Chiftele cu sos moldovenesti
Ingrediente:
- 500 g carne tocata de porc
- 4 catei usturoi
- 100 g paine alba, fara coaja
- 1 ou
- 1 lingura faina
- 2 linguri ulei
- 1 legatura patrunjel verde
- Sare
- Piper.
Ingrediente pentru sos:
- 500 ml bulion de rosii (400 ml rosii pasate la conserva)
- 1 foaie dafin
- 1 ceapa mica
- 1 lingura ulei
- 1 lingura rasa zahar
- Cimbru
- Sare
- Piper.
Cand ti-e pofta de niste chiftele marinate sau perisoare cu sos, carnea de porc este cea mai usor de preparat, avand in vedere ca se si gaseste gata tocata, pentru a te scuti de un efort in plus si de achizitionarea unui aparat de tocat, mai ales cand nu faci des un fel de mancare din acesta. Totodata, multi romani il prefera pentru ca aminteste de casa, de copilarie, cand faceau si mama sau bunica asa ceva.
Poti face chiftelute marinate la cuptor cu sos de rosii sau la tigaie, prajite. Cele la cuptor vor fi trecute prin faina si puse intr-o cratita cu putin ulei si date la foc mediu pentru a se coace timp de 30 de minute, in timp ce cele la tigaie se prajesc repede pe toate partile, fara a fi necesara prepararea lor completa, deoarece acele parjoale cu sos vor fi date si la cuptor.
Dai carnea prin masina de tocat, daca nu ai cumparat-o deja maruntita, si inmoi miezul de paine pentru chiftele de porc in apa rece, dupa care se zdrobeste bine si se pune peste carne. In a ta compozitie de chiftele pui usturoiul razuit sau zdrobit bine, patrunjelul tocat si oul, condimentand cu sare si piper dupa gust. Framanti bine aceste ingrediente, de preferinta cu mainile, pana cand se omogenizeaza.
Iti umezi usor mainile, deoarece carnea de chiftele din carne de porc se prinde repede de ele, si pui alaturi de castronul cu compozitie unul mic cu faina. Vei forma mici parjolute rotunde pe care le tavalesti prin faina. Daca doresti neaparat, le poti trece si prin pesmet sau le poti lasa natur.
Introduci tava cu chiftele de porc la cuptor pentru 30 de minute, la foc mediu, timp in care faci sosul.
Toci ceapa de sos pentru chiftele si incingi intr-o tigaie ulei pentru calit, adaugand si putina sare. Cand se inmoaie ceapa, poti adauga rosiile sau bulionul, putin cimbru ramurele si dafinul, lasand sa fiarba acest sos de rosii cu chiftele pentru 10 minute, dupa care scoti foaia de dafin si cimbrul.
Poti lasa preparatul rustic sau il transformi intr-un fin sos pentru chiftele si piure prin pasare cu mixerul. Apoi, il dai in clocot si adaugi zaharul, potrivind de sare si piper pentru a avea un gust potrivit pentru reteta de chiftele.
Cand ambele parti ale preparatului sunt gata, pui chiftelute din carne de porc intr-o tava curata de cuptor si torni deasupra sosul, putand adauga si ierburi precum cimbru si dafin sau busuioc, daca doresti un gust mai deosebit pentru ale tale chiftelute cu sos.
Introduci in cuptorul preincins la 180 de grade unde se coc pentru 25 – 30 de minute, acoperite, in ultimele 5 – 10 minute scotand folia de aluminiu sau capacul pentru a se rumeni carnea de chiftelute de porc deasupra.
De indata ce sunt gata, gustoasele chiftele cu sos se scot din cuptor si se servesc alaturi de un piure de cartofi, orez sau mamaliguta, decorate cu verdeata precum patrunjel sau microplante, cu muraturi alaturi. Pofta buna!