Chifle de casa - reteta simpla
- 500g faina alba sau integrala (dupa preferinte)
- 25g drojdie proaspata sau 7g uscata
- 350ml lapte
- 50g unt
- 1 lingurita rasa de sare
- 1 lingurita de zahar
- 1 ou
- sare grunjoasa
- seminte de in, susan, mac, chimen etc.
- lapte si gem
- cascaval, sunca presata, foi de salata, mustar, ketchup si alte elemente pentru sandwich
Daca iti plac hotdogii, hamburgerii si mititeii si vrei sa-i mananci asa cum trebuie, atunci ai cu certitudine nevoie de chifle pufoase, proaspete si gustoase. Iata cum poti pregati usor cateva chifle de casa, mult mai bune decat cele din magazin.
Pregateste drojdia pentru aluatul de chifle
Intr-un ibric, incalzeste laptele si adauga apoi untul, amestecand incet pana cand cel din urma se topeste complet. Da ibricul de pe ochi si, daca intre timp lichidul s-a infierbantat, lasa cateva minute sa se raceasca.
Cand lichidul este caldut, adauga drojdia si zaharul, amestecand din nou pentru a se dizolva complet. O drojdie de calitate, folosita corect, inseamna o chifla de casa pufoasa, bine crescuta si frageda la interior.
Framanta bine aluatul
Intr-un castron incapator, cerne faina si adauga sarea, apoi toarna deasupra laptele cu unt, drojdie si zahar. Amesteca initial totul cu o lingura de lemn, pana cand mixul incepe sa devina greu de invartit, apoi framanta la mana sau folosind robotul de bucatarie. Aluatul pentru chifle de casa este gata atunci cand nu se mai lipeste de mana, ramanand insa moale si elastic.
Lasa aluatul sa dospeasca
Reteta de chifle iese cum trebuie doar daca lasi aluatul la dospit. Acopera deci bolul cu o folie de plastic sau cu un servet textil de bucatarie si lasa-l sa creasca, asezandu-l intr-o zona calda. Este gata atunci cand s-a dublat in dimensiune.
Portioneaza aluatul in 8 – 9 chifle de casa
Imprastie putina faina pe blatul de lucru si imparte aluatul in parti aproximativ egale de 100 – 120g fiecare, folosind un cantar. Roteste fiecare bucata intre maini pana cand devine o bila.
Formeaza chiflele
Pentru a obtine chifle cu lapte, cat mai pufoase, mai lucreaza putin aluatul. Intinde-l cu sucitorul in discuri rotunde, apoi impacheteaza aluatul similar procedurii folosite la branzoaica. Vei obtine patrate sau dreptunghiuri, pe care aplici aceeasi impachetare, indoind de data aceasta colturile. La final, intorci aluatul cu indoiturile in jos si il rotesti pe blatul de lucru pana obtii din nou o forma sferica. Acum ai chifle de casa gata de copt.
Coace chiflele la 180oC
Pune chiflele intr-o tava tapetata cu faina sau acoperita cu foaie de copt si lasa-le inca 30 – 40 de minute la crescut. Intre timp, porneste cuptorul la 180oC.
Cresteaza chiflele cu un cutit, bate intr-un castron mic oul pregatit si unge chiflele, folosind o pensula, iar apoi presara sare, mac sau susan, dupa preferinte. Pune tava la cuptor pentru 20 de minute sau pana cand observi ca s-au rumenit.
Mai poti face chifle pufoase cu iaurt, adaugand 100 – 150ml de iaurt la amestecul din aceasta reteta. Chiflele se prepara rapid si sunt moi si gustoase si cu siguranta mai bune decat variantele din supermarket, chiar daca vorbim de acele acele chifle de burger de la Lidl. Daca faci mai multe decat consum intr-o zi, poti pastra aceste chifle, congelate, pentru a le folosi apoi incalzite la cuptorul cu microunde.