fbpx
     

Reteta de fasole cu ciolan afumat

Last Updated: 22.06.24

Mancare de fasole cu ciolan afumat

Cum sa faci cea mai buna mancare de fasole cu ciolan afumat
Timp de preparare:30 minutes
Timp de gatire:3 hours
PRINTEAZA
 
Ingrediente:
  • 700 g fasole boabe uscate
  • 50 ml ulei
  • 2 cepe
  • 3-4 morcovi
  • 500 ml bulion
  • foi de dafin
  • sare
  • piper
  • boia dulce
Pentru servit:
  • muraturi
 

Cand vine vorba de 1 Decembrie sau alte sarbatori nationale, romanii au obiceiul sa manance fasole cu ciolan, la ceaun. Aceasta hrana e una care a devenit cumva o traditie atat pentru sarbatorile publice, cat si pentru locuintele particulare ale fiecaruia. 

Daca vrei sa inveti sa faci si tu fasole cu ciolan afumat, iti vom spune in continuare reteta. 

Incepe prin a pune la hidratat, in apa rece, 700 g de boabe de fasole. Le lasi asa peste noapte. Eventual, poti pune in apa si putina sare, dar nu e musai. Daca te mai trezesti in timpul noptii, mai poti sa schimbi apa de 2-3 ori. 

Cum se pregateste un ciolan afumat? In primul rand iti sugeram sa il cumperi de la o carmangerie si sa fie crud, nu prefiert, daca vrei un gust de fasole cu afumatura mai intens. Acesta trebuie putin parlit inainte de a incepe sa-l gatesti, in eventualitatea in care mai are peri. 

Apoi, pentru a trece propriu-zis la gatit, ia o oala suficient de mare si in ea introdu ciolanul, peste el pune apa rece atat cat sa-l cuprinda si sa fie cam cu inca 2 degere peste. Se lasa la fiert, la foc mare, pentru aproximativ 2 ore, pana cand se gateste. Daca mai scade din apa, mai poti completa. 

In timp ce fierbe carnea pentru fasole cu ciolan, trebuie sa te ocupi si de fasole. Acestea se scurg de apa in care au stat peste noapte, se asaza intr-o cratita, se adauga apa rece si se lasa la fiert. Cand apa da in clocot, mai astepti inca 15-20 de minute, apoi o schimbi. Poti adauga in apa si o linguita de bicarbonat, pentru a inmuia mai repede boabele. 

Dupa ce versi prima apa in care a fiert fasolea, pentru a completa din nou cu lichid, foloseste din zeama in care a fiert ciolanul. Lasa asa sa mai fiarba circa 60 de minute, sau cat e necesar, pentru o fasole scazuta delicioasa. 

Mai departe, trebuie sa te ocupi de legumele care vor completa aceasta mancare de fasole. Se curata si se toaca ceapa si morcovul, apoi se calesc intr-o tigaie, la foc mic, pana incep sa se inmoaie. Peste, se adauga bulionul, 2 polonice din zeama de la ciolan si condimentele. 

Pentru a combina toate amestecurile facute pana in prezent, peste fasole, adauga sosul cu legume, apoi carnea. Pentru a face ciolan cu fasole, carnea trebuie racita, dezosata si taiata marunt, apoi adaugata in cratita in care vor fi fasolele si celelalte ingrediente. 

Amesteca bine aceste fasole cu ciolan si gusta pentru a vedea daca nu mai trebuie sa mai adaugi sare sau piper. Daca totul e asa cum vrei, da focul la mic si mai lasa sa fiarba pentru circa 30-40 de minute. Iti va iesi o fasole cu ciolan delicioasa, care va merge de minune cu muraturi.

Daca nu vrei sa stai prea mult pe langa aragaz si ti se pare ca pierzi mult timp cu o astfel de reteta, atunci poti sa faci totul la slow cooker. Doar pui ingredientele si in cateva ore totul va fi gata. Poti folosi o astfel de oala si pentru a fierbe boabele pentru iahnie de fasole, dar si pentru multe alte retete. Chiar daca timpul de gatire poate fi mai mare de 3 ore, nu e necesar sa stai langa aragaz, deci, poti face multe altele in acele ore.

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii