Ciorba de cartofi - reteta taraneasca
- 1 kg cartofi
- 500 g afumatura
- 1 ceapa
- 3 morcovi
- 2 tije de telina apio sau o bucata de radacina de telina
- 1 lingura de paprika dulce
- 1 lingura tarhon/jumatate de legatura de tarhon
- 200 ml suc de rosii/bulion
- 200 g smantana lichida
- sare
- piper
- ardei iute
Daca preferi sa faci ciorbe cu afumatura, aceasta pe care ti-o prezentam acum e o reteta din Ardeal, ce are in compozitia ei si cartofi si smantana, dar si alte ingrediente care vor da un gust deosebit.
Prima data, pentru a incepe sa prepari aceasta ciorba de afumatura, pregateste carnea (coaste, scarita, oase afumate etc.). Aceasta se curata de excesul de grasime, daca nu vrei sa fie foarte grasa si se desareaza, daca are prea multa sare. Dupa, se fierbe intr-o oala incapatoare, timp in care elimini spuma ce se formeaza.
In timp ce carnea e la fiert, poti sa pregatesti si legumele. La fel ca la oricare alta ciorba de cartofi cu smantana si nu numai, ele se spala, se curata si se taie in cubulete. Daca vrei sa mai introduci si alte legume care iti plac, poti face asta fara probleme.
Dupa ce a fiert carnea, pentru a face aceasta ciorba de cartofi cu afumatura, ea se scoate, se dezoseaza si se taie cubulete. Apa in care a fiert va fi utilizata ca baza pentru acest bors de cartofi cu afumatura.
In eventualitatea in care zeama care a ramas e foarte grasa, poti sa mai elimini din grasime. Peste ea, adaugi apoi legumele taiate cubulete si daca e necesar, apa. Astepti pana cand ciorba de cartofi da in clocot, moment in care introduci si afumatura pe care ai maruntit-o.
Acum e momentul in care trebuie sa dai gust la aceasta ciorba cu afumatura. Adauga, daca e necesar putina sare, dar si paprika. Lasa totul sa fiarba bine, pana trec cateva clocote, dupa care, adauga in ciorba de cartofi si bulionul, dar si borsul acru, totul dupa gustul pe care vrei sa il obtii.
Cand aceasta ciorba de cartofi e aproape gata, in ea se introduce smantana. Ea se amesteca impreuna cu 2-3 linguri de apa, apoi cu zeama fierbinte din ciorba de cartofi cu smantana. Se omogenizeaza bine, apoi se adauga in oala in care preparatul fierbe. Lasa sa mai fiarba putin, apoi gusti sa vezi daca trebuie sa mai adaugi ceva.
La final, pentru ca vorbim de o ciorba de cartofi cu tarhon, se presara si frunze din aceasta iarba aromata, fie uscate, fie proaspete, tocate marunt.
In cazul in care stai in dubii daca sa faci aceasta ciorba, pentru ca mirosul de afumatura va fi puternic, afla ca mirosul va fi disipat de hota, daca ai instalat un astfel de aparat electrocasnic. Sau, daca vrei, poti sa renunti la afumatura si la smantana si sa folosesti celelalte ingrediente pentru a face ciorbe de post.