Ciorba de ciuperci - reteta rapida
- 400g ciuperci champignon
- 750ml apa sau supa vegetala
- 250ml lapte
- 50ml ulei de masline
- 10g amidon
- 1 catel de usturoi
- 1 salota sau 1 praz
- 1 telina apio
- 2 lingurite boia dulce
- patrunjel
- sare
- piper
- 1 catel de usturoi
- 100ml smantana sau iaurt
- otet
- smantana sau iaurt
- otet
Pentru cei care, desi adora ciupercile, nu se inteleg prea bine cu clasica supa de ciuperci, propunem astazi o ciorba de ciuperci, putin acrita cu otet, detaliu care o inscrie si in meniul celor care prefera mancarurile ceva mai acide.
Curata ciupercile
Indiferent de reteta cu ciuperci pe care vrei sa o pregatesti este bine sa retii ca cel mai adesea ciupercile se vor curata cu un servet umed de bumbac si doar in cazuri extreme, cand sunt foarte murdare, se vor spala cu apa.
Caleste ingredientele
Taie in felii subtiri: ciupercile, prazul sau salota, telina apio si usturoiul (il poti pune in ciorba de ciuperci si trecut prin presa de usturoi). Incalzeste uleiul de masline intr-o oala mai adanca si adauga apoi ingredientele de mai sus. Soteaza 1-2 minute.
Taie marunt patrunjelul si adauga-l peste amestec impreuna cu boiaua dulce. Completeaza cu 2-3 linguri de apa, daca ciupercile nu au lasat suficient suc propriu. Amesteca cu o lingura sau o paleta din lemn pana cand ciupercile capata o textura moale.
Fierbe totul in amestec de apa cu lapte
Dizolva cele 10g de amidon in 20 – 30ml de lapte. Adauga amestecul in oala, impreuna cu restul de lapte si cei 700ml de apa, pune un capac si lasa la fiert, la foc mediu, pentru 20 – 25 minute.
Condimenteaza dupa gust
Trage oala de pe foc, adauga sarea si piperul, dupa gust, si apoi lasa putin ciorba de ciuperci sa se raceasca, fara capac.
Adauga otet si iaurt/smantana
Pentru ca aceasta ciorba este, inainte de toate, o reteta de ciuperci champignon, cu usturoi, un amestec fabulos si cu un gust incredibil, trece din nou un catel de usturoi prin presa, da-l prin razatoarea mica sau zdrobeste-l bine in mojar. Il adaugi, alaturi de smantana sau iaurt, intr-un castron, impreuna cu 2-3 polonice de ciorba de ciuperci, calduta, nu clocotita.
Amestecul obtinut se intoarce in oala, peste ciorba cu ciuperci.
Alegerea intre iaurt si smantana se face dupa gust (iaurtul este mai proaspat si mai acrisor, smantana mai dulce) si dieta. Reteta de ciuperci cu usturoi si smantana are de regula mai multe calorii, si poate fi greoaie pentru un stomac obosit sau cu probleme de digestie.
Serveste ciorba cu otet si smantana
Ciorba de ciuperci se serveste impreuna cu otet de mere, pe care este bine sa il adaugi in farfurie, dupa gust, pentru a evita o ciorba prea acra. Pentru cei care iubesc orice reteta de ciuperci cu smantana, este bine sa aduci in plus si pe masa.
Iata o varianta originala si gustoasa in care poti include in meniu o alternativa la supa cu ciuperci, daca membrii familiei prefera ciorbele si borsurile sau nu ai la dispozitie un blender vertical pentru pasare. Nu uita ca ciupercile sunt foarte ofertante ca ingredient si poti face si ciorba de bureti sau ciorba de pleurotus, cea din urma fiind cunoscuta si sub denumirea de ciorba de burta falsa si foarte apreciata in post.