Bucataria Ioanei
  • Tava
    • Placinta cu iaurt reteta rapida
    • Reteta baclava turceasca
    • Reteta conopida gratinata
    • Reteta turta dulce
    • Reteta prajitura tavalita

Bucataria Ioanei

Bucataria Ioanei

  • Tava
    • Placinta cu iaurt reteta rapida
    • Reteta baclava turceasca
    • Reteta conopida gratinata
    • Reteta turta dulce
    • Reteta prajitura tavalita

Reteta baclava turceasca

by CPoster Am modificat articolul ultima data pe: 02.03.21
Am modificat articolul ultima data pe: 02.03.21

Baclava cu nuca

Reteta baclava traditionala
Timp de preparare20 mins
Timp de gatire30 mins
 
Ingrediente:
  • 500 g foi placinta subtiri
  • 450 g zahar
  • 200 g nuci macinate (sau alune, fistic, caju, migdale)
  • 125 g unt
  • O lingura zeama de lamaie
  • 50 ml ulei
 

Baclavale – iata un desert turcesc cunoscut in intreaga lume, caruia cu greu poti sa ii rezisti, mai ales daca e facut asa cum trebuie, bine insiropat cu cantitatea exacta de miere aromata si cu destula zeama de lamaie cat sa ii taie ceva din dulceata si sa il faca nitel picant – doar atat cat sa te invite sa mai iei o bucatica din tava.

Desi este numita baclava turceasca, originile acestui desert raman inca neelucidate. Multa lume il include pe lista celebra cu dulciuri turcesti, in timp ce grecii si-l disputa ca fiind baclava greceasca; se pare ca nici alte popoare din Orientul apropiat nu vor sa renunte la a se lauda cu el. Avand in vedere ca seamana bine cu alte preparate din bucataria turceasca, ii vom lasa pe altii sa dezbata acest subiect si ne vom referi la baclava cu nuci ca la o prajitura turceasca cunoscuta in intreaga lume. 

Pe lista de prajituri turcesti, reteta de baclava este una dintre cele mai simple. In functie de provenienta miezului de nuca – daca ne e permisa o mica gluma – este si una dintre cele mai ieftine, si o apreciem mult pentru ingredientele in mare parte  naturale. In continuare, modul de preparare pentru baclavale cu foi de placinta. 

Reteta de baclava cu nuca incepe prin prepararea siropului. Intr-o oala cu fund gros se pun 130 ml de apa si zaharul; se amesteca la foc mic pana cand zaharul este complet dizolvat, dupa care se aduce la temperatura de fierbere. Se adauga zeama de lamaie si se lasa sa mai fiarba inca 5 minute.

Intr-o tigaie se pune la topit untul in ulei. Pentru a monta o baclava de casa trebuie sa folosesti o tava de dimensiuni potrivite, in care sa incapa foile de placinta. In tava se pun 2 – 3 linguri de ulei, care se intind bine pe intreaga suprafata, apoi se asaza 3 foi de placinta, una peste cealalta. Se adauga doua linguri de unt topit in ulei, care se intinde bine pe toata suprafata. Se mai adauga 3 foi, se unge inca o data suprafata lor. 

La jumatatea pachetului de foi de placinta se adauga un strat generos de nuci macinate, dupa care se continua succesiunea: cate 3 foi, unse apoi cu grasime, inainte de a adauga urmatoarele 3 foi. Pentru ca procesul de ungere sa fie usor de realizat, amestecul trebuie sa ramana la foc mic si sa fie fierbinte.

E momentul sa pornesti cuptorul; cat se incalzeste acesta la 180 de grade, iei un cutit bine ascutit si tai in dreptunghiuri inguste foile pentru baclava cu nuca. Apoi poti sa bagi tava in cuptor, unde va ramane 25 – 30 minute, pana cand foile se rumenesc apetisant.

Este clipa in care poti sa spui ca aproape ca ai terminat reteta de baclavale turcesti. Nu iti mai ramane decat sa scoti tava din cuptor si sa o lasi sa se racoreasca putin, dupa care sa torni siropul de zahar cu lamaie uniform, pe intreaga suprafata. Apoi, vei presara nuci macinate din belsug pe deasupra. 

Poti prepara o reteta de baclava de post eliminand untul din reteta si inlocuindu-l cu ulei simplu. De asemenea, poti prepara o reteta de baclava cu miere facand siropul din apa cu miere si zeama de lamaie – ai grija doar sa nu il incalzesti la mai mult de 40 de grade Celsius, altfel mierea isi va pierde din aroma. Si in nici un caz nu apela la umplutura pentru foi de placinta din comert daca vrei sa obtii un desert delicios. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
Recipe Rating




guest
Recipe Rating




0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments


Sitemap
Termeni si Conditii

Proiectele Noastre

Bucatariaioanei.ro foloseste cookies pentru a va putea oferi o experienta optima atunci cand navigati pe site-ul nostru. Continuarea navigarii constituie acceptul d-voastra .Accept Reject Mai mult detalii
Politica de Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz