fbpx
     

Paella reteta spaniola

Last Updated: 02.10.22

 

Reteta paella cu fructe de mare

Reteta cu fructe de mare, cu orez, la tigaie
Timp de preparare:30 mins
Timp de gatire:30 mins
PRINTEAZA
 

Ingrediente:

  • 30 creveti cruzi black tiger
  • 500 g scoici midii
  • 500 g orez paella (bomba, calasporra, arborio)
  • 800 g carne pui fara os sau piele
  • 60 ml ulei extravirgin de masline
  • 1 ardei rosu tocat fin
  • O ceapa mare, tocata marunt
  • 1 ardei verde tocat marunt
  • 4 catei mari de usturoi
  • 200 ml vin alb sec
  • 1.5 litri supa de creveti, pui, legume sau moluste
  • 4 rosii la conserva
  • 200 g mazare verde (boabe)
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 lingurita piper
  • 1 lingurita boia dulce
  • 1 lingurita coriandru macinat
  • Sare
  • Putin sofran (optional)
  • 1 legatura de patrunjel verde
 

 

Cand ai pofta de ceva bun, paella, reteta clasica ce foloseste carne, orez si creveti iti poate incanta papilele gustative, aducand in casa savoarea Spaniei. Carnea poate fi de oricare fel, cu sau fara scoici, esentiali fiind crevetii, care vor da acel aspect placut alaturi de variate legume colorate in farfurie. In esenta, paella este o tigaie cu “de toate” care origineaza din Valencia, fiind unul din cele mai populare feluri de mancare spaniola. 

Aceasta mancare specifica Spaniei a devenit cunoscuta in intreaga lume atat gratie gustului sau, cat si datorita serialelor si emisiunilor de cooking care au luat cu asalt televiziunea si platformele de streaming in ultimul deceniu. Daca nu ai la dispozitie orez bomba sau calasporra, care se folosesc in mod traditional la preparat, poti folosi cu siguranta orez pentru risotto cu fructe de mare, care va pastra gustul si consistenta specifice. 

Totusi, desi unele persoane considera ca, daca scot din reteta carnea, aceasta devine una de post, adevarul este ca fructele de mare se pot consuma de catre persoanele care tin obiceiurile crestinesti in tara noastra, dupa cum au declarat in trecut fete bisericesti, doar in zilele cand e dezlegare la peste. Asadar, raspunsul la intrebarea “Fructele de mare sunt de post?” este nu, acestea fiind incadrate, cel putin din punctul de vedere al unei parti a Bisericii romane, in categoria de peste, avand in vedere provenienta lor. Spre deosebire de tara noastra, preotii si calugarii din Grecia prefera sa consume oricand in post fructe de mare. 

Pentru a face paella valenciana va trebui sa te concentrezi bine, deoarece e o reteta usor complicata, mai ales pentru ca ingredientele se pot prinde repede de peretii vasului. Pentru a te scuti de probleme, vei pregati dinainte toate ingredientele, pentru a le avea la indemana. 

Scoicile din reteta de paella cu fructe de mare se curata bine si se lasa 20 minute intr-un vas cu apa sarata, pentru a iesi nisipul din ele, dupa care se fierb si se aleg. Daca nu stii cum se prepara fructele de mare gasesti online tot felul de tutoriale. In general, vei curata crevetii si vei pune carapacele la fiert cu sare pentru a face supa (poti folosi si supa stoc deja preparata, daca doresti, sarind peste acest pas). 

Intr-o tigaie de fonta mare vei pune uleiul, ceapa, usturoiul si ardeii si ii calesti pana se inmoaie, ei fiind baza pentru paella cu creveti. Imediat ce s-au rumenit putin, adaugi condimentele, mai putin sofranul, daca ai, si lasi sa prinda aromele, adaugand carnea de pui si lasand-o sa se gateasca cinci minute, prin amestecare, pentru o delicioasa paella de pui si fructe de mare. 

Cand carnea si-a pierdut culoarea rozalie, vei adauga orezul in aceasta mancare traditionala spaniola. Vei continua sa amesteci, pentru a nu se prinde de peretii vasului, timp de 4 minute, dupa care stingi cu vin si continui sa mixezi cu o spatula. 

Vei astepta ca lichidul de reteta de creveti cu orez sa scada si adaugi polonic cu polonic supa fierbinte din creveti sau stoc. Cand orezul e gatit pe jumatate, adica e moale la exterior, dar inca tare in interior, se adauga rosiile decojite pe care le tai in cuburi. 

La trei minute distanta, adaugi fructe de mare congelate sau proaspete curatate cu putina supa si se continua amestecarea pret de trei minute, pana cand prind o culoare roz. 

Cum se gatesc fructele de mare adaugi scoicile si mazarea si poti degusta, in doua – trei minute, acestea din urma fiind preparate termic. Poti lua de pe foc orezul cu fructe de mare la tigaie si ii adaugi patrunjelul tocat. 

Inainte de a servi, vei acoperi vasul cu un capac, pentru ca orezul sa mai absoarba lichid. E una din cele mai gustoase si indragite retete spaniole adaptate pentru publicul international. Iar daca nu iti plac fructele de mare sau scoicile poti modifica reteta pentru carne. 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii