Unii iubesc pastele cu sos rosu, altii vor paste cu sos alb. Daca esti fan al celor din urma, iti vom spune in continuare cum le poti pregati usor si cu rezultat garantat, chiar acasa.
Vei gasi mai jos o reteta simpla, rapida, pe care o si poti adapta usor in functie de preferinte.
Ingredientele folosite sunt usor de procurat. Le vei gasi pe toate in lista de mai jos. E foarte posibil sa le ai mereu prin frigider si camara. Ce ai de facut e sa le folosesti in mod corespunzator pentru a obtine cele mai delicioase paste cu sos alb.
Paste cu sos alb, cremos – Reteta pas cu pas
Ingrediente pentru pastele cu sos alb
Pastele cu sos alb sunt simplu de facut si delicioase. Daca vrei un sos cat mai cremos trebuie sa folosesti smantana pentru gatit (din aceea la cutie mica), unt, parmezan, putina faina, usturoi, sare, piper si patrunjel. Vezi cantitatile exacte pentru 500g in rezumatul retetei de mai jos.
Paste cu sos alb, cremos si delicios, pregatite in casa
- 200 ml smantana pentru gatit
- 50 g unt
- 120 g parmezan
- 50 g faina
- 4 catei de usturoi
- Sare
- Piper
- Patrunjel
Cum prepari paste cu sos alb – reteta pas cu pas
Fierbe pastele
Pentru a face cele mai delicioase paste cu sos alb, prima data trebuie sa pui la fiert pastele.
Ia o cratita incapatoare, adauga in ea apa suficienta, pune putina sare, iar cand apa da in clocot adauga pastele. Le fierbi atat timp cat scrie pe indicatiile de pe ambalaj.
Dupa ce acestea au fiert, ai grija sa nu arunci apa, ci sa pastrezi 250 ml din ea, pentru a o folosi la sos.
Pregateste sosul alb pentru paste
In timp ce pastele sunt la fiert, te poti ocupa si de sos. Ai nevoie de o cratita sau o tigaie putin mai inalta.
Adauga untul si lasa-l la topit, avand grija sa nu il arzi (nu trebuie sa devina maro, ci doar sa devina lichid si auriu).
Cand acesta e gata, vine randul usturoiului, care in prealabil trebuie pisat. Pune-l peste untul topit, amesteca bine, lasa la gatit circa 1 minut, apoi adauga faina.
Aceasta se amesteca bine pentru a nu forma cocoloase, apoi poti sa introduci in compozitie si cei 250 ml de smantana, dar si cei 250 ml de apa in care au fiert pastele. Cu cat vrei un sos mai cremos, cu atat smantana trebuie sa fie mai grasa.
Dupa ce ai lasat la fiert pentru 3-4 minute si smantana, poti sa adaugi si parmezanul. Acesta trebuie sa fie ras. Le va da pastelor o cremozitate aparte.
Pune pastele si condimentele peste sos
Dupa ce opresti focul, adauga pastele fierte, sare, piper si patrunjel si gata. Simplu si rapid.
Vezi si reteta delicioasa de paste cu creveti si sos alb si pe cea de paste cu pui.
Sfaturi si trucuri
Iata cateva informatii ce iti pot fi de folos pentru a face cele mai bune paste, fara a fi un bucatar profesionist:
- Daca vrei un sos cat mai alb, nu folosi piper negru sau condimente care pot schimba culoarea.
- Incearca sa renunti la tot felul de condimente si arome puternice. Daca vrei un gust cat mai autentic, foloseste doar sare si piper.
- Daca vrei un sos mai putin caloric, pune lapte in loc de smantana.
- Amesteca in continuu compozitie in timp ce faci sosul, pentru a nu se lipi de cratita si pentru a capata cremozitatea dorita de tine.
- Daca iti place parmezanul, adauga-l si la servire. Vei obtine un gust mai intens.
Ce tip de paste merg cel mai bine cu sosul alb
“In general, pastele de dimensiuni mari merg bine cu sosurile dense, robuste, in timp de pastele mai subtiri, cum sunt delicatele fettuccine se combina bine cu sosurile usoare, cremoase” spune Chef Dewan in acest articol de pe food.ndtv.com
De regula, la pastele cu sos alb cei mai multi aleg: spaghetti, fettuccine, tagliatelle, croxetti, strozzapreti, pipe, rotelle, calamarata sau clasicele penne.
Daca pastele au doar sos, poti folosi orice tip de paste iti place. Daca insa alaturi de ele mai adaugi si alte ingrediente (creveti, pui, legume etc.), trebuie sa fii ceva mai atent/a si sa alegi variante care permit absorbirea rapida a sosului.
Cu ce poti completa pastele gatite cu sos alb
Poti sa alegi sa servesti pastele cu sos alb simple, dar poti sa le si combini cu diverse alte ingrediente. Unii le vor cu bacon, altii cu pui sau fructe de mare, unii cu legume, altii cu mai multe tipuri de branzeturi.
Daca adori pastele si vrei sa incerci cat mai multe variante, nu poti sa le ignori pe cele cu sos alb. Noi am vorbit de o singura varianta, una simpla, clasica. Dar ea poate fi adaptata si in functie de preferintele pe care le ai.
Totodata, poti sa adaugi tot felul de ingrediente suplimentare, poti sa mai elimini din ce crezi ca nu iti place. Cu siguranta in final vei obtine un sos perfect pentru tine, pe care il poti combina cu paste si cu alte ingrediente precum creveti, pui, ciuperci etc.
Incearca sa faci chiar tu paste cu sos alb, pentru a avea si satisfactia unui preparat gatit chiar de tine.