Pasca cu branza fara aluat
Ingrediente:
- 1 kg branza moale dulce
- 250 g zahar
- 7 oua
- 175 g unt topit si racorit
- 1 esenta de vanilie
- 5 linguri faina alba
- 3 linguri gris de grau
- 5 g praf de copt
- 2 linguri lapte praf (poti inlocui cu 2 linguri de gris sau faina, daca nu ai la indemana)
- 100 g stafide
- Jumatate lingurita de sare
Pasca fara aluat poate fi o alternativa la clasica reteta care insoteste o perioada importanta din anul crestinilor, fiind indragita pentru ca e mai moale, fina si mai slaba caloric, deoarece nu mai include crusta si colacelul de aluat. In plus, poate fi realizata si in restul anului, tinand loc de cheesecake sau de sufleu, foarte usor.
Pentru a iesi un produs pufos si aerat, moale si usor, ai nevoie de o branza cremoasa si moale, cum se gaseste in comert, iar stafidele le poti inlocui si cu ciocolata sau merisoare ori alte fructe uscate, daca doresti.
Pentru cantitatea aceasta de ingrediente pentru pasca fara blat vei avea nevoie de o tava de 28 cm pe care o tapetezi cu hartie de copt si putin unt cu gris pe partile laterale.
Dai drumul la cuptorul de aragaz Beko la 160 de grade Celsius, pentru a se incalzi si a ajuta la coacere.
Vei pasa foarte bine branza, folosindu-te eventual de un blender vertical sau de o sita si spatula, pentru ca aceasta sa aiba o consistenta cat mai cremoasa, astfel incat si pasca cu branza fara aluat sa fie aerata, pufoasa si gustoasa.
Intr-un bol separat, separi albusurile de galbenusuri, pe cele din urma adaugandu-le in compozitia cu branza. In aceasta adaugi untul topit, esenta de vanilie, zaharul si sarea si le amesteci bine, pentru a se omogeniza, folosindu-te de un tel sau o spatula.
In aceasta compozitie mai introduci in acest moment si grisul, faina cernuta si laptele praf (daca doresti sa il adaugi), putand incorpora si ciocolata topita sau taiata foarte marunt, daca decizi sa adaugi acest ingredient pentru a face o pasca cu ciocolata fara aluat.
Apoi introduci in amestec stafidele si praful de copt si continui sa mixezi, pentru a le incorpora.
Intr-un alt bol vei bate bine albusurile cu un varf de sare si le adaugi, in trei trepte, la compozitia de branza si continui sa amesteci folosind o spatula, de sus in jos, incet, pentru a incorpora si a pastra aspectul aerat al aluatului.
Intreaga compozitie o poti turna in tava, dupa care o scuturi putin, pentru a o aseza echitabil.
Introduci tava in cuptorul preincalzit pentru o ora, la temperatura de 160 de grade, verificand din cand in cand iar, cand deasupra incepe sa se rumeneasca, poti pune cate o bucata de folie de aluminiu deasupra si dedesubt, pentru a nu se arde.
Cand este gata pasca fara blat, o scoti din cuptor si o lasi sa se raceasca in tava, dupa care o poti scoate din forma si taia. O mai poti orna cu zahar pudra deasupra ori cu sosuri sau dulceturi, dupa gust.
Daca nu ai branza in casa si doresti sa incerci reteta, poti face o pasca cu smantana fara aluat care va avea un gust si un aspect similare.
Pentru un gust mai deosebit, dar folosind ingrediente asemanatoare, iti putem sugera si pasca fara aluat cu budinca de vanilie si branza, care poate contine si smantana, daca doresti, deoarece praful de budinca va da nu doar gustul aromat de vanilie, ci si o textura frumoasa.