Banana bread reteta clasica
Ingrediente:
- 3 banane coapte
- 150 g unt
- 350 g faina
- 3 oua
- 200 g zahar
- 350 ml iaurt sau lapte batut
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 esenta de vanilie
- Un varf de sare
Una din retetele usor de facut, pe care o poti incerca oricand simti nevoia, si cand ai la dispozitie ingredientele necesare, este cea de chec cu banane, scortisoara si iaurt, un desert clasic, care poate lua si locul unei paini dulci, daca doresti. In acest mod poti sa “reciclezi” acele fructe care s-au copt prea mult si s-au inmuiat, asa ca nu vor mai fi mancate proaspete.
Checul cu banane (sau banana bread) poate fi consumat dimineata, la pranz si seara, singur sau cu dulceata ori sos deasupra, cu un ceai, cafea ori un pahar de lapte. Este un dulce placut, gustos si rapid, pe care il poate pregati oricine.
Primul pas in vederea realizarii unui chec de banane este ca vei zdrobi bine fructele folosind o furculita pana se transforma intr-un piure.
Untul va fi la temperatura camerei, il vei lua si il vei mixa bine cu zaharul, adaugand iaurtul si ouale pana cand obtii un produs omogen. Apoi, vei pune aceasta parte a compozitiei de chec cu iaurt si banane peste fructele zdrobite si incorporezi bine, introducand si esenta de vanilie.
Intr-un alt bol, iei ingredientele uscate ramase pentru chec cu banane si iaurt, in speta faina, scortisoara, praful de sare, bicarbonatul si praful de copt, le amesteci bine si le introduci lingura cu lingura in compozitia lichida, incorporandu-le bine.
Daca nu ai timp sau dispozitia necesara sa te ocupi de mixarea ingredientelor, le poti introduce intr-o masina de facut paine si da drumul la programul pentru prajituri.
Vei turna aluatul de chec cu banane si scortisoara intr-o tava de copt tapetata cu hartie de copt si introduci in cuptorul preincins la 180 de grade, unde o vei lasa pentru in jur de 45 de minute. Aceasta paine cu banane ar trebui sa fie usor rumenita la exterior. Pentru a te asigura ca interiorul este copt, poti face testul cu scobitoarea unde o introduci in aluat mai spre mijloc si o scoti, aluatul fiind gata daca batul este curat. In cazul in care se prinde aluat pe el, mai trebuie lasat sa se coaca.
Scoti checul din cuptor si il lasi sa se raceasca inainte de a-l taia. Il mai poti pudra cu putin zahar sau ii poti face o glazura inainte de a-l servi.
Poti adapta aceasta reteta la una de chec cu banane si ciocolata unde adaugi in jur de 100 de grame de fulgi de ciocolata. Acestia se vor topi frumos in interior in timpul coacerii si vor lasa o textura usor crocanta preparatului final.
Prajitura cu banane si ciocolata va fi la fel de gustoasa, insa putin mai dulce sau usor mai amaruie, in functie de tipul de ciocolata folosit. Si poate fi consumata in acelasi mod, simpla, cu dulceata, glazura, zahar pudrat, cu cafea, lapte sau ceai, de exemplu. Poate deveni o gustare satioasa sau un desert placut, fara crema, pentru zile speciale sau pentru fiecare zi.
Nu ne ramane decat sa iti uram succes in prepararea checului cu banane si pofta buna!