Ciorba de loboda rosie cu cartofi este excelenta pentru zilele calde de vara. E la fel de buna si rece si calda. In plus, ciorba de loboda se gateste usor, e placuta de toti si alunga rapid oboseala. Vezi mai jos cat de putine ingrediente iti trebuie si ce rapid o poti pregati!
Ciorba de loboda rosie cu cartofi
- 2 legaturi de loboda rosie
- 2-3 cartofi rosii
- 1 legatura de stevie
- 1 ceapa galbena
- 2 morcovi
- 1 ardei gras
- cateva fire de leustean
- 200ml suc de rosii
- bors dupa gust
- sare
- fidea
Cum se face ciorba de loboda
Ciorba de loboda gustoasa, cu legume calite
Incepe prin a da prin razatoare morcovii bine curatati si spalati. Taie marunt ardeiul gras si ceapa. Apoi, pune totul la calit intr-o oala incapatoare, cu putin ulei. Amesteca din cand in cand, cu o paleta sau o lingura. Daca vrei sa eviti partea asta de prajeala, inlocuieste uleiul cu apa. Soteaza legumele asa la foc mic. Ciorba iese la fel de buna si mai sanatoasa.
Curata cartofii de coaja (noi folosim peelerul, e mai rapid si mai econom). Spala-i sub jet de apa si taie-i cubulete. Adauga apoi 2 – 3litri de apa, cartofii si un praf de sare. In continuare, pune la fiert, la foc mediu, pana cand cartofii devin suficient de moi.
Cu ce se acreste ciorba de loboda
Pune sucul de rosii si completeaza si cu cu frunzele de stevie si loboda, taiate ceva mai mare. Adauga apoi fidea, in functie de cat de consistenta sau lejera vrei sa fie ciorba. Poti pregati taietei de casa, mai ales daca ai si o masina de facut paste care ii taie rapid si uniform. Daca nu, pui taietei de magazin.
Pentru inacrit poti folosi zeama de lamaie sau de muraturi, ca sa respecti litera legii in ceea ce priveste ciorba. Sau te poti duce spre cel mai bun bors cu loboda rosie, adaugi bors de casa sau cumparat, dupa gust. Tot acum pui si leusteanul, care da o aroma fantastica in ciorba.
Orice ai alege, totul mai trebuie fiert inca 2-3 minute, acritura nu trebuie sa ramana cruda in mancare. Ia apoi oala cu ciorba de pe foc si pune capacul pentru ca aromele sa se imbine cat mai bine. Este reteta de ciorba cu loboda ca la bunica, care o facea fara ou si fara orez, o ciorba de loboda simpla, dar foarte gustoasa si aromata. In plus, daca o gatesti asa este o ciorba de loboda de post sau vegana.
Beneficiile ciorbei cu loboda
Despre beneficiile lobodei, atat va zic, va suprind de milioane cand vedeti ce multe sunt. Si atat de la indemana. De la reglarea digestiei si detoxifiere, pana la prevenirea unor tipuri de cancer. Cititi mai multe despre loboda aici.
Incearca si ciorba radauteana, cu pui, ciorba de vacuta, ciorba a la grec si ciorba de ciuperci, acrita cu otet.
Cum faci zdrente de ou pentru ciorba
Ciorba de loboda cu ou este ceva mai satioasa si mai dulceaga decat cea simpla. Noi ii mai spunem si ciorba de loboda taraneasca pentru ca ne duce cu gandul la o mancare mai consistenta pe care ai consuma-o cand vii de la muncile campului. Asta daca nu te duci direct la o friptura. Atentie, daca pui ou, reteta nu ai mai e de post.
Zdrentele de prepara usor. Spargi 1-2 oua intr-un castron. Adaugi 1-2 linguri de zeama de ciorba peste amestec, apoi torni compozitia in oala cu ciorba. Amesteci bine ca sa se formeze zdrentele, apoi opresti focul.
Cum servesti ciorba
Pentru ca este un preparat fara grasime, poti servi ciorba si calda si rece. Este la fel de gustoasa si hranitoare. Poti pune langa ea o ceapa verde, fasii de ardei kapia ori gogosar sau ardei iuti.
Mai poti drege ciorba cu smantana sau iaurt grecesc. Se transforma insa din nou intr-un preparat de fruct.
Pentru ca este destul de satios, borsul cu loboda poate fi mancat chiar si fara paine. Ciorba de loboda arata foarte bine in boluri traditionale, din ceramica, dar si in farfurii adanci.