
Musaca de cartofi cu carne
Ingrediente:
- 8 cartofi
- 250 grame cascaval ras
- 850 grame carne de porc tocata
- 500 grame rosii pasate
- 2 oua
- 2 cepe tocate
- 75 ml ulei
- 200 ml smantana pentru gatit
- 6 catei usturoi pisati
- Sare
- Piper
Alte ingrediente:
- 1 lingurita boia afumata
- Patrunjel
- 1 lingurita fulgi de chili (optional)
Musaca de cartofi este un preparat de origine balcanica, avand o reteta relativ simpla, cu majoritatea ingredientelor care se pastreaza de la un exemplu la altul, nelipsind in nicio instanta cartofii si carnea. Majoritatea ingredientelor se gasesc in mod uzual in camara si frigider, si nu costa mult, devenind o optiune nutritionala si bogata in grasimi si proteine, deopotriva, cu un gust foarte bun.
Pregatirea si montarea pentru musaca de cartofi cu carne de porc seamana cu cea a lasagnei, implicand producerea de sosuri si asezarea lor pe straturi inainte de coacere. Poate folosi sos bechamel, cascaval ori parmezan, existand si retete in care cartofii se inlocuiesc cu dovlecel, vinete, rosii, unele persoane preferand musaca cu piure de cartofi, de pilda.
Cartofii se fierb in coaja si se lasa sa se raceasca bine, putandu-se pregati dinainte, dupa care se va indeparta coaja si se vor taia felii de 5 mm grosime. Unele retete sunt de musaca cu piure, usurand, intr-o oarecare masura, munca bucatarului.
In timp ce fierb cartofi poti trece la pasul urmator, care implica incingerea uleiului intr-o tigaie, la for mediu, unde pui usturoiul pisat si ceapa tocata si le sotezi. Adaugi putina sare si le lasi 3 minute, amestecand din cand in cand.
Adaugi boiaua si fulgii de chili, mixand bine cu o spatula.
Introduci carnea de porc tocata si lasi sa se prajeasca pret de 10 minute ori pana cand apa care rezulta scade.
Adaugi pasata de rosii si amesteci bine mixul pentru carne de porc cu cartofi la cuptor.
Potrivesti de gust cu sare si piper, continuand sa fiarba pentru 5 minute, timp in care incorporezi amestecul.
Se ia tigaia de pe foc si se adauga patrunjelul tocat marunt, amestecand bine.
Sosul de oua si cascaval este o varianta mult simplificata ce implica mixarea oualor cu telul si adaugarea smantanii si a cascavalului ras, condimentand cu sare.
Preincalzesti cuptorul la treapta medie (pentru cuptorul electric la 170 de grade) si incepi sa montezi.
Intr-o tava termorezistenta ungi peretii si fundul cu unt.
Pui un prim rand de cartofi feliati sau zdrobiti pentru musaca cu piure de cartofi.
Deasupra, adaugi jumatate din cantitatea de carne cu sos (sau un sfert, in functie de cat de lat este vasul pentru gatit si cate randuri iti ies) pentru musaca cu carne si cartofi.
Adaugi un nou strat de cartofi feliati sau piure.
Pui carnea ramasa si o nivelezi frumos, deasupra ei adaugand ultimul strat de cartofi feliati sau piure.
Deasupra pui sosul din oua, smantana si cascaval, intinzandu-l uniform pe musaca de cartofi cu carne de porc.
Vei introduce tava cu cartofi cu carne la cuptor unde vei pastra temperatura de 170 – 180 de grade (foc mediu) pentru 35 de minute sau pana cand se rumeneste la suprafata.
Cand preparatul este gata, se opreste focul si se scoate tava din cuptor, lasandu-se la racit pentru minimum 15 minute.
Musaca de cartofi cu carne tocata si cascaval poate fi servita calda sau fierbinte, insa pentru a se vedea mai frumos acele straturi, ar fi indicat sa o lasi sa se raceasca inainte de a se portiona.
Daca porcul nu este pe gustul tau, poti adapta reteta la o musaca de pui sau una din carne de vita ori curcan.