai sus reteta de muraturi asortate. 

Atentie insa! Muraturile nu sunt chiar asa de bune daca ai probleme cu stomacul, hipertensiune (contin multa sare) si alte cateva afectiuni. Deci, daca te bate gandul sa mananci mai multe decat de obicei si te stii cu ceva boli cronice, suna putin medicul de familie inainte a face schimbari in meniu.

Uite ca mi-am terminat cafeaua, deci la treaba cu mine! Mi-ar placea sa aud voi ce muraturi bune puneti anul acesta. E simplu, doar dai reply la email. Spor in toate si ne auzim saptamana viitoare.

Utile de la experti

  • Imi plac romanele politiste si un mister de calitate, dar in cazul alimentelor, imi place si mai mult sa stiu exact ce fac si ce mananc. Daca suntem pe aceeasi lungime de unda, vei urmari cu interes clipul de aici, care explica pe scurt si foarte fain ce se intampla cand pui legume si fructe la murat.
  • Nu ti-e foarte clar de ce muraturile in otet nu sunt la fel de sanatoase ca cele fermentate? Vezi aici explicatia stiintifica, in termeni simpli.
  • All work and no fun? Hai sa schimbam asta! Relaxeaza-te cateva minute si vezi aici cum reactioneaza cei mici cand gusta diverse alimente murate.

Noutati culinare

  • Numeroase produse din plastic dispar din magazine 
  • Food fight: Crema de zahar ars vs Creme brulee. Care e diferenta?
  • Cargill a lansat un parteneriat cu AeroFarms pentru cacao cultivata in interior

De la muraturi traditionale la cacao in agricultura verticala e un pas mare, dar putem sa-l facem. Atat pentru astazi, multumesc pentru citire si nu uita sa-mi spui ce muraturi bune faci anul acesta. 

 

See you soon!

 

Cu drag, 

Ioana

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii