fbpx
     

Reteta compot de cirese fara zahar

Last Updated: 13.10.24

Unele soiuri de cirese sunt foarte dulci si aromate, motiv pentru care multe persoane cauta sa faca un compot fara zahar. Un astfel de preparat e mult mai sanatos si nu e contraindicat in cazul celor cu anumite afectiuni. Totodata, e mult mai recomandat si pentru persoanele care vor sa isi regleze greutatea si cauta un compot cu foarte putine calorii.

compot de cirese fara zahar in borcan desfacut cu cirese langa

Compot de cirese fara zahar - Reteta simpla

Cum prepari compot de cirese fara zahar adaugat
PRINTEAZA
Ingrediente:
  • 2 kilograme cirese
  • 1.5 litri apa
  • 2 lamai
  • 1-2 batoane de vanilie

Ce pui in compotul de cirese fara zahar

Pentru a face compot de cirese fara zahar ai nevoie de 2 kilograme cirese, 1.5 litri apa, 2 lamai si 1-2 batoane de vanilie. Daca vrei sa faci cantitati mai mari, ajustezi totul in functie de cate cirese ai. 

Ciresele sunt fructe dulci, deci nu e nevoie sa adaugi indulcitor. Pentru un gust cat mai bun cauta cirese bine coapte si dulci. Este la fel de important sa le alegi sanatoase si tari. Compotul arata tare bine cu cirese intregi, frumose in el. Noi preparam des acest compot, si cu zahar si fara.

Varianta fara zahar este foarte bun pentru cei care sufera de diabet. Poate fi inclus fara probleme in dieta si cand tii cura de slabire. Intr-o astfel de situatie, zaharul dizolvat in zeama compoturilor care il contin, nu ajuta prea mult. In plus, este si foarte sanatos pentru ca singura dulceata pe care o consumi este cea naturala.

 

Cum faci compot de cirese fara zahar

Sterilizeaza borcanele

Pentru inceput, ceea ce ai de facut este sa sterilizezi borcanele si capacele, pentru a le avea pregatite. Daca nu stii exact cum se face asta, vei gasi mai jos informatiile necesare. 

Curata si spala ciresele

Mai departe, ocupa-te de cirese. Acestea trebuie curatate de codite si separate de fructele care nu mai sunt in stare buna. Dupa, spala-le bine si lasa-le in apa pentru aproximativ doua ore. 

Pregateste siropul

Intre timp, poti pregati partea de lichid. Apa se pune la fiert, impreuna cu batoanele de vanilie. Daca lamaia are coaja comestibila, poti sa o folosesti si pe aceasta. Dupa ce apa a inceput sa fiarba, mai lasi pe foc pentru aproximativ 5 minute. Mai departe, dupa ce ai stins focul, lasa apa sa se raceasca. 

Pune ciresele in borcane

In continuare, ce ai de facut este sa asezi ciresele in borcane. In mod normal, trebuie sa umpli circa 3/4 din recipient, insa, si aici poti ajusta dupa bunul tau plac.

Adauga zeama de lamaie si apa

Acum e momentul sa folosesti zeama de lamaie. Ea pur si simplu se toarna peste ciresele din borcan. Aceasta va avea rol de conservant. Dupa, vii cu apa in prealabil fiarta si umpli borcanele. 

Fierbe borcanele cu compot in oala

Mai departe, ai nevoie de o oala incapatoare, in care sa poti fierbe borcanele. Pe fundul vasului se plaseaza un prosop, iar peste el borcanele inchise bine. Cratita trebuie umpluta cu apa pana aproape de capac. Focul se da la mediu initial, apoi, cand apa incepe sa fiarba se lasa la minim, pentru 30 de minute. Acum, opreste focul si lasa borcanele in oala pana cand apa se raceste.

 

Incearca si retetele de dulceata de cirese, gemul de caise si gemul de capsuni.

 

Cum sterilizezi borcanele

Sterilizarea borcanelor si capacelor e foarte importanta pentru a te asigura de faptul ca rezultatele vor fi cele dorite. 

Incepe prin a spala bine recipientele si capacele, cu detergent de vase. Clatirea e recomandat a se face mai intai cu apa calda, apoi rece. Dupa ce le-ai curat si scurs bine, ai nevoie sa folosesti cuptorul. Acesta trebuie incalzit in prealabil, la 180 grade Celsius. 

Pe tava de la cuptor, asaza borcanele, impreuna cu capacele, toate cu gura in sus. Se lasa in cuptor pentru 10 minute. 

Aceasta nu e insa singura metoda de sterilizare. De exemplu, mai poti, dupa ce ai spalat bine borcanele, sa le introduci la cuptor, la 150 de grade Celsius. In momentul in care picaturile de pe ele se usuca, opresti aparatul, dar nu scoti borcanele. Le mai lasi in interior pentru 15 minute.

Capacele le poti steriliza si separat. Puri si simplu le bagi intr-o cratita cu apa si le lasi sa fiarba pentru 20 minute. Dupa ce ai oprit focul, nu le scoti din apa, ci le mai lasi acolo pentru inca 15 minute.

 

Asadar, dupa cate ti-ai putut da seama si tu, nu e deloc complicat sa faci compot de cirese fara zahar. Te vei bucura de un preparat gustos, sanatos, care se va pastra foarte bine pentru cateva luni bune. Astfel, poti sa il consumi in timpul iernii sau oricand doresti.

Nu uita ca daca ai multe cirese si nu ai loc pentru borcane in debara, le poti usca folosind un deshidrator.

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii