fbpx
     

Reteta de Gulas traditionala

Last Updated: 20.01.25

Gulas de vita

Cum sa faci gulas la ceaun
Timp de preparare:30 minutes
Timp de gatire:3 hours
PRINTEAZA
 
Ingrediente:
  • 1.5 kg carne de vita
  • 2 kg cartofi
  • 3 cepe
  • 2 ardei iuti
  • 3 ardei grasi sau kapia
  • 4 rosii/2 conserve de rosii fara coaja
  • 2-3 frunze de dafin
  • 50 g untura/ulei
  • 2 linguri boia dulce
  • 1 lingura chimen
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 lingurita de zahar
Pentru servit:
  • patrunjel verde
  • smantana
  • ardei iute
 

 

Daca reteta ungureasca de gulas la bograci e cea pe care vrei sa inveti sa o faci, afla ca nu e nimic foarte complicat.

Incepe sa gatesti acest gulas de vita pregatind carnea. Iti recomandam pulpa de vita. Aceasta se taie in cubulete mai generoase, si se adauga intr-un ceaun in care e untura sau ulei incins si se lasa sa se gateasca, timp in care mai amesteci in ea. Faci asta pana cand zeama lasata de carnea pentru gulas la ceaun scade si bucatile de pulpa incep sa se prajeasca.

In timp ce asta se intampla, te poti ocupa de legume. Mai exact, cureti ceapa si o tai pestisori, dai jos coaja de pe cartofii, apoi ii tai cuburi, maruntesti ardeii si ii toci in patrate mai marisoare. Bucatile de legume se lasa mai mari la gulas, nu se toaca prea marunt, asa cum se intampla la alte preparate.

Dupa ce carnea pentru gulas, reteta ungureasca nu mai are zeama si incepe sa se prajeasca, adauga peste ea legumele maruntite si lasa-le la calit, amestecand in ele. Cand observi ca acestea incep sa se inmoaie, e momentul sa adaugi in gulas boiaua si semintele de chimen. Acestea pot fi intregi sau macinate, dupa cum iti doresti. Mai amesteci de cateva ori, pentru a se rumeni totul cat mai frumos, apoi, adaugi in acel ceaun din fonta, in care gatesti aceasta reteta gulas, 2.5 litri de apa si lasi la fiert pentru aproximativ 30 de minute.

Acum e momentul sa continui reteta gulas de vita adaugand cartofii si rosiile. Se amesteca bine, se introduc condimentele dorite si zaharul, mai completezi daca e nevoie cu apa, astfel incat totul sa fie acoperit la limita si mai lasi acest gulas vita sa fiarba pentru inca vreo 30 de minute, pentru a se gati bine si cartofii.

Pentru astfel de retete de mancaruri, nu e musai sa folosesti un ceaun, daca nu detii un astfel de vas, ci poti face totul chiar si la o cratita normala, mai incaptoare sau la un aparat de gatit electric, precum un multicooker sau un slow cooker. Nu vei obtine acelasi gust, dar cu siguranta va fi bun si vei manca cu placere un gulas, indiferent de modul in care l-ai preparat.

Daca vrei sugestii pentru a servi astfel de mancaruri, afla ca poti adauga, peste, patrunjel tocat marunt, o lingura de smantana sau ardei iute. 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii