Panna cotta e un dulce fin, cu gust aromat si textura cremoasa, foarte simplu de pregatit.
Usor de adaptat la o varietate de toppinguri, de la dulceata clasica, la sosuri de ciocolata, panna cotta este seducatoare si delicioasa.
Iti umple de bucurie pauzele scurte din zilele de lucru, te insoteste cand te relaxezi cu cei dragi si iese rapid si frumos din frigider pentru oaspeti.
Vezi ce ingrediente iti trebuie pentru a o incerca chiar azi.
Reteta Panna Cotta Italiana
- 600 ml smantana dulce
- 200 g capsune sau alte fructe
- 80 g zahar tos
- 10 g gelatina
- 2-3 linguri zahar fin
- 1 esenta vanilie
- coaja de lamaie si/sau portocala
Panna cotta
Reteta de “panacota” e una mult mai simpla decat ai putea crede. Timpul de preparare e unul scurt, motiv pentru care e o buna idee daca vrei sa faci rapid un desert delicios.
Hidrateaza gelatina pentru panna cotta
Incepi aceasta panna cotta, reteta clasica, hidratand gelatina. Cum faci asta? O amesteci cu 50 ml de apa rece, pentru a se dizolva, apoi o lasi asa pana cand ii vine randul sa fie introdusa in compozitia de panna cotta.
Pregateste amestecul cu smantana
Continua aceasta panna cota dupa cum urmeaza: ia o cratita, pune-o pe foc, iar in ea toarna smantana. Aceasta trebuie sa fie una dulce, pentru gatit.
Mare atentie, e necesar sa fie din lapte de vaca, nu vegetal. Mai departe, adauga in acelasi recipient zaharul, coaja de lamaie si/sau portocala si esenta.
Se amesteca compozitia de panna cotta pana cand incepe sa fiarba. Dupa, se opreste focul, se scoate coaja de lamaie si portocala (daca ai folosit bucati) si dupa 3 minute se introduce gelatina hidratata.
Se amesteca totul foarte bine, cu un tel, pana cand se dizolva si se incorporeaza foarte bine toate ingredientele pentru panna cotta.
Toarna panna cotta in recipiente
Acum e momentul sa torni in pahare compozitie. Acestea trebuie inainte umezite cu apa rece, pentru a se scoate desertul mai usor la final. Fa totul cu grija si nu umple cupele pana la refuz.
Cupele cu panacotta se dau la frigider pentru 4 ore sau chiar peste noapte.
Prepara sosul de capsuni
Cand panna cotta se scoate de la frigider, trebuie sa ai gata si un sos. De aceasta data, noi ne referim la unul facut din capsuni, dar poti sa faci oricand si panna cotta cu zmeura sau alte fructe.
Capsunile se mixeaza impreuna cu zaharul fin/tos, cu ajutorul unui robot special, pentru a se obtine un piure fin. Il poti folosi asa sau pune-l in craticioara la foc mediu si adu la fierbere. Amesteca continuu pentru a nu se lipi si lasa sa fiarba 5 minute. Sosul pentru panna cotta e gata, il poti lasa la rece.
Daca vrei, poti crea un sos cu bucati de fructe sau fructe intregi pentru aceasta budinca. In acest caz blendezi doar o parte din fructe.
Cupa Clube pentru desert, 400ml
Din sticla, diametrul 10.3cm, compatibil cu masina de spalat vase. Vezi oferta aici.
Serveste panna cotta direct din recipient sau scoate pe o farfurie
Dupa ce au trecut orele in care pannacotta trebuie sa stea in frigider, ea poate fi pregatita pentru consum.
Aceasta reteta panna cotta permite servirea in doua moduri: direct in cupa sau intr-o farfurie. Prima varianta e foarte simpla, deoarece trebuie doar sa pui peste e sos de capsune si alte fructe intregi.
Referitor la servirea pe farfurie, incepe prin a desprinde usor marginile cu varful unui cutit. Dupa, ia cupa si intoarce-o invers, pentru a-i permite desertului sa cada direct pe farfurie.
Bate putin in pahar, dar nu forta, ci intoarce recipientul si lasa ca totul sa se intample de la sine. Dupa, toarna peste desert sos de capsuni si orneaza cu fructe.
Daca nu vrei o varianta cu fructe, poti sa faci si panna cotta cu ciocolata sau chiar simpla, in functie de preferintele pe care le ai. Nu e nimic foarte complicat.
Faci compozitia, o introduci intr-un frigider incorporabil sau clasic si o ornezi la servire, cu toppingul preferat. Atentie insa la consistenta sosului sau cremei de ciocolata. Alege o reteta cu textura potrivit de lichida pentru a se pastra bine pana la servire.
Pentru un efect vizual de impact, poti turna straturi alternative de ciocolata sau jeleu de fructe si pannacotta in pahare sau boluri transparente.
La fel de bine poti alege sa incluzi fructe intregi in recipiente atunci cand torni compozitia.