Cremsnit - Reteta Originala
- 300 ml frisca lichida
- 150 g zahar
- 200 g amidon
- 100 g unt
- 5 galbenusuri
- 1 litru de lapte
- 1 pastaie vanilie
- 900 g aluat de foietaj
- zahar pudra
Daca vrei sa faci o prajituri de casa cu crema de vanilie, simpla si delicioasa, iti recomandam acest cremsnit, reteta cu frisca, la care vei putea folosi chiar si aluat de foietaj din comert, daca nu vrei sa faci acea varianta cu foi de cremes cumparate sau pregatite in casa in totalitate.
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este acela de a dizolva amidonul. Cum faci asta? Adaugand peste el lapte rece. Mesteca totul usor, pana cand vei obtine o compozitie lichida.
Ce a ramas din lapte vei folosi pentru crema de cremsnit pe care o poti face foarte simplu, intr-o cratita, pe aragaz, la foc mediu. Adauga laptele, apoi rand pe rand amidonul, galbenusurile si zaharul. Totul se amesteca foarte bine cu un tel, apoi se introduc semintele din pastaia de vanilie si pastaia. Se lasa pe foc pana cand se ingroasa si se formeaza o crema densa. In compozitia obtinuta, se adauga untul taiat cuburi. Pentru a iesi o crema pt cremes cat mai fina, el se adauga treptat si se tot amesteca pana cand se topeste.
Crema de cremes e gata in momentul in care ai terminat de adaugat tot untul. Daca la gust ti se pare ca ii mai lipseste zahar, sare sau esenta de vanilie, poti sa mai adaugi in acest moment. Acopera apoi crema de vanilie pentru cremsnit cu o bucata de folie, lipind-o peste compozitie, pentru a evita formarea crustei, si lasa totul sa se raceasca.
Pentru a continua aceasta reteta de cremsnit cu foi cumparate, acestea trebuie pregatite. Se scoate aluatul de foietaj din ambalaj si se imparte in doua parti egale. Pe blatul de lucru imprastie putina faina, apoi plaseaza bucata de aluat. Peste ea, da din nou cu putina faina si intinde-o cat mai bine, cat sa fie de marimea tavii pe care o vei folosi pentru a face cremes frantuzesc. Taie marginile cu o ustensila de bucatarie precum racleta sau cutitul, astfel incat forma sa fie una frumoasa.
Foaia bine intinsa se plaseaza pe fundul unei tavi, se inteapa cu furculita si se pastreaza asa la frigider, pentru 20 de minute. Intre timp, incalzeste cuptorul, deoarece aceasta foaie pentru cremsnit, reteta clasica, se coace la 200 de grade Celsius, pentru 10-15 minute, la cuptorul preincalzit. La fel procedezi si cu cealalta bucata de aluat.
Mai departe, urmeaza pregatirea fristii ce va veni peste crema pentru cremsnit. Aceasta se bate intr-un bol, cu ajutorul unui mixer.
Ce mai ai de facut acum e sa asamblezi aceast cremes, reteta cu frisca si o singura foaie. Pe foietajul copt, se adauga cremsnit crema, se niveleaza totul bine, cu o spatula, dupa care adauga frisca batuta.
Acum, peste toata compozitia poti fie sa adaugi cealalta foaie intreaga, la fel cum faci atunci cand folosesti foi cremsnit din comert, fie sa o rupi bucati cat mai mici si sa o presari peste stratul de frisca. Daca alegi aceasta ultima varianta, vei avea un cremes de casa ce se va taia foarte usor.
Cremsnit reteta si mai simpla ar putea fi aceea in care cumperi foile speciale din comert si le umpli cu o crema cremes cu budinca, ce se va prepara mult mai rapid. Poate nu va fi acelasi gust, dar, daca timpul nu iti permite, e o varianta. Foile din comert au un gust asemanator cu cele pe care le-ai putea face in casa, deoarece nu e ca la alte deserturi cu foi de prajitura pufoase, ci se folosesc cam tot aceleasi ingrediente.