Un preparat simplu si rapid, reteta de cartofi taranesti la cuptor incalzeste sufletul si nici nu e dificil de realizat, avand in componenta cel mai satios ingredient, cartoful. Preparata la cuptor, va avea un gust bun, o textura usor crocanta si se va folosi mult mai putin ulei decat la prajit.
Eforturile necesare prepararii sunt minime, iar rezultatul incanta mai ales prin savoare. Iar celelalte ingrediente se gasesc si ele in camara sau in frigider, motiv pentru care si reprezinta o alegere rapida, ce poate constitui un fel de mancare in sine sau o garnitura.
Cartofi taranesti la cuptor
Ingrediente:
- 1 kg cartofi
- 200 g carne afumata (kaizer sau bacon)
- 2 cepe rosii
- 4 catei usturoi
- 50 ml ulei
- 1 ardei gras
- 1 lingurita boia
- 150 ml apa
- 1 lingurita de sare
- Verdeata (marar, patrunjel)
- Piper dupa gust
Cartofi Taranesti
Pregateste legumele pentru reteta de cartofi taranesti
Pentru a incepe prepararea acestor cartofi rustici vei porni, intai, cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru ca acesta sa fie gata cand vei introduce tava cu legume.
Pregatirea legumelor porneste de la curatarea cartofilor de coaja, dupa care acestia se clatesc bine in apa si se vor taia in cuburi de dimensiuni cat se poate de egale, prin taierea pe jumatate a fiecarei bucati, dupa care o mai tai si pe aceea in jumatate si rezultatul il mai despici in doua sau trei parti, in functie de cat de mare e leguma.
Pui cartofii la fiert cinci minute intr-o oala pana cand incepe sa fiarba apa, dupa care ii scoti. Poti, totusi, sari peste prefierbere daca nu ai timp sau nu te deranjeaza ca textura cartofului in preparatul final sa fie usor mai crocanta sau tare.
Feliaza sunca
Pentru cartofi taranesti cu ceapa vei felia sunca sau baconul, vei curata si felia usturoiul si vei taia in solzi ceapa.
Pregateste tava pentru cartofi taranesti si adauga condimentele
Pregatesti o tava pentru copt ungand-o cu putin ulei si pui in ea cartofii prefierti, adaugand pe alocuri si usturoiul si ceapa. Deasupra presari restul de ulei, sare, piper, boia si verdeata, amestecand totul pentru ca respectivele condimente sa ajunga in cartofi la cuptor cu bacon. Deasupra pui o folie de aluminiu si sigilezi si introduci tava in aragaz cu cuptor electric sau clasic.
Gateste la cuptor
Lasi sa se prepare pentru 20 de minute, dupa care scoti folia de aluminiu si lasi continutul in cuptor pentru a se rumeni pentru alte 15 minute. Ai grija sa amesteci ai tai cartofi la cuptor taranesti cand nu mai sunt acoperiti deoarece se pot prinde de peretii vasului. Totodata, amestecarea va ajuta si la rumenire. Totusi, daca folosesti cartofi fainosi sau care se inmoaie repede, ai grija la amestecare caci isi pot pierde forma.
Serveste cartofi taranesti calzi, cu marar si patrunjel proaspat
Cand preparatul este gata, se scoate din cuptor si se poate servi dupa ce se raceste cateva minute, portionandu-se pe farfurii. Deasupra poti presara marar sau patrunjel proaspat tocat. Daca nu ai la indemana kaizer sau sunca, poti folosi carnaciori afumati, care vor da un gust la fel de bun preparatului, mentinand tenta afumata.
Cartofi taranesti, reteta cu cartofi fierti
Poti face reteta si prin fierberea cartofilor rosii curatati si prajirea kaizerului si a legumelor, dupa care adaugi cartofi fierti in tigaie si ii amesteci putin spre a se rumeni usor.
Deoarece includ ingrediente consistente, poti servi cartofi taranesti la cuptor cu bacon si ceapa ca atare, obtinand in jur de 4 portii. Daca ii folosesti ca si garnitura, numarul de portii disponibile se dubleaza. Alaturi poti pune salata de cruditati, muraturi si verdeata proaspata.