fbpx
     

Prajitura Alba ca Zapada – Reteta originala

Last Updated: 18.07.24

 

Prajitura alba ca zapada cu crema de lamaie

Iata o prajitura cu crema de lamaie si foi pe fundul tavii
Timp de preparare:1 hour 30 minutes
Timp de gatire:45 minutes
PRINTEAZA

Ingrediente pentru foi:

  • 500-550 grame faina
  • 10 linguri de lapte
  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri zahar
  • 1 lingurita amoniac ras
  • 2 oua
  • un praf de sare
 

Ingrediente pentru crema:

  • 6 linguri faina
  • 5 linguri zahar
  • 800 ml lapte
  • 200 g unt (85% grasime)
  • coaja de la o lamaie (rasa)
  • esenta de vanilie (dupa gust)
  • sucul de la o lamaie sau jumatate (dupa gust)
 

Pentru servire:

  • nuca de cocos
  • zahar tos

 

Alba ca Zapada – Reteta originala, pas cu pas

 

Prajitura Alba ca Zapada este una dintre cele mai ravnite bunatati cand vine vorba de deserturi. Ea e destul de simplu de realizat. Nu e cel mai usor preparat, dar nici cel mai greu. 

Pentru a incepe sa o pregatesti, trebuie sa te ocupi de ceea ce inseamna foi de prajitura. Intr-un bol adauga ouale, bate-le bine, apoi incorporeaza in ele treptat, praful de sare, zaharul, laptele, vanilia, uleiul, faina si amoniacul. Acesta din urma poate fi stins cu putin otet sau zeama de lamaie. In loc de bicarbonat de amoniu poti folosi chiar si praf de copt.

Omogenizeaza cu rabdare totul, pana cand obtii o cocoa lipicioasa. O invelesti intr-o folie si o lasi la frigider cel putin 2 ore. Daca vrei foi de Alba ca Zapada cat mai fragede, atunci poti sa faci aluatul chiar si cu o zi inainte, deoarece el se va intari si se va intinde apoi mult mai usor. La final, vei vedea ca vei obtine o prajitura cu foi absolut delicioasa.

Dupa ce aluatul pentru aceasta prajitura Alba ca Zapada super cremoasa a fost gata, il imparti in trei si apoi il intinzi bine. Asezi fiecare dintre aceste foi de prajitura pe fundul tavii, pe hartie de copt, si apoi dai la cuptor pentru 15 minute, la 150 de grade, fiecare bucata in parte. Pentru aceasta etapa poti sa folosesti cuptorul electric, dar poti sa utilizezi si unul clasic, pe gaz, unde coacerea se face la foc mic.

Dupa ce aceste foi cu amoniac de la prajitura Alba ca Zapada sunt gata, ele se lasa sa se raceasca bine, timp in care te poti ocupa de crema. 

Pentru a face umplutura, una dintre cele mai populare creme pentru prajituri cu foi e cea cu lamaie. Pe foc, intr-o cratita, introdu laptele, adauga apoi zaharul, esenta de vanilie si coaja de lamaie. Cand incepe sa fiarba introdu faina si mai lasa 4-5 minute pana se ingroasa putin compozitia. La final, adauga untul si zeama de lamaie, insa nu cand cratita e pe foc, ci cand amestecul s-a racit si e putin caldut.

Pentru a monta aceasta prajitura cu crema de lamaie, foile trebuie puse una peste alta, iar la mijloc se asaza crema. Foaia care arata cel mai bine se va pastra pentru partea de sus, cea care e putin mai nereusita, jos. Daca toate sunt la fel si ti-a iesit totul perfect, cu atat mai bine. 

alba ca zapada prajitura taiata pe un suport de lemn, cu furculita si lamaie intreaga in apropiere

Asadar, se pune prima foaie, peste ea un strat de crema Alba ca Zapada, inca o foaie, inca un strat de crema. La final, se adauga si ultima foaie, peste care nu se mai pune momentan nimic. Cand totul e gata, plaseaza peste prajitura un tocator mai greu, de pana in 1 kg, pentru a se presa totul cat mai bine si las-o sa se odihneasca asa pentru 24 de ore. Astfel, totul se va inmuia si la final foile vor fi fragede si nu se vor sfarama. Dupa cele 24 de ore poti sa presari peste prajitura Alba ca Zapada zahar pudra. 

Daca vrei, poti sa mai incerci si alte variante si anume sa pui crema si pe ultima foaie, iar peste ea sa adaugi nuca de cocos din belsug sau sa incerci sa umpli blaturile cu ciocolata si sa obtii o “Prajitura Alba ca Zapada” cu crema de ciocolata. Am pus intre ghilimele denumirea, deoarece nu se va mai asemana cu reteta clasica, ci va fi o adaptare care va diferi cu mult, singurul lucru comun fiind foile.

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii