Bulion de rosii, de casa, delicios si usor de preparat. Cand e cel mai bun moment sa faci bulion de casa. Cat timp fierbi bulionul si ce cantitate obtii din 10kg de rosii.
Pasii detaliati pentru reteta de bulion de tomate si cateva trucuri care fac treaba mai simpla. O pasta de rosii delicioasa, preparata foarte usor chiar in casa, dupa o reteta simpla, naturala, fara conservanti. Prepari rapid cate sticle de bulion ai nevoie si nu ai grija la iarna.
Bulion, pasta de rosii sau passata
- 6 kg rosii coapte
- 2 frunze de telina
- 3 lingurite rase de sare neiodata
- O feliuta de hrean, pentru gust.
- Sticle pentru bulion, cu gura larga, sau borcane, sterilizate pentru conservare.
Bulion de rosii de casa
O lingura de bulion bun imbogateste gustul oricarui sos sau preparat. Aminteste de mancarea delicioasa facuta de bunici, pe care o poti pregati si tu.
In plus, modul de preparare pentru o astfel de pasta de rosii este atat de simplu. Nu ia deloc mult timp. Poti incerca oricand si tu sa faci un astfel de sos pentru iarna, gustos si hranitor.
Cum alegi rosiile pentru bulion de casa
Pentru a scoate un bulion pentru iarna bun, e necesar sa ai in vedere ce fel de rosii folosesti, cat de coapte sau cat de dulci sunt.
Sosul de bulion de rosii se face, in general, toamna. Dar, poti pregati pasta de tomate si din vara, daca ai rosii gustoase, bine coapte.
De regula, se foloseste o masina de tocat rosii pentru a usura si mai mult intregul proces de maruntire si preparare. Aceasta etapa iti va lua de altfel si cel mai mult timp. Cum se face bulionul? Hai sa aflam!
Se recomanda cumpararea rosiilor in sezon. In special cele bio sau din gradinile autohtone au un gust mai plin si bogat si dau o aroma deosebita retetei de bulion de casa.
Mai apoi, vei putea folosi acest sos pentru a prepara zacusca, salate, ketchup sau alte bunatati gustoase.
Unele exemple de reteta de bulion de casa folosesc exclusiv rosii date prin masina de bulion. Altele adauga si ierburi aromatice sau ingrediente care dau un gust mai special (bulion de rosii cu ardei, de ex.).
Se pun si elemente care ajuta la conservare, precum telina si hreanul (reteta de bulion de rosii Jamila adauga putin cimbru si zahar, de exemplu).
Bulion de rosii de casa – Mod de preparare
Primul pas in reteta de bulion este sa speli bine rosiile, de doua ori. Dupa care, daca ai masina de tocat rosii, le tai in sferturi si le dai prin masina de facut bulion.
Aceasta are un con gaurit prin care iese pulpa si sucul. Tot acolo sunt retinute coaja si semintele.
Sosul de rosii care iese este deci curat si cremos.
Modul clasic de a prepara bulion dupa reteta veche este sa oparesti rosiile si apoi sa le treci printr-o sita deasa. Le apesi bine cu lingura, pentru a scoate doar pulpa si sucul pentru pasta de tomate.
Dureaza mai mult sa faci asta manual. Dar daca nu ai o masina de facut bulion, este o varianta destul de buna.
Masina de tocat Heinner MG1500TA-BG
Accesoriu pentru tocat rosii si facut carnați, putere de 1600W, cutite din inox, 3 site, pret accesibil. Vezi oferta valabila azi.
Hreanul si telina in reteta de bulion
Vei pune tot sucul pentru bulion din rosii obtinut intr-o oala incapatoare. O asezi apoi pe arzator, la flacara medie spre mare.
Curata un segment de hrean de aproximativ 3 x 10 cm. Ia si doua frunze dintr-o telina si pune totul direct in sos, alaturi de sare.
Reteta de bulion spune ca vei fierbe sucul pana cand acesta obtine consistenta pe care o doresti. Asa ca nu exista un raspuns clar la intrebarea „Cat fierb bulionul?”.
Un semn al prepararii poate fi faptul ca spuma iesita initial la suprafata dispare. Toata lumea este insa de acord ca trebuie sa amesteci frecvent cu o lingura de lemn. Mai ales cand incepe sa se ingroase.
Altfel risti ca bulionul sa se prinda de oala. Foarte buna este o oala de fonta, care incalzeste molcom si uniform.
Cat bulion iese din 10 kg rosii?
Daca pentru 6 kg de rosii crude vor rezulta in jur de 5.5 l de bulion de rosii nefiert si 4 litri de bulion de rosii preparat, atunci pentru o cantitate aproape dubla vei obtine, sa zicem, 7 litri de bulion fiert.
Fie ca obtii un sos simplu sau un bulion de rosii si ardei gras ori un bulion de rosii cu ardei capia sau iute, va trebui sa il pui in recipiente pentru pastrare.
Il introduci in borcane de sticla, sterilizate, pe care le inchizi ermetic cu capace si le fierbi la bain marie pentru a se pastra bine.
S-ar putea sa-ti placa mult si reteta de ketchup de casa. Este aromat, gustos si perfect pentru momentele in care ai nevoie de un sos de rosii gata condimentat pentru pizza, cartofi prajiti, sandwich-uri si alte bunatati.
Diferenta dintre bulion si pasta de rosii
Te intrebi ce sa alegi intre bulion sau pasta de tomate din comert? E bine sa stii ca bulionul are un continut mai scazut de substanta uscata decat pasta.
Este deci putin mai lichid si mai bogat in apa, iar pasta de rosii este mai concentrata la gust. Pasta de rosii nu curge din lingura si isi pastreaza forma dupa ce ai luat din borcan.
Pe borcane se mentioneaza bulion de rosii si respectiv pasta de tomate. In general, o concentratie de substanta uscata de 18 – 20% inseamna bulion, iar 24 – 28% sau mai mult, se refera la pasta de tomate.
In plus, mai ai trecut si continutul de rosie, asa ca poti compara usor variantele. Daca vrei sa faci acasa pasta de rosii, iti va trebui o cantitate mai mare de rosii fata de bulion, pentru ca scazi mai mult preparatul. Este o forma foarte buna de conservarea rosiilor pentru iarna, mai ales daca ai multe in gradina. Pasta iese mai concentrata si consuma putin spatiu.
Diferenta dintre bulion si suc de rosii
Sucul de rosii este un bulion scazut mai putin. Are textura unei supe crema, curge din sticla sau borcan. Daca il iei cu lingura, nu va sta mai sus de marginea ei.
Bulionul este mai gros, mai dens, poti lua lingura “cu varf”, desi isi va schimba forma. Sucul se depoziteaza mai bine in sticle, in timp ce bulionul in borcane. Poti pune si sticle cu bulion, daca alegi modelul de lapte, cu gura larga, astfel incat sa poti lua bulionul cu o lingurita. Cred ca sunt cam singurele sticle pentru bulion.
Citeste si:
- Cele mai bune borcane pentru camara ta
- Cum alegi etichetele pentru borcane
Ce condimente se pun la bulion
Exista 2 variante. Fie lasi bulionul cat mai simplu, pentru a-l putea apoi adapta la o varietate de retete. Fie ii dai aromele preferate, pe care le iubesti si merg superb in preparatele tale preferate.
Cele mai populare condimente adaugate in bulion sunt usturoiul si busuiocul. Vei gasi insa si retete cu cimbru, piper, ienibahar, coriandru, dafin, boia de ardei, maghiran, salvie, patrunjel uscat etc.
Noi preferam sa facem sucul de rosii mai aromat, pentru ca il folosim exact cum iese ca sos pentru pizza si alte mancaruri. Bulionul de tomate il lasam de regula mai simplu.
Ce este passata de rosii?
Termenul inseamna de fapt piure de rosii, simplu, sau cu adaos de sare, fara alti aditivi. La fel ca bulionul, si passata de rosii presupune strecurarea. Spre deosebire de bulionul de rosii preparat cu condimente, passata se adapteaza mult mai usor in retetele in care vrei sa detii complet controlul gustului si aromelor.
Este o metoda foarte buna prin care poti pastra rosii pentru iarna, fara conservant, pentru supe si sosuri.
Bulion de rosii cu coaja si seminte
Daca nu ai masina de rosii pentru bulio, cu separator de seminte, si nu ai timp sa le dai prin sita si sa le cureti de coaja, le poti lasa asa. Bulionul iese bine si cu tot cu coji si seminte, dar, nu va fi la fel de fin. Un astfel de bulion merge in ciorbe, mancarici, tocanite, dar mai putin in sosuri sau supe crema, unde ai nevoie de o textura perfecta.
Cat costa bulionul
Noi facem bulion de casa din obisnuinta si pentru ca nu are conservanti, nu neaparat ca ar iesi mai ieftin.
Depinde mult daca ai rosii din gradina sau trebuie sa le cumperi. Dar, si cum prinzi sezonul cand sunt mai coapte si mai accesibile la pret.
Daca nu ai timp sa faci sau nu ai unde sa depozitezi borcanele, poti cumpara si din magazin. Momentan, un borcan de bulion de rosii de 300 – 400g costa intre 5 si 9 lei.