Prajitura Tosca, cu mac
Ingrediente:
- 50 g faina
- 120 g albus
- 150 g mac
- 40 g cocos
- 120 g zahar
- Vanilie
- Sare
Ingrediente pentru crema:
- 4 galbenusuri
- 400 ml lapte
- 200 g unt gras (82% grasime sau mai gras)
- 150 g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat (sau o pastaie de vanilie sau o lingura de extract)
- 60 g faina (sau 30 g amidon)
- Un varf de sare
Alte ingrediente:
Glazura:
- 100 g ciocolata (minim 50% cacao)
- 75 g smantana pentru frisca (30% grasime sau mai grasa)
Strat de biscuiti:
- 150 g biscuiti simpli (petit beurre)
- 50 ml espresso
- 2 lingurite de cafea ness
Sirop (optional):
- 50 ml apa
- Zeama de la jumatate de lamaie
- 30 g zahar
Prajitura Tosca este un desert complex, format din blat de biscuiti, unul din pandispan facut cu mac, o crema de vanilie si o glazura din ciocolata, care va necesita putin timp in bucatarie, dar care poate rezulta intr-un gust exceptional. Mai poate fi confundata cu prajitura cu crema de mac, dar nu reprezinta acelasi lucru. Este important de mentionat din start ca nu se mananca imediat, fiind recomandat sa stea la frigider minimum sase ore sau peste noapte, pentru a permite intarirea cremei si a glazurii.
Pentru prepararea blatului de prajitura cu mac si crema vei incinge cuptorul la 180 de grade Celsius si vei bate albusurile spuma cu un praf de sare, adaugand zaharul pana la formarea spumei tari, dupa care vei adauga macul, faina, cocosul ras si vanilia, folosind o paleta pentru a pastra aluatul aerat. Tapetezi o tava de 30 x 25 cm cu hartie de copt si torni compozitia, niveland-o frumos.
Introduci tava la copt pret de 15 minute la temperatura de 180 grade Celsius, facand testul cu scobitoarea pentru a te asigura ca blatul de prajitura cu mac si cocos este patruns, dupa care il scoti din cuptor, il rastorni si il lasi sa se racoreasca. Intre timp, speli forma pentru a pune, mai tarziu, blatul rece si a monta restul ingredientelor.
Daca doresti, poti insiropa acest aluat de prajitura de casa cu mac, siropul obtinandu-se prin fierberea ingredientelor mai sus mentionate si lasarea lor la racit. Se unge frumos blatul cu pensula inmuiata in acest fluid.
Crema pentru prajitura cu blat de mac este de vanilie, numita si crema de patiserie, realizandu-se relativ usor daca ai la indemana toate ingredientele. Mai poti incerca si o prajitura cu nuca de cocos si budinca de vanilie, folosind plicuri de budinca, dar reteta clasica si mai gustoasa prevede formarea cremei.
Pentru crema de prajitura Tosca, si nu numai, pui laptele la fiert cu vanilia si, intre timp, mixezi galbenusurile cu faina, zaharul si sarea pana obtii un lichid spumos. Torni deasupra amestecului laptele fierbinte si incorporezi viguros, dupa care torni inapoi in oala si pui la fiert la foc redus, amestecand pentru a nu se prinde de peretii vasului si a se arde. De cand incep sa apara semnele fierberii, crema pentru prajitura cu mac si biscuiti se tine pe foc 3 minute, mixand, pentru a se prepara faina.
Crema se ia de pe foc si se pune intr-un vas termorezistent acoperit cu folie alimentara sau se scurge intr-o punga alimentara curata, lasandu-se la racit pentru cateva ore, motiv pentru care se poate face cu mult inaintea blatului.
Montajul pentru prajitura fina cu nuca de cocos si crema de vanilie este simplu, pornind de la blatul insiropat peste care adaugi crema de vanilie, continuand cu un strat de biscuiti care se insiropeaza in cafeaua espresso in care torni si doua lingurite de ness. Poti alterna cu un altfel de sirop, daca nu iti place gustul amarui de cafea in deserturi.
Tava cu prajitura cu mac si ness se da la frigider pentru 20 – 30 de minute, timp in care prepari glazura fina din ciocolata. Ingredientele pentru ganache se intalnesc la foc mediu, pornind cu frisca, dupa care se adauga si ciocolata si se amesteca folosind un tel pana la omogenizare.
Pentru a completa prajitura Tosca cu budinca ori crema de vanilie se toarna deasupra aceasta glazura si se niveleaza folosind o spatula. Intr-un final, se acopera si se mai da la racit cateva ore, pentru ca gusturile sa se omogenizeze si cremele sa se intensifice.
Nu vei portiona prajitura cu mac si cocos, simpla, cu crema si glazura, decat dupa ce o lasi la rece, folosindu-te de un cutit cu o lama mai lunga al carui tais va fi udat cu apa rece pentru a nu se lipi.