Orez prajit cu legume – Reteta asiatica

Last Updated: 17.02.25

 

Orez prajit - reteta traditional asiatica

Reteta de orez cu legume
Timp de preparare:30 minutes
Timp de gatire:30 minutes
PRINTEAZA
 
Ingrediente:
  • 200 g orez
  • 2 oua
  • 150 g varza alba
  • Jumatate ardei gras rosu
  • O ceapa alba medie
  • 30 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri patrunjel/coriandru
  • Jumatate lingurita sare
  • Jumatate lingurita piper
  • Jumatate lingurita curcuma si turmeric
 
Ingrediente optionale:
  • 2 linguri ghimbir razuit 
  • O ceasca morcov razuit 
  • Jumatate ceasca mazare 
  • 1 ceasca porumb decongelat 
  • 1 ceasca de dovlecel taiat cuburi 
  • 2 linguri migdale, arahide, seminte de pin, caju 
 

Un orez prajit cu legume si ou devine o garnitura interesanta pentru diferite feluri de mancare, putandu-se consuma si simplu, daca ai nevoie de un preparat usor de realizat la orice ora din zi sau noapte. Face parte din bucataria cantoneza, mai putand fi intitulat si orez prajit Yangzhou, inlocuind, intr-o oarecare masura, painea, caruia i se adauga legume si o sursa de proteine, in speta oul. 

Reteta de orez cu legume si ou foloseste orez fiert cu cateva ore inainte, poate chiar din ziua anterioara, pentru a se prinde mai bine cand se prajeste. Se recomanda sa nu folosesti niciodata ulei de masline cand faci un astfel de preparat, deoarece poate dauna gustului (bucataria chinezeasca nu foloseste acest tip de ulei). 

Cum se face orezul cu legume si ou? Primul pas pentru acest orez prajit cu ou este sa fierbi orezul in cantitate dubla de apa (400 ml apa), putand folosi si un fierbator de orez daca ai unul la indemana. La aragaz vei lasa focul la mic, punand un capac peste oala. Cand e gata, il clatesti in apa rece si il lasi sa se raceasca bine. 

Intre timp prepari ouale pentru orez chinezesc batandu-le si prajindu-le intr-o omleta simpla. Cand se raceste, tai acest ou fideluta. Mai poti apela la prajirea sa prin amestecare in tigaie, pentru a se desface in mici bucatele aurii pe care le pui mai tarziu in reteta cu orez. 

Tai in fasii subtiri varza, ardeii, morcovul si ceapa pentru orez cu legume, reteta simpla. Intr-o tigaie mai adanca sau la wok incingi uleiul foarte bine si adaugi ceapa, ghimbirul si ardeiul, calindu-le bine alaturi de morcov, dupa care pui porumbul, varza si mazarea si le lasi un minut, pentru a se prepara termic pentru orez chinezesc cu ou si legume. 

Cand legumele pentru orez cu legume la tigaie sunt aproape gata, adaugi omleta in bucati si amesteci bine, mai lasand un minut, dupa care pui condimentele dorite si mixezi viguros, la final adaugand orez la wok

Lasi intregul preparat pe foc pentru 3 – 4 minute si il amesteci usor, pentru a nu se lipi acest orez cu legume chinezesc de fundul tigaii, potrivind de sare si piper, putand adauga si sosul de soia in acest moment, caz in care ai grija la cata sare pui inainte. Cand este gata, il poti servi imediat ca si garnitura de orez prajit cu legume si ou sau ca atare, decorand deasupra cu cateva seminte sau patrunjel ori coriandru tocat. 

Mai poti recurge la o modalitate usor diferita de a prepara un orez cu ou si legume la wok calind intai legumele, dupa care le scoti din tigaie si prajesti ouale, amestecandu-le incontinuu, pentru a nu se prinde, cand acestea sunt preparate adaugand orez cu sos de soia, prajind un minut. Reintroduci legumele calite si amesteci, mai lasand un minut preparatul pe foc. 

La final, nu iti mai ramane decat sa scoti o portie de orez cu legume si ou din tigaie si sa o servesti simpla sau alaturi de sursa de proteine preferata si un pahar de vin bun. Noi am avut un Chardonnay fain de la Purcari, a mers ca uns 🙂

Citește și:

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii