Croissant frantuzesc
PRINTEAZA- 10g drojdie proaspata
- 120ml lapte dulce
- 250g faina
- 1 lingura sare
- 30g zahar
- 1 lingura miere
- 175g unt
- 1 ou batut
De data asta, iti propun o reteta ceva mai complexa, pentru un produs final fermecator prin simplitatea lui deci, inarmeaza-te cu rabdare.
Drumul pana la minunatul croissant frantuzesc incepe cu amestecarea drojdiei si laptelui intr-un bol, folosind telul sau mixerul. Adauga faina, sarea, zaharul, mierea si 50g unt. Daca ai robot de bucatarie, pune carligul pentru aluat si mixeaza 5 minute la viteza mica si 5 minute la viteza medie. Daca nu, foloseste la inceput o paleta si apoi framanta usor aluatul la mana, pana obtii o compozitie omogena si elastica. Formeaza aluatul intr-un rotund, acopera bolul cu o folie de plastic si lasa-l sa creasca pentru 30 de minute.
Aplatizeaza aluatul pe blat, apasand bine, astfel incat sa scoti eventualele bule de aer ramase la interior. Pune-l intr-o foaie de copt si da la congelator pentru 30-40 de minute, pana se raceste bine.
Foloseste sucitorul pentru a aplatiza restul de unt intr-un dreptunghi. Scoate aluatul de la congelator, intinde-l cu sucitorul, pana cand este de doua ori mai lung decat untul, si asaza untul pe o jumatate a sa. Acopera cu cealalta jumatate, indoind cu atentie aluatul, pentru nu-l rupe, si roteste marginile pentru a sigila untul inauntru.
Intinde aluatul cu tot cu unt, folosind sucitorul, pana obtii un dreptunghi de 25 x 60cm. Impatureste-l in trei pe lungime, apoi inca o data in doua pe lungime. Pune pentru 30 de minute la rece, de data aceasta in frigider.
Scoate de la rece si intinde intr-un dreptunghi de 24 x 50cm, cu grosime de aproximativ 4-5mm. Foloseste un cutit pentru a face semn, pe latura lunga, din 8 in 8cm. Repeta gestul pe latura opusa, incepand insa cu un decalaj de 4cm. Foloseste semnele facute pentru a taie aluatul in triunghiuri. Rasuceste triunghiurile de aluat incepand de la baza catre varf. Ai grija sa nu presezi aluatul, cornurile trebuie sa ramane pufoase.
Asaza cornurile in tava acoperita cu o foaie de copt, lasand suficient loc intre ele, si unge usor suprafata cornurilor cu ou, folosind o pensula de bucatarie. Porneste cuptorul la temperatura foarte mica, 25-30oC, pune inauntru un castron cu apa, iar deasupra sa, pe un gratar, pune tava cu cornuri si lasa-le sa creasca pentru 2ore.
Scoate-le din cuptor si lasa-le sa se odihneasca pentru 10-15minute, iar in acest timp incalzeste cuptorul la 180oC si pune-le la copt pentru 15 minute. Cand acest timp a trecut, croissantele sunt gata!