Biscuiti digestivi - reteta simpla
- 100g tarate de ovaz sau fulgi de ovaz, macinati
- 100g faina de grau, integrala,
- 100g unt la temperatura camerei
- 2 linguri de lapte
- 50g de zahar brun
- 1 lingurita de praf de copt
- 1/2lingurita de sare
- seminte de in, susan, mac, floarea soarelui etc.
- stafide, bucatele de fructe confiate
- bucati de ciocolata
- glazura de ciocolata alba/neagra
Daca tot vrei sa faci biscuiti de casa, de ce sa nu incerci o reteta de biscuiti digestivi sau biscuiti integrali, sanatosi, satiosi si mai gustosi decat cei din faina simpla? Iata o reteta testata si foarte simpla, pe care o poti pregati oricand.
Pregateste ingredientele
Aceasta reteta de biscuiti de casa incepe cu cateva gesturi simple, dar importante:
- scoaterea untului din frigider, pentru a ajunge la temperatura camerei
- maruntirea fulgilor de ovaz cu blenderul, daca nu ai tarate de ovaz.
Amesteca elementele uscate
Intr-un bol incapator adauga faina de grau, taratea sau fulgii de ovaz macinati, sarea, zaharul si praful de copt si amesteca pana la uniformizare.
Adauga untul si laptele
Untul si laptele te ajuta sa obtii biscuiti de casa, fragezi. Taie untul in cubulete, adauga-le in castron si amesteca folosind mainile, pana la omogenizare. Toarna apoi laptele si amesteca din nou. Aluatul obtinut trebuie sa fie dens, dar nu tare. Daca ramane moale sau lipicios, va fi nevoie sa mai adaugi putina faina.
Optional, poti completa aluatul de biscuiti digestivi cu diverse seminte, bucati de ciocolata sau de fructe uscate.
Pentru a fi mai usor de lucrat, acest aluat de biscuiti digestivi de casa se lasa la frigider pentru 15 – 20 minute.
Pregateste cuptorul si tava
Similar multor altor retete de biscuiti, saratele, colaci etc. si in acest caz este important sa preincalzesti cuptorul, de data aceasta la 180oC.
Pregateste o tava de dimensiuni potrivite, asezand hartie de copt sau presarand putina faina pentru a evita lipirea.
Formeaza biscuitii
Aluatul se intinde pe o suprafata acoperita cu putina faina, pentru a nu se lipi. Pentru biscuiti digestivi standard, foaia de aluat trebuie adusa, cu sucitorul, la grosimea de 3mm.
Se decupeaza biscuiti de casa cu forme diverse (rotunde, patrate, triunghiulare, floare, bradut etc.), in functie de accesoriile pe care le ai la dispozitie. Biscuitii se transfera in tava cu o rascheta, pentru a-si pastra bine forma.
Coace biscuitii timp de 15 minute
Acesti biscuiti cu faina integrala au nevoie de 15 minute la 180oC pentru fi gata. Iti dai seama ca s-au copt bine cand incep sa devina aurii pe margini. Cand sunt gata, scoate tava din cuptor, lasa-i putin sa se raceasca, apoi muta-i pe un gratar.
Serveste-i simpli sau in ciocolata
Desi acesti biscuiti digestivi sunt deliciosi si simpli, ii poti completa cu o glazura de ciocolata, mai ales daca pregatesti biscuiti de casa pentru copii.
Pastreaza-i la rece
Te poti bucura de aceasta reteta de biscuiti de casa pentru pana la 5 zile, daca pastrezi biscuitii intr-un recipient inchis, din plastic sau sticla, si in frigider.
Ii poti folosi si ca biscuiti dietetici, daca nu mai adaugi glazura si regland cantitatea de sare si zahar dupa necesitati.