Reteta bulete de cascaval
- 300 g cascaval
- 200 g telemea
- 2 oua
- 5 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
- Ulei
Daca branza este la mare pretuire la voi acasa, sau daca ai de pregatit un platou cu aperitive si ai vrea sa renunti la varianta clasica a feliilor de branza si sa gasesti un mod mai atractiv si mai…gustos de prezentare, poti lua in calcul varianta de crochete de cascaval.
Pe lista de retete cu cascaval, aceste bilute de branza aperitiv sunt foarte apreciate pentru ca se mananca usor si au o consistenta moale, pufoasa, usor aerata. Copiii, in mod special, indragesc mult orice fel de bulete de branza, asa ca ar fi o idee buna sa testezi reteta si daca ai un junior mofturos la mancare.
Iata cum arata, in cateva cuvinte, reteta de crochete din cascaval.
Cascavalul si telemeaua se dau pe razatoarea mica. Daca nu ai telemea la indemana, poti folosi numai cascaval, insa in acest caz, buletele devin ceva mai uscate dupa ce se racesc. In plus, o telemea grasa le da un plus de savoare.
Peste branza rasa fin se adauga cele doua oua, cu tot cu albus si galbenus, care se amesteca bine pana cand se “pierd” in compozitie. Dupa incorporare, se adauga si faina si praful de copt si se framanta cu mana pana cand se obtine o bila de aluat, moale si putin lipicioasa. E foarte important sa adaugi faina cate putin, ca sa obtii consistenta potrivita; in functie de cat de umeda este telemeaua, e posibil sa fie nevoie de o lingura in plus sau in minus.
Aluatul obtinut se modeleaza sub forma de bilute, de dimensiunea dorita. Unele persoane prefera sa faca aceste bulete de cascaval micute, ca sa poata fi mancate dintr-o imbucatura; altele le fac ceva mai mari, ca sa musti de doua ori din ele, si sa “traga” mai putin ulei la prajit.
Metoda clasica este sa prajesti buletele de cascaval in baie de ulei incins. Poti folosi insa si o tigaie electrica adecvata sau poti incerca si reteta de bulete de cascaval la cuptor, mult mai dietetice.
Un avantaj important al acestei retete este ca se poate prepara si in varianta cu cascaval de post, astfel incat sa te bucuri de ea in orice moment al anului. Daca le preferi mai putin sarate, poti adapta branzeturile incluse si sa folosesti retete cu cas si cascaval, de pilda.
O alta reteta care se bucura de mult succes si care este doar o varianta adaptata a acesteia este cea de bulete de cascaval cu cartofi. Poti elimina telemeaua de pe lista ingredientelor, dar vei adauga 500 g cartofi pe care ii fierbi in coaja, apoi ii cureti si ii pasezi cu untul.
In continuare se procedeaza ca la reteta simpla, pe baza de branza: se adauga cascavalul ras si ouale, sare si piper dupa gust, urmand ca in cele din urma sa prajesti bulete de cartofi cu cascaval in baie de ulei.
Pofta buna!