fbpx

Painea la cuptor – alimentare electrica sau pe gaz?

Last Updated: 19.04.24

 

Unul dintre alimentele cele mai consumate de catre romani este painea, si multi dintre ei vor sa si-o prepare singuri pentru un gust mai bun si un produs mai sanatos. Am reperat elementele esentiale care fac diferenta dintre performanta unui cuptor cu alimentare electrica si a unuia pe gaz cand vine vorba despre painea la cuptor.

 

Daca crezi ca reusita painii la cuptor te poate face sa inclini balanta in favoarea unui tip sau a altuia de aparat electrocasnic, sau daca pur si simplu vrei sa castigi un pariu, atunci poti sa vezi care sunt rezultatele obtinute prin cercetarea noastra ca sa iti faci o idee despre diferentele dintre cele doua metode.

 

Caldura degajata

Pentru a putea stabili o comparatie intre cele doua tipuri de cuptoare si rezultatele lor in coacerea painii, trebuie sa pornim de la parametrii in care se desfasoara procesul de coacere propriu-zis. 

Cuptoarele pe gaz folosesc flacara deschisa, de aceea atmosfera in interior se incalzeste foarte repede. Practic, timpul in care poti sa pregatesti un cuptor pe gaz pentru coacerea painii este mai redus decat cel al unui cuptor electric. Totusi, asta nu inseamna ca poti sa pui aluatul la copt imediat ce ai pornit focul. Trebuie sa iei in considerare si faptul ca peretii cuptorului au si ei nevoie de timp pentru a se incalzi.

Un cuptor electric cere mai mult timp pentru preincalzire, dureza cateva minute bune pana cand rezistentele reusesc sa degaje destula caldura pentru a crea atmosfera fierbinte in care sa plasezi aluatul. De aceea este indicat ca pana la finalul retetei sa pornesti deja cuptorul pe setarea de temperatura necesara. 

 

Setarile de temperatura

Atat cuptoarele pe gaz, cat si cele electrice au diverse setari de temperatura. Cele electrice se prezinta de obicei cu gradatii exacte, in vreme ce cuptoarele pe gaz au mai degraba trepte, pentru temperatura mica, medie si mare, precum si gradatii intermediare. Precizia setarilor de la cuptoarele electrice reprezinta un avantaj net, dar trebuie sa iei in considerare faptul ca de obicei exista un decalaj de circa 5 grade intre temperatura reala si cea inregistrata de termostat.

Un alt avantaj al alimentarii electrice este stabilitatea temperaturii. Aceasta ramane constanta pe mai toata durata coacerii, cu fluctuatii mai mici si mai rare decat in cazul alimentarii pe gaz. Cu alte cuvinte, un cuptor electric este mai de incredere. Cel pe gaz nu produce aceeasi temperatura constanta, iar pentru a determina temperatura exacta este mai sigur sa folosesti un termometru de cuptor. 

Un truc de care vei avea nevoie in ambele cazuri este cresterea temperaturii odata cu introducerea painii in cuptor, timp de cateva minute, dupa care poti sa reduci din nou nivelul de caldura, pana la cea recomandata. Procedeul este necesar pentru ca masa de aluat rece produce o scadere de moment a temperaturii din cuptor, sub cea ceruta. 

 

Ventilatie

Cele mai multe cuptoare moderne au in constructia lor si un ventilator care le permite convectia aerului cald, distribuind caldura in mod egal. In cazul cuptoarelor cu gaz, acestea utilizeaza ventilatia si pentru aport de oxigen. 

Ventilatia cuptoarelor electrice este mai eficienta, pe cand in aparatele pe gaz ea tinde sa fie distribuita inegal si poate crea pete intunecate in anumite zone, de obicei in partea din fata a raftului. O convectie puternica afecteaza flacara deschisa, asa incat sursa caldurii oscileaza.

Umiditate

Ca si in cazul altor preparate, umiditatea este esentiala pentru reusita retetei. Doar ca pentru fripturi sau sosuri este important ca lichidul sa nu se evapore in exces, pe cand in retetele de paine nivelul de umezeala din interiorul cuptorului trebuie sa fie ridicat la inceputul procesului de coacere. Aluatul are nevoie de umezeala pentru a creste, iar o crusta formata prea devreme in timpul prepararii va impiedica painea sa capete volum. Abia dupa aceea umiditatea scazuta favorizeaza aparitia unei cruste frumoase. 

Cuptoarele cu gaz favorizeaza o umiditate usor mai ridicata, de aceea multi dintre cei care folosesc aparate electrice vor constata ca painea lor este mata si lipsita de volum. Dar chiar si asa, nivelul de umezeala este mai scazut decat cel ideal. Este preferabil sa apelezi la metode suplimentare pentru a crea o atmosfera propice pentru o paine buna.

 

Utilizarea accesoriilor

Atat pentru pastrarea temperaturii ideale, cat si pentru producerea umiditatii poti folosi accesorii pentru ambele tipuri de cuptor. Cele mai intalnite sunt placile de piatra, pietrele vulcanice sau samota, diferite tavi. Placa de piatra are rostul de a pastra temperatura constanta inclusiv dupa ce ai preincalzit cuptorul si urmeaza sa introduci aluatul la copt. Pentru cuptoarele pe gaz metoda este si mai binevenita, date fiind fluctuatiile mai mari pe intreaga durata a prepararii.

Pietrele vulcanice sau tavile se pot folosi cu succes pentru a crea umiditate. Turnand apa intr-o tava sau direct peste pietrele incinse se creaza aburul pe care il poti prinde inauntru daca inchizi repede usa cuptorului. Se pot folosi si alte metode, cum ar fi folosirea unui spray cu apa direct pe peretii infierbantati ai cuptorului, doar ca acest procedeu poate afecta materialul si este de obicei recomandat pentru modelele nepretentioase. 

Evaluarea rezultatului

Am consemnat asteptarile si rezultatele din mai multe perspective, de la o varietate de utilizatori. Unii dintre ei sunt intreprinzatori care au inceput sa faca paine la un cuptor incorporabil pe gaz si au continuat cu o productie comerciala la scara mica, altii sunt detinatori ai unor cuptoare electrice standard, iar altii folosesc cu pricepere cuptoare cu orice tip de alimentare. 

Pentru a evalua rezultatele se foloseste o reteta garantata, ai carei pasi au fost respectati intocmai. In felul acesta, calitatea aluatului este scoasa din discutie si ramane de stabilit doar performanta tipului de cuptor. Chiar si in aceasta privinta exista diferente notabile de la un brand la altul si de la model la model. 

Evaluarile se leaga de prezenta unei cruste frumoase, crocante si consistente, de aspectul de paine ‘crescuta’, de miezul bine patruns si de uniformitatea produsului, rumenirea sa in mod egal. Se pare ca se poate face paine la fel de buna cu ambele tipuri de cuptor, cu conditia sa apelezi la trucuri de brutar priceput.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii