Ciorba a la grec de pui
- 1 pui intreg
- 1 ceapa
- 2-3 morcovi
- 1 bucata de telina (cam cat 1 ou de mare)
- 2-3 fire pastarnac
- 2 foi dafin
- jumatate de cana de orez
- 1-2 lamai
- 3-4 galbenusuri
- 200 ml smantana
- jumatate de legatura de marar verde
- jumatate de legatura de patrunjel verde
- sare
- piper
- ardei iuti
Pentru a face ciorba de pui a la grec, ai nevoie de un pui intreg. Daca ai carnea necesara in lada frigorifica, nu uita sa o scoti din timp pentru a avea timp sa se decongeleze.
Carnea, impreuna cu o lingurita de sare, se fierbe la foc mediu, timp in care se spumeaza, pentru a lasa in urma o zeama cat mai limpede si pentru a iesi o ciorba de pui cat mai delicioasa.
Intre timp, poti sa pregatesti legumele pentru ciorba a la grec. Toate trebuie spalate, curatate si taiate cubulete. Ele se adauga in oala in care fierbe carnea pentru ciorba de pui, impreuna cu frunzele de dafin. Totul se lasa la foc mic, pentru a fierbe ingaduit, atat cat e necesar. Daca faci ciorba a la grec, de pui, folosind carne de tara, e posibil ca fierbere sa dureze mult mai mult, dar si gustul de bors de pui va fi unul mai intens.
Daca vrei sa faci o ciorba ala grec ce sa fie mai usor de mancat, in momentul in care carnea a fiert, scoate-o din oala, las-o la racit, pentru a o putea scoate de pe os si marunti apoi.
Intre timp, pentru a continua aceasta reteta ciorba a la grec, adauga in tot amestecul de pe aragaz, orezul. Acesta se lasa sa fiarba, iar cand e moale si numai bun de mancat, se adauga in ciorbă carnea taiata marunt.
Incearca si ciorba radauteana, cu pui, ciorba de vacuta, ciorba de loboda rosie si ciorba de ciuperci, acrita cu otet.
Acum, e momentul sa dregi cu ou si smantana aceasta ciorba de pui cu legume. Intr-un recipient incapator, adauga galbenusurile de la oua si zeama de la 1-2 lamai. Omogenizeaza bine totul, apoi introdu smantana lichida sau clasica, ce sa aiba o grasime de 25%. Totul se amesteca, astfel incat sa se formeze o crema. Peste, se toarna ciorba a la grec, fierbinte, si se tot amesteca pana cand se infierbanta intreg continutul.
Compozitia obtinuta se adauga in oala cu ciorba a la grec, se amesteca bine, se gusta, se mai adauga dupa nevoie sare, piper, si la final, se presara peste frunze de patrunjel si marar, tocate.
Daca vrei sa pastrezi cat mai bine aromele in interior, pune peste oala un capac si las-o acoperita timp de vreo 10 minute. Serveste-o apoi cu ardei iute. Va fi un deliciu.