Cornuri de casa, cu gem
- 600 g faina alba
- 150 g zahar
- 250 ml lapte
- 2 oua
- 50 g unt topit
- 7 g drojdie uscata (un pliculet)
- Jumatate de lingurita de sare
- 300 g din gemul preferat
- 2 galbenusuri
- 2 linguri de lapte
Un desert “ca la mama acasa” sunt clasicele cornuri cu gem facute mai in graba sau cu grija si atentie de bunicile noastre, inca din copilarie. Iar daca iti place varianta de cornuri pufoase de post, cu nuci, ciocolata, seminte de mac sau rahat, ea se poate adapta usor cu cornuri cu umplutura care iti place mai mult.
Un atu al acestor cornuri pufoase este aluatul dospit care duce la “umflarea” lor si la pastrarea texturii, caci vor avea dimensiuni usor mai mari decat acele cornuri fragede pudrate cu mult zahar. Aluatul va semana cu cel de cozonac si va fi maleabil.
Pentru a incepe sa prepari cornulete pufoase la masina de facut paine vei pune mai intai acele ingrediente umede pentru aluat, dupa care le introduci pe cele uscate si alegi programul care framanta si dospeste. Dar poti face, evident, si un aluat framantat manual pentru cornuri pufoase cu gem.
Pornesti reteta de cornuri cu gem cu adaugarea intr-un bol a fainii, sarii si drojdiei uscate, in mijloc adaugand un lapte caldut in care ai pus deja zaharul si ouale amestecate cu furculita. Adaugi cate putin unt si framanti cu mainile pana cand aluatul de cornulete cu gem, reteta traditionala, nu se lipeste. Daca folosesti faina fara gluten este posibil sa nu creasca la fel de mult, desi ar trebui sa isi pastreze textura, pasii ramanand aceiasi.
Lasi aluatul de cornulete pufoase cu gem la dospit pentru o ora ori pana cand se dubleaza volumul, dupa care se va rasturna pe blatul de lucru dat cu faina si se intinde, impartindu-se in doua foi de aluat. Acestea se vor separa, la randul lor, in opt “triunghiuri” egale la baza carora se va pune cate o lingurita cu umplutura pentru cornuri de casa pufoase. Se rasuceste aluatul de corn cu ciocolata sau gem de la aceasta baza pana spre varf, pastrand capatul sub greutatea cornuletului. Ii insiri pe o tava pe care pui hartie de copt, lasand putina distanta intre ele deoarece le mai lasi sa dospeasca 30 de minute, inainte de a le introduce in cuptor.
Reteta de cornuri pufoase presupune amestecarea galbenusurilor cu lapte si ungerea cornurilor pentru a se rumeni frumos deasupra. Se introduc aceste cornulete cu gem pufoase in cuptorul preincalzit, lasand temperatura la 180 de grade pentru pana la 20 de minute, pentru a se putea rumeni frumos. Dupa ce se scot, se lasa frumoasele cornuri cu gem de post sau de dulce sa se raceasca in respectiva tava, dupa care se pot consuma sau depozita in recipiente pentru a-si pastra fragezimea.
Poti adapta reteta pentru cornuri cu ciocolata, cornulete pufoase cu nuca ori simple cornuri pufoase cu unt, fara umplutura ori cu crema de patiserie. In cazul in care doresti cornuri de post, vei renunta la oua, unt si lapte si le vei inlocui cu apa si margarina vegetala sau ulei de floarea soarelui.
Iar daca doresti inspiratie in ce priveste consumul acestor cornuri pufoase cu ciocolata, gem sau alte creme, desi nu credem ca s-ar ivi o astfel de neplacuta situatie, afla ca merg foarte bine cu un pahar de lapte, o ciocolata calda, o cafea ori un ceai dimineata, de pilda.