Pancove de Sf. Andrei

Last Updated: 19.03.25

Buna din nou!

Incep prin a spune “La multi ani!” tuturor celor care isi serbeaza astazi ziua numelui. Zi frumoasa si plina de ganduri bune! N-am uitat nici ca maine e 1 Decembrie si sarbatorim Romania, traditiile si iarna, asa ca astazi va povestesc despre:

  • 3 retete din bucataria noastra traditionala.
  • Napul, alternativa faina pentru cartof si o idee buna pentru diabetici.
  • Cum faci o mamaliga buna.

Citeste pana la capat si afla cum aleg romanii produsele alimentare, un film care merita timpul si cele mai interesante superstitii de Sf. Andrei.

Paine de casa, Ciorba raudateana si Pancove ardelenesti

  • Daca n-ai mai facut de mult paine de casa, saptamana aceasta mi se pare o ocazie superba sa te bucuri de aroma faina de paine abia scoasa din cuptor.
  • Te gandesti la o mancare calda si delicioasa? Ce zici de o ciorba radauteana? O poti incerca dupa reteta de aici.
  • Daca ti-e pofta de gogosi calde, iti propun pancovele ardelenesti. Ies foarte bune si fragede si sunt simplu de preparat.

Good food, Better life

Dau cartofii pe napi

Anul acesta am cultivat nap sau topinambur, cunoscut si sub denumirea de anghinare de Ierusalim. Informatiile de pe Internet difera cand vine vorba despre utilizarea sa in bucataria romaneasca traditionala. Parintii si bunicii imi spun ca ei il stiu ca hrana pentru animale si cam atat. In prezent este insa foarte laudat din punct de vedere nutritional, in special pentru ca nu contine amidon si are putini carbohidrati, fiind potrivit pentru dieta diabeticilor.

Iti vorbesc despre el pentru ca este o leguma foarte sanatoasa, bogata in inulina, o substanta care ajuta bacteriile bune din tractul digestiv, regleaza glicemia și apetitul, previne constipatia si inflamarea tubului digestiv. In cazul in care tii o cura de slabire sau pur si simplu vrei sa mai reduci din cartofi, mai ales in post, napii sunt deci o optiune foarte interesanta.

Daca ai un petec de gradina ii poti cultiva usor. Nu sunt deloc pretentiosi si se inmultesc singurei prin tuberculi, daca nu ii mananci pe toti:) E mai greu cu depozitarea, pentru ca nu tin prea mult in frigider sau camara dar, din fericire, nu e nevoie sa ii scoti din pamant decat atunci cand vrei sa ii gatesti. Chiar si in timpul iernii.

Au gust foarte placut, dulceag, asemanator cu cel al cotorului de varza, asa ca ii poti manca usor si cruzi, in salate, dar si gatiti, cam in toate formele in care gatesti si cartofii (la cuptor, prajiti la tigaie, piure, supa crema etc.).

De cumparat, ii poti cumpara din piete sau direct de pe la taranii din zona, care ii au in gradina. Ii mai gasesti si online, proaspeti si sub forma de produse cum sunt chipsurile de aici.

Mai multe despre inulina poti citi aici.

Best friend in the kitchen

Meet Joe Black (bun film, l-ai vazut?) sau Profi Cook, blenderul minune cu care tot gatesc de mai bine de 3 ani smoothie-uri, supe crema, piure-uri, sosuri etc. Daca simti ca absenta unui robot de bucatarie te blocheaza la retetele de genul acesta, don’t. Crede-ma cand iti spun: cu un blender bun poti face aproape orice. 

Eu am modelul de aici, cumparat cu ani in urma de la Kaufland la o promotie. Ca veni vorba, doamna de la review are dreptate, e mai inalt decat blenderele standard si mai solid. Greu de manevrat? Aici nu prea pot fi de acord, eu ma inteleg foarte bine cu el.

De ce l-am ales? (sunt destul de pretentioasa la cumparaturi). Are motor de 1000W (motorul puternic mi se pare un must-have), brat din inox, cupa din inox (n-am incredere in plastic in zona asta) si cupa cu inaltime redusa (se blocheaza mai rar la ingredientele fibroase sau grase).

Daca ai un robot sau procesator care face de toate, e super! In caz contrar, bazeaza-te pe un blender de calitate si nu uita ca o rasnita buna se descurcă minunat cu ingredientele dure (alune, seminte de susan etc.).

Fara resturi 

Cand gatesti cu ceapa nu te grabi sa arunci coaja. Vezi aici ce beneficii ofera pentru organism si cum o poti folosi.

Utile de la experti

  • Am invatat sa fac mamaliga destul de tarziu, desi de mancat, am mancat cu mare pofta de mica, mai ales cu lapte. Asa ca, m-am gandit ca nu strica un clip simplu despre cum se prepara mamaliga. Tot acolo gasesti si informatii despre tipurile de malai.
  • Ai oale din lut in casa? Citeste aici de ce bine sa le folosesti si ce beneficii aduc mancarurilor.
  • Mai ai usturoi in camara? Afla de ce ai nevoie de el de Sf. Andrei (sau Halloweenul romanesc) din acest clip.

Noutati din lumea culinara

  • De 1 Decembrie, mergem la restaurante sa ne ospatam cu mancare romaneasca!
  • EasyBitez.ro, asistentul digital pentru gatit, transforma gatitul intr-o experienta simpla si sustenabila.
  • Studiu iSense Solutions: Romanii aleg produsele alimentare în functie de pret, apoi citesc eticheta.

Up-close&Personal

Vine 1 Decembrie asa ca, in mod previzibil cred:), m-am hotarat sa iti indrept atentia catre filme si carti romanesti.

Am gasit acest documentar foarte interesant pe Youtube – Descopera Romania cu Peter Hurley. E cam lungut, dar am o banuiala ca timpul va trece pe nesimtite. La categoria carti iti recomand Oameni mari de Maria Orban, o poveste pe care o citesti cu sufletul si o cam simti prin toate celulele. Poti parcurge aici cateva pagini, vezi daca iti place.

 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii