Pui Shanghai reteta chinezeasca
- 6 parti de piept de pui taiate in fasii lungi
- 3 oua
- 2 linguri de mustar
- 6 linguri de sos de soia
- 3 linguri amidon de porumb
- 4 linguri faina
- 4 linguri marar tocat
- 6 - 8 linguri susan
- 4 linguri ulei de prajit
- Sare si piper dupa gust
- 4 linguri ulei de masline
- 6 linguri bere sau vin alb
- O cana de apa
- 2 catei de usturoi
- Sare si piper dupa gust
- Sos chilli dulce
- Sos de iaurt cu usturoi
- Salata verdeturi
Reteta de pui shanghai europeana cunoaste diferite iteratii, una din cele mai cunoscute fiind cea pe care ti-o vom prezenta in aceste randuri. O poti face oricand ai o ora sau doua la dispozitie si cand doresti un fel de mancare gustos si relativ sanatos (mai ales cand nu folosesti mult ulei pentru prajit pui cu susan).
Il mai poti gasi sub denumirile gresite de „pui shanhai” sau „pui sanhai”, niste asa-zise imprumuturi romanesti, insa termenul corect este de pui Shanghai.
Vei incepe cu spalarea carnii si taierea sa in fasii pentru reteta de pui shanghai, dupa care o pui intr-un bol. Asezonezi cu sare si piper, adaugi apa, vinul si uleiul de masline, acoperind recipientul cu folie sau un capac, si lasi pentru cel putin 30 de minute sa se marineze.
Intre timp, prepari sosul in care vei da carnea pentru pui shanghai reteta chinezeasca (care este, de fapt, de provenienta vestica, fiind, pare-se, creatia unui restaurant cu specific chinezesc care ar fi dorit sa aduca pe piata un produs care sa captiveze doritorii vestici, adaptandu-l la aceasta nisa). Sosul pentru pui shanghai va fi format din: oua pe care le bati cu piper si sare, marar, sos de soia, dupa care adaugi mustarul, amidonul si faina, avand grija sa nu formezi cocoloase, semanand cu cel pe care il foloseste in reteta de pui shanghai Jamila. Intr-o farfurie sau alt bol pui semintele de susan.
Incalzesti uleiul intr-o tigaie si, cand acesta e gata, adaugi pe rand cate o fasie de piept de pui shanghai pe care o scoti din frigider, din marinare, si o treci bine prin amestecul cu ou, dupa care scufunzi in susan sau presari cateva seminte pe carne si o pui la prajit. Cand incepe sa se rumeneasca bine pe o parte, intorci bucata de pui shanghai, reteta usor de preparat, pe partea cealalta.
Scoti fiecare bucatita de pui shanghai cu susan din tigaie cand este rumenita pe toate partile, folosind un servetel din hartie care va absorbi excesul de ulei. Ai grija sa folosesti un aragaz cu focul la mediu, pentru a nu arde carnea si pentru a te asigura ca aceasta se prepara termic complet.
Vei continua procesul cu toate fasiile de pui shanghai simplu, la final putand servi cu un sos precum cel de chilli dulce, unul de usturoi, unul de iaurt cu usturoi ori cu o salata de cruditati, de pilda.
O reteta relativ similara, sau pe care romanii o confunda des cu cea de pui shanghai, este cea de degetele de pui sau gujoane de pui, care inlocuiesc, de regula, susanul cu pesmet, folosindu-se oua batute simple, cu sare si piper, precum in cazul unui snitel.
Pentru aceasta reteta de sase portii de pui shanghai calorii sunt in numar de 356 – 400 per portie, din care ai 31 grame de proteine si 21 g grasimi, cu 12 g de carbohidrati. Pentru a mai scadea putin continutul de grasimi (mai ales daca alegi sa il faci la friteuza, unde folosesti mult mai mult ulei, sau in tigaie in baie de ulei), poti adapta reteta de pui shanghai la cuptor.
Pentru un plus de textura, exista si optiunea unui piept de pui shanghai cu fulgi de porumb si susan la cuptor sau la tigaie ori chiar in friteuza.
Citește și: