Cheesecake clasic
Ingrediente crusta:
- 350 g biscuiti digestivi sau petit beurre
- 150 g unt topit sau margarina.
Ingrediente pentru crema:
- 500 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca
- 250 g branza ricotta
- 200 g zahar pudra
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 plic gelatina granulata
- 75 ml apa
Ingrediente jeleu:
- 1 pliculet gelatina (10 g) sau 2 foi
- 50 g zahar
- 50 ml apa
- 200 g capsuni (sau caise, fructe de padure etc.)
Dintre numeroasele retete de dulce, una din cele mai indragite si care fac furori in casa este cea de tort cheesecake cu jeleu de fructe, care arata foarte frumos, are un mod de preparare rapid, fara a necesita manipularea termica la aragaz, precum cheesecake cu coacere, folosind, in schimb, frigiderul. Din bucatarie ar fi frumos sa faca parte si un mixer ori un robot de bucatarie, pentru ca munca sa fie mai usoara decat cu telul si mainile.
Desi nu dureaza enorm de mult sa fie preparata, reteta de cheesecake fara coacere va avea nevoie de mult timp in frigider pentru ca straturile sa se intareasca bine si aromele sa se intensifice. Pentru un blat mai tare, care absoarbe bine untul, se prefera biscuitii digestivi, in detrimentul celor petit beurre.
Pornesti cu macinarea biscuitilor pentru reteta cheesecake cu branza de vaci la robotul de bucatarie, masina de tocat carne, cu furculita in bol sau cu mojarul, in functie de ce ai la indemana, dupa care ii amesteci bine cu untul usor moale pentru crusta. Se framanta pana cand cele doua ingrediente de cheesecake cu fructe se omogenizeaza.
Iei o forma de prajitura (rotunda, dreptunghiulara, patrata, etc.) cu peretii care se detaseaza si o tapetezi cu hartie de copt, intinzand uniform amestecul de blat pentru cheesecake cu fructe de padure. Se da la frigider pana cand se face crema.
Gelatina pentru crema se pune la hidratare in apa rece pentru 10 minute, dupa care o vei topi intr-o baie de aburi sau incalzesti jeleul rezultat in cuptorul cu microunde cateva secunde, pentru a deveni lichid, insa nu o lasa sa fiarba.
Poti face un cheesecake cu branza de vaci tip ricotta si mascarpone, amestecand intai cele doua ingrediente, dupa care pui zaharul si vanilia. Cand gelatina e gata, vei adauga crema de lactate lingura cu lingura, spre final introducand intreaga cantitate si amestecand.
Bati frisca pentru cheesecake cu mascarpone pana la intarire si o incorporezi in restul cremei de branza, pentru a se pastra oarecum aerata. Torni compozitia deasupra blatului de biscuiti, asa cum se intampla de obicei in prajituri fara coacere. Vei lasa in frigider preparatul din nou, pana prepari jeleul de deasupra.
Vei folosi gelatina alimentara si fructe pentru un cheesecake cu capsuni sau un cheesecake cu visine, de exemplu, precum si o craticioara in care pui apa si zaharul la foc. Fructele le tai in feliute sau cubulete si le adaugi, si pe ele, in compozitia respectiva, formand ca un compot, lasandu-se sa se prepare in jur de 15 minute, dupa care folosesti blenderul pe ele.
Inmoi foile de gelatina pentru jeleu de capsuni in apa rece si le topesti in baie de aburi, dupa care pui peste ele putin din preparatul cu fructe, amestecand, continuand pana la omogenizare. La final, se toarna peste crema de branza din forma.
Se lasa la rece cel putin o ora, de preferat in jur de cinci ore sau chiar peste noapte, dupa care se portioneaza si se serveste cu topping de fructe proaspete sau simplu. Pofta buna!