fbpx
     

Reteta de baigli cu nuca

Last Updated: 19.01.25

 

Baigli, beigli sau bejgli cu nuca este o reteta ungureasca de cozonac pregatit cu umplutura de mac si de nuca. Este un preparat delicios potrivit oricand ca desert si in zile de sarbatoare alaturi de cozonacul nostru traditional. Baigli se gateste destul de usor daca stii exact ce pasi trebuie sa urmezi.

 

Felii de baigli cu nuca si mac

Cozonac cu mac si nuca - Reteta Ungureasca

Cum sa faci cozonac cu mac unguresc - Baigli original
Timp de preparare:1 hour
Timp de gatire:40 minutes
PRINTEAZA
 
Ingrediente pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 2 galbenusuri
  • 10 g drojdie proaspata
  • 200 g unt
  • 150 ml lapte
  • 70 g zahar pudra
  • coaja de la o lamaie
  • 1 esenta de vanilie
  • sare
Ingrediente pentru umplutura cu mac:
  • 250 g mac
  • 100 ml lapte
  • 70 g stafide
  • 70 g zahar
  • 1 esenta de vanilie
  • coaja de la o lamaie
Ingrediente pentru umplutura cu nuca
  • 250 g nuca
  • 100 ml lapte
  • 70 g stafide
  • 70 g zahar
  • 1 esenta de vanilie
  • coaja de la o lamaie
 

Reteta baigli se incepe cu pregatirea aluatului. Ocupa-te mai intai de drojdie, in sensul ca trebuie sa o dizolvi. Pentru asta, adauga peste ea putin lapte caldut si amesteca. 

In continuarea acestei retete de cozonac cu mac si cu nuca, ia un vas incapator, in el adauga faina, apoi peste ea untul taiat cubulete, pastrat la temperatura camerei. Incorporeaza-l in faina, cu mainile, pentru a-l face sa fie cat mai nisipos. Peste acest amestec din care se va forma coca de baigli se adauga: drojdia, galbenusurile de ou, zaharul, coaja de lamaie, esenta si sarea. 

Acum, va trebui sa amesteci bine toate ingredientele, pentru a face aluatul de cozonac unguresc. Adauga treptat laptele si continua asa pana cand obtii o coca ce poate fi framantata mai departe pe masa de lucru. Dupa ce e gata, aluatul de cozonac baigli se inveleste in folie alimentara si se lasa la frigider pentru 30 minute. 

Mai departe, ai nevoie sa te ocupi de umplutura de mac. Intr-o cratita, pe aragaz, pune laptele la incalzit. Peste el, adauga zaharul si stafidele. Lasa totul la fiert pana cand zaharul s-a topit, apoi ia cratita de pe foc si toarna totul in recipientul in care ai macul. Pentru a da o aroma mai deosebita acest0ie umpluturi de beigli, adauga esenta si coaja de la lamaie. 

Pentru a face beigli cu nuca, procedezi la fel, doar ca folosesti nuca. La final, daca una dintre aceste compozitii ti se pare a fi prea uscata, mai poti adauga lapte. Daca gustul nu e suficient de dulce pentru tine, poti, de asemenea, sa mai pui si zahar. E important sa iti iasa baigli cu nuca si cu mac ce sa fie pe gustul tau. 

Acum e momentul sa te intorci la aluatul de bejgli. Acesta se scoate din frigider si se imparte in doua bucati egale. Una dintre ele urmeaza a fi transformata in baigli cu mac, cealalta se inveleste inapoi in folie si se da la frigider. 

Bucata oprita se modeleaza, apoi se intinde cat mai bine. Peste ea, se adauga compozitia cu mac, se imprastie peste tot si se niveleaza, apoi marginile se indoaie. Dupa, aluatul impreuna cu amestecul de mac se ruleaza, iar cand se ajunge la capat se unge cu albus de ou, pentru a nu se desface. La fel procedezi si pentru a face baigli cu nuca. 

Ambii cozonaci se asaza intr-o tava cu hartie de copt si se ung cu galbenus de ou. Dupa, se dau la frigider pentru 10 minute, pentru a se usca galbenusul. Cand se scot, se ung cu albus si se dau din nou la frigider pentru 10 minute, apoi se inteapa cu o scobitoare sau o frigaruie, cat mai adanc. Se baga la cuptorul preincalzit, la 180 de grade Celsius, pentru circa 40 de minute. 

Pentru a felia acesti baigli cu nuca si cu mac, asteapta sa se raceasca, dupa care, bucura-te de ei. Eventual, poti sa alegi un un set de farfurii cat mai frumos si sa asezi bucatile astfel incat sa arate totul cat mai bine. 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii