Ai auzit multe despre tehnologia NoFrost integrata in dispozitivele electrocasnice de racire, dar merita oare sa platesti in plus pentru o astfel de combina frigorifica? Inainte de a decide, afla ce este si ce face aceasta functie si care sunt avantajele concrete pe care ti le ofera in raport cu modelele standard.
Citeste aici despre:
- Ce este tehnologia NoFrost
- NoFrost, TotalNoFrost, FreeFrost si Auto-Defrost
- Cum economisesti timp cu NoFrost
- NoFrost reduce consumul
- O varietate de optiuni in magazine
- NoFrost raceste mancarea corect si constant
Pentru cei care cauta o combina frigorifica, eticheta No Frost este deja una familiara, integrata destul de vizibil in materialele de promovare, pentru ca este o caracteristica tehnica inovativa, cu numeroase beneficii. Daca vrei sa cumperi un astfel de aparat si nu stii daca merita sau nu sa dai banii pe un model de acest tip, afla mai intai in ce consta si ce poate face pentru tine aceasta functie.
Ce este tehnologia No-Frost
Tehnologia NoFrost a fost lansata in anul 1987, deci nu este atat de noua pe cat credem, dar este mult mai eficienta in modelele zilelor noastre. Din punct de vedere tehnic, acest sistem foloseste un evaporator, un ventilator si o bobina pentru a gestiona inghetarea vaporilor de apa, inevitabila in orice frigider.
Vaporii de apa din interiorul dispozitivului de racire se formeaza prin degajarea umezelii din alimentele depozitate si prin patrunderea aerului cald din incapere, atunci cand usa este folosita. Cu cat frigiderul este deschis mai des si mai mult timp, cu atat tendinta de formare a ghetii va fi mai puternica.
Expusa la aerul rece, umiditatea din aer condenseaza pe peretii dispozitivului si formeaza straturi de gheata, mai intai subtiri, apoi din ce in ce mai groase, care afecteaza functionarea aparatului.
Spre deosebire de optiunile stardard, modelele NoFrost sau FreeFrost circula aerul din interior cu ajutorul unui ventilator, stimuland acumularea vaporilor de apa si inghetarea lor la nivelul evaporatorului. O data ce sistemul detecteaza formarea de gheata, o bobina incepe sa o topeasca, iar apa este eliminata printr-o conducta din spatele frigiderului, intr-o tava de colectare. Pentru a nu afecta prea mult temperatura din interior, un senzor termic opreste acest proces atunci cand se atinge nivelul de 0oC.
Cu alte cuvinte, sistemul No Frost asigura inghetarea vaporilor in afara compartimentelor folosite pentru depozitare, controland topirea si eliminarea ei fara ca tu sa fii nevoit sa intervii.
NoFrost, TotalNoFrost, FreeFrost si Auto-Defrost
Toate sunt denumiri care indica faptul ca modelul de combina frigorifica pe care o evaluezi nu necesita dezghetare, pentru ca include o functie care face acest lucru automat si periodic. Exista insa o diferenta importanta intre Total NoFrost sau No Frost Freezer si restul indicativelor folosite.
Optiunile cu Total NoFrost si NoFrost Freezer includ sistem de dezghetare si pentru compartimentul de congelare, in timp ce restul variantelor pun la dispozitie aceasta tehnologie doar pentru cel de refrigerare.
Cum economisesti timp cu NoFrost
Daca ai dezghetat macar o data un frigider, mai ales pe timpul iernii, atunci stii cat poate fi de complicat si ca iti ocupa cu siguranta cel putin jumatate de zi. I
n primul rand, trebuie sa scoti din sertare si de pe rafturi toate alimentele si sa le gasesti un alt loc rece de depozitare, pentru a preveni degradarea. Apoi, este nevoie sa deconectezi frigiderul de la priza si sa il lasi cu usa deschisa, sa se topeasca gheata. Acest proces poate dura intre 2 si 5ore, in functie de cata gheata s-a depus si cat de cald este in casa.
Si pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, nu il poti lasa nesupravegheat pentru ca de cele mai multe ori apa topita se scurge pe podea, in ciuda prosoapelor si recipientelor de colectare pe care le-ai asezat strategic. Dupa dezghetare, trebuie sa asezi inapoi toate alimentele, in fiecare compartiment. O operatiune care mananca deci timp si nu este deloc simpla.
Prin comparatie, un frigider cu tehnologie NoFrost nu acumuleaza gheata pe pereti, pentru ca sistemul integrat se ocupa de topirea sa periodica, astfel incat sa nu se adune niciodata suficient de multa incat sa ii afecteze functionarea.
Totul se intampla zilnic, in timp ce tu dormi, muncesti, mananci sau iti bei cafeaua, fara a fi nevoie nici macar sa il programezi sa faca acest lucru. Tot ce trebuie sa faci este sa golesti periodic tavita in care se colecteaza apa condensata, rezultata din topirea ghetii. Inseamna deci economie de timp si confort sporit pentru intreaga familie.
NoFrost reduce consumul
Studiile arata ca o depunere de 2mm de gheata pe interiorul compartimentului de refrigerare poate inseamna pana la cu 10% mai multa energie consumata de acest aparat. Daca nu esti dispus sa il dezgheti manual cel putin o data pe an, iti recomandam deci sa optezi pentru o combina frigorifica prevazuta cu tehnologie NoFrost.
Multe fac parte din categoriile de eficienta energetica A, B sau C, dupa noile standarde, ceea ce inseamna ca, desi probabil va costa mai mult decat o versiune clasica, iti vei recupera cu siguranta investitita din economia de curent asigurata.
O varietate de optiuni in magazine
Pentru ca este o tehnologie eficienta si apreciata, gasesti foarte usor modele prevazute cu acest sistem in oferta celor mai multe dintre brandurile producatoare de electrocasnice. Poti alege o combina frigorifica Samsung, Beko, Ariston, Heinner, Arctic, LG sau orice alt brand recunoscut pe care il apreciezi, pentru ca fiecare dintre ele a dezvoltat propria gama de modele FrostFree, desi denumirile utilizate pentru tehnologie mai variaza.
NoFrost raceste mancarea corect si constant
Gheata depusa pe peretii interiori afecteaza alimentele depozitate in doua moduri. In primul rand, tot ce este pozitionat aproape de zona in care are loc depunerea va ingheta si te vei trezi cu mancare pe jumatate congelata, in compartimentul in care vrei doar sa o tii la rece, pentru a o putea consuma rapid.
In al doilea rand, aceste straturi care se depun afecteaza eficienta frigiderului si se poate intampla ca pe timpul verii, acesta sa nu mai reuseasca sa raceasca suficient de bine si unele produse mai sensibile sa se strice.
Functia NoFrost iti asigura temperatura constanta si uniforma, fara zone de congelare sau temperatura prea ridicata pe rafturile de sus. Mancarea ta este in siguranta si poti cumpara fara griji alimente in cantitate mare, pentru ca sunt mentinute in cele mai bune conditii, chiar si in zilele caniculare.
July 29, 2021 at 12:54 pm
Am o combina frigorifica Hotpoint care imediat dupa iesirea din garantie s-a defectst, in sensul ca nu mai raceste frigiderul. Intrucat nu exista service asigurat in Romania, am gasit dupa indelungi cautari o persoana care a desfacut un capac de la evaporator? din interiorul congelatorului si a constatat ca se formase multa gheata pe acea rezistenta. A inlocuit acolo ceva , cred ca un senzor dar degeaba. A luat si placa si a dus-o la un electronist, tot in zadar insa. Credeti ca se mai poate repara? Acum am invatat si noi ca la 1-2 saptamani sa dezghetam cu uscatorul de par acea rezistenta dar pana cand? Trebuie sa cumparam alta combina?
Raspunde
August 6, 2021 at 5:30 am
Buna, Margareta,
Electronicele sunt de regula proiectate special pentru a se defecta dupa un anumit numar de ore de functionare.
Nu stiu cat de precis e sincronizat aspectul asta cu garantia, dar banuiala mea e ca nu prea ai ce sa ii faci…
Daca vrei sa o lungesti asa cu uscatorul si nu e vreun risc, mai poti sa incerci.
Sunt unele electronice care pot fi reparate si rezista si zeci de ani, chiar daca functioneaza mai problematic, nu stiu daca e si aici cazul, deci chiar nu vreau sa te influentez.
Mult succes!
Raspunde