Reteta de musaca de cartofi cu carne tocata are multe ingrediente, dar e simplu de facut. Include straturi de cartofi (fierti sau prajiti) si carne tocata. Are sos de rosii, ceapa si usturoi si sos Bechamel. Sau, o varianta simplificata, cu cascaval, pe deasupra. Este deci foarte satioasa si gustoasa.
Poti pregati musaca cu carne de vita, porc, pui sau curcan. Sosul Bechamel de la musaca poate fi inlocuit cu un amestec de ou, smantana si cascaval. Asta, daca vrei sa faci varianta mai simpla. Musacaua se gateste cel mai adesea la cuptor. Dar, sunt si persoane care o prepara la tigaie. Se poate pune la congelator si reincalzi oricand, daca gatesti o cantitate mai mare de musaca. Vezi mai jos cum o prepari simplu si rapid.
Musaca de cartofi cu carne
Ingrediente:
- 8 cartofi
- 250 grame cascaval ras
- 850 grame carne de porc tocata
- 500 grame rosii pasate
- 2 oua
- 2 cepe tocate
- 75 ml ulei
- 200 ml smantana pentru gatit
- 6 catei usturoi pisati
- Sare
- Piper
Alte ingrediente:
- 1 lingurita boia afumata
- Patrunjel
- 1 lingurita fulgi de chili (optional)
Musaca de cartofi
Musacaua de cartofi (musaka) este de origine balcanica si are reteta relativ simpla. Cele mai multe ingrediente se pastreaza de la o reteta la alta. De exemplu, nu lipsesc niciodata cartofii si carnea. Poate fi insa vorba de musaca cu cartofi piure sau cu cartofi taiati rondele dupa fierbere. Ori chiar cartofi prajiti. Pentru ca reteta de musaca cu cartofi fierti este cea mai simpa si mai populara, o gasesti prezentata pe indelete in acest articol.
Pregatirea si montarea pentru musaca seamana cu cea pentru lasagna. Faci sosuri si asezi totul pe straturi inainte de coacere. Folosesti sos de rosii cu carne si un sos alb (Bechamel sau varianta simplificata). Sunt si retete in care cartofii se inlocuiesc cu dovlecel, vinete, rosii. Unele persoane preferand musaca cu piure de cartofi, altele cu cartofi prajiti. Depinde de gust. Iata cum o prepari pe cea cu cartofi fierti.
Cum faci musaca de cartofi cu carne tocata
Pregateste cartofii fierti
Fierbe cartofii in coaja si se lasa sa se raceasca bine. Ii poti pregati cu o zi inainte, daca vrei sa faci economie de timp. Indeparteaza coaja doar inainte de folosire. Taie-i felii de 5 mm grosime. Unele retete sunt de musaca cu piure. Daca ti se pare mai usor, ii poti zdrobi, in loc sa-i tai.
Caleste carnea tocata pentru musaca de cartofi
In timp ce fierb cartofi, poti trece la pasul urmator. Adica, incinge uleiului intr-o tigaie, la foc mediu. Apoi pune usturoiul pisat si ceapa tocata. Adaugi putina sare si soteaza 3 minute. Amesteca din cand in cand.
Adauga boiaua si fulgii de chili. Amesteca totul bine cu o spatula.
Pe urma, adauga si carnea de porc tocata. Lasa la prajit 10 minute sau pana cand apa care rezulta scade suficient. Continua cu pasta de rosii. Pui peste carne si amesteci bine. Acestea este unul dintre straturile pentru musaca de carne de porc cu cartofi la cuptor.
Spre final, potriveste de gust cu sare si piper. Mai lasa la fiert pentru 5 minute. In acest timp mai amesteci din cand in cand. Trebuie sa iasa un sos bine legat de carne cu rosii.
Iei igaia de pe foc si adaugi patrunjelul tocat marunt. Apoi amesteca bine si pune deoparte.
Sos Bechamel simplificat
Sosul de oua si cascaval este o varianta simplificata a sosului Bechamel clasic. Doar amesteci ouale (albus si galbenus) bine cu telul. Apoi adaugi smantana si cascavalul ras. Amesteci bine si condimentezi cu sare dupa gust. Din acest sos lipsesc insa niste arome. Daca vrei sa incerci Bechamelul, vezi mai jos reteta clasica. Nu e deloc greu de preparat.
Sos Bechamel clasic pentru musaca de cartofi
Pentru Bechamelul clasic de musaca, incepi cu 30g faina. O gatesti 2-3 minute in 30g unt, la tigaie. E gata cand ai un amestec omogen, ca o pasta.
Intr-o oala fierbi la foc mic 1l lapte. Adaugi o 1 ceapa mai mare sau 2-3 mai mici, intregi (le scoti la final). Mai pui si 2-3 foi de dafin si cuisoare, pentru aroma. Fierbi cateva minute, la foc mic. Nu-l lasa sa dea in clocot. Dupa asta, scoti ceapa si dafinul. Apoi il strecori pentru a elimina cuisoarele si eventualele bucatele de condimente.
Urmatorul pas este sa il pui peste amestecul de faina si unt. Torni cate putin, amestecand cu o lingura. Mai adaugi abia dupa ce laptele deja turnat e inglobat in amestec. Asa eviti sa formei cocoloase. Iese un sos cremos si foarte aromat, pe care il gasesti si in reteta video de lasagna de aici.
Pregateste straturile pentru musaca si pune la cuptor
Preincalzeste cuptorul la treapta medie (pentru cuptorul electric la 170 de grade). Acum incepi sa montezi. Pentru inceput, intr-o tava termorezistenta ungi peretii si fundul cu unt.
Pui un prim rand de cartofi feliati sau zdrobiti pentru musaca cu piure de cartofi. Deasupra, adaugi jumatate din carne cu sos. Sau un sfert, in functie de cat de lat este vasul pentru gatit si cate randuri de musaca cu carne si cartofi iti ies.
Adauga un nou strat de cartofi feliati sau piure. Pune carnea ramasa si o nivelezi frumos. Deasupra ei adaugi ultimul strat de cartofi feliati sau piure.
Peste toate astea, pui sosul din oua, smantana si cascaval. Sau torni Bechamelul facut pentru musaca. Apoi intinzi uniform peste compozitia de musaca de cartofi cu carne de porc.
Pune tava cu cartofi cu carne la cuptor. Gateste la 170 – 180 de grade (foc mediu) pentru 35 de minute. Opreste cuptorul musacaua cand se rumeneste la suprafata.
Scoate tava din cuptor (foloseste manusi). Acum, lasi la racit pentru minimum 15 minute si apoi e gata de servit.
Musaca de cartofi rece
Musaca de cartofi cu carne tocata si cascaval poate fi servita calda sau fierbinte. Pentru a se vedea frumos straturile, e mai bine sa o lasi putin sa se raceasca.
Poti pregati fara probleme o cantitate mai mare, pentru ca poate fi reincalzita usor. O pui la cuptorul cu microunde sau in cel clasic. Dupa cateva minute si e numai buna de mancat.
Pentru ca nu are multa apa, o poti si congela. Scoti apoi musacaua, o dezgheti si o reincalzesti. Ai astfel ceva bun de mancare rapid.
Porcul nu este pe gustul tau? Poti adapta reteta la o musaca de pui sau una din carne de vita ori curcan. Cantitatile si pasii sunt la fel.
La noi in familie facem musaca de cartofi cu carne tocata destul de des. Vara folosim mai mult carne de pui. Sa fie mai usoara. Iarna insa parca merge mai bine cu porc. E usor de preparat si in saptamanile aglomerate a tare bine sa iei o portie din frigider, gata facuta. O incalzim si masa e servita in 5 minute. Daca nu ai timp mult pentru gatit, iti recomand sosul simplificat. Bechamelul nu e greu, dar cere rabdare si timp.
Produse recomandate: