fbpx

Rata pe varza si alte bunatati

Last Updated: 10.12.24

Hello again!

Printre ingredientele accesibile si gustoase la care poti apela pentru meniul saptamanal se numara si varza, asa ca astazi vorbim despre: 3 retete simple si delicioase cu varza, cum o alegi si cum o pastrezi corect si 3 motive pentru a o include in alimentatie.

Citeste pana la final si afla de ce se schimba preferintele de gusturi si arome pe masura ce inaintam in varsta.

Varza a la Cluj, Rata pe varza si Placinta cu varza

  • Daca ti-e pofta de o mancare savuroasa cu varza murata si carne de porc, care iti lasa gura apa, iti propun sa incerci reteta de varza a la Cluj
    de aici.
  • Preferi ceva mai clasic? Rata pe varza poate trona elegant pe masa si la o cina in familie si atunci cand ai oaspeti. 
  • Cauti un preparat simplu, potrivit pentru mic dejun sau o gustare rapida, fara prea mult timp petrecut in bucatarie? Incearca aceasta reteta de placinta cu varza.

Good food, Better life

Varza in bucatarie

O farfurie cu varza calita, usor rumenita in cuptor, cu un ou ochi deasupra, este prima imagine care imi vine in minte cand ma gandesc la varza. Cred ca e cea mai veche amintire pe care o am cu acest aliment si un preparat comfort food la care ma intorc des, pentru ca galbenusul moale si varza usor acrisoara se combina demential pentru papilele mele gustative. Asta nu inseamna ca nu salivez elegant si la o varza a la Cluj sau o mancare de varza dulce cu costita rumenita, ori ca nu apreciez si o salata bine facuta. Dar sa incepem cu inceputul.

3 motive pentru care consum varza

  • Dupa cateva luni bune de salata, incep sa vreau si altceva, iar varza este o alternativa gustoasa, fresh si crocanta.
  • In ciuda aparentelor, poti gati o sumedenie de preparate din varza, incepand de la clasica salata coleslaw si pana la placinte si frittata, o poti include in sandwichuri, supe, sarmale sau dumplings ori o poti servi simpla, sotata la tigaie, cu cateva condimente.
  • Este o sursa foarte buna de minerale (calciu, magneziu, fier), vitamine (A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9) si antioxidanti, cu calorii putine.

Ce faci cu balonarea? Yeap, varza contine compusi care produc balonare, iar unii dintre noi suntem mai predispusi decat altii la aceste reactii. Ce poti face?

  • Foloseste condimente care previn balonarea in procesul de gatire (seminte de marar, coriandru, chimen, fenel) si la servire (frunze de marar, coriandru, fenel, salvie sau busuioc).
  • Testeaza si optiuni precum scortisoara, cuisoarele si ghimbirul, la gatit, si combina la aceeasi masa preparate cu menta sau lavanda.
  • Daca esti predispusa la balonare cand consumi varza, evita acest produs sau mananca in cantitati mici si hidrateaza-te bine in timpul zilei pentru a ajuta digestia.
  • Studiile arata ca gazele se formeaza la 6-8 ore de la consumarea verzei, deci chiar daca mananci in oras, esti in siguranta o buna perioada de timp 🙂

Cum o pastrezi?

Incep cu depozitarea pe termen scurt si iti reamintesc ca varza tine cel mai bine intreaga, deci incepe sa tai bucati din ea doar atunci cand ti-ai propus sa o gatesti. In rest, ambaleaza toata capatana intr-o punga si pune la frigider. Se va pastra impecabil cateva saptamani bune.

Truc: Daca ai nevoie doar de putina varza pentru un sandwich, desfa de pe capatana doar cate frunze ai nevoie si pune restul la loc in frigider, fara sa tai.

Ti-a ramas o bucata de varza taiata? Nu o arunca. Impacheteaza in folie de plastic si da la frigider, dar incearca sa o folosesti in urmatoarele 2-3 zile.

Poti sa depozitezi varza in congelator? Da, dar doar trecuta prin soc termic, altfel se va inmuia. Spala bine varza, taie-o marunt ca pentru salata sau mancare si opareste-o in apa clocotita pentru 90 de secunde. Trece-o apoi rapid in apa cu gheata. Pune la scurs si intinde apoi varza in tavi, pe un singur rand si congeleaza asa. Cand a inghetat, o poti trece in pungi si organiza in congelator pentru depozitare pe termen lung. O poti pastra asa pana la 8-9 luni.

Cum o gatesti?

  • Poti consuma varza cruda, in salate si ca topping pe sandwichuri.
  • E simplu sa o gatesti la aburi, taiata marunt sau rasa. Dureaza aproximativ 5 minute.
  • Pentru fierbere este adesea suficient sa pui apa pana la jumatatea volumului de varza.
  • O poti praji in tigaie, daca ai grija sa elimini nervurile prea groase, cu putin ulei si usturoi.

Cum stii cand s-a stricat? Varza comunica foarte bine prin miros, deci inainte de toate lasa-ti simtul olfativ sa o testeze. Mirosul trebuie sa fie placut, daca te face sa eziti sau sa dai cativa centimetri sau pasi in spate, arunca fara ezitare.

Utile de la experti

  • Probabil ai taiat pana acum zeci sau sute de verze dar, ma gandesc ca nu strica sa vedem din cand in cand si cum fac altii. Nu stii de unde apare un truc sau o idee care poate simplifica procesul.
  • Daca n-ai incercat inca un sandwich cu varza, iti recomand aceasta reteta. Este un preparat street-food Korean insa cu ingrediente pe care sigur le ai in frigider.
  • Vrei sa incerci si varza sotata la tigaie? Uite aici o reteta asiatica simplu de abordat si foarte buna la gust.

Noutati din lumea culinara

  • Foodpanda: Topul celor mai comandate preparate de catre romani in ultimul an
  • Dovleacul in bucate: placinte, tarte si alte bunatati din restaurante

De ce preferintele noastre culinare si de aroma se schimba in timp?

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii