Lapte de pasare - Reteta traditionala
- 8 galbenusuri
- 1 l lapte
- 200 g zahar
- 3 plicuri zahar vanilat (2 lingurite esenta sau jumatate pastaie de vanilie)
- Un varf de sare
- Jumatate de lingura rasa de amidon/ faina de orez (optional).
- 8 albusuri
- 50 g zahar tos
- 1 varf de sare
- 1 plic zahar vanilat.
- Stafide
- Ciocolata rasa
- Sos caramel
Reteta lapte de pasare bucura multi copii si adulti, reprezentand pentru diferite generatii un dulce al copilariei de care se pot bucura cu mic cu mare in weekend, si nu numai, toti membrii familiei. Desertul e format din doua parti, o spuma si o crema care se gatesc individual, dar care se vor servi impreuna, formand un produs care arata simplu, dar e gustos. Din cantitatea de ingrediente mentionate mai sus iti vor iesi in jur de sase portii.
Lapte de pasare reteta frantuzeasca mai poarta numele de “ile flotante” deoarece seamana cu o insula plutitoare intr-o crema engleza delicioasa, pe care o poti prepara pentru nenumarate alte deserturi. Vei porni de la spargerea oualor si separarea albusului de galbenus in castroane diferite, dupa care vei masura zaharul si laptele pentru crema. Daca folosesti o pastaie de vanilie pentru crema de lapte de pasare o tai pe lungime si vei scoate miezul cu un cutit, maruntind bucatile bine si amestecandu-le in lapte. O poti inlocui cu doua lingurite mici de esenta sau extract de vanilie ori cu pana la 4 plicuri de zahar vanilinat.
Cum se prepara laptele de pasare clasic? Intai pui laptele la fiert impreuna cu vanilia in forma dorita la foc mic, timp in care bati albusurile pentru lapte de pasare cu un varf de sare si cu cantitatea de zahar. Rezultatul componentei de prajitura lapte de pasare ar trebui sa fie o spuma tare unde adaugi putina vanilie sau un pliculet de zahar vanilinat, pentru un plus de gust.
Cand laptele pentru desert s-a infierbantat, iei o lingura de spuma si o pui deasupra, lasand-o pret de jumatate de minut pentru a se coagula, dupa care vei intoarce bulgarasul de desert cu lapte pe cealalta parte. Cand este gata, il scoti pe o tava. O alternativa este prepararea bezelei in cuptor clasic sau cu microunde, precum in reteta de lapte de pasare de la Jamila.
Pentru lapte de pasare, reteta include si o crema intitulata si “sodou”, care va avea gust de vanilie. Aici vei folosi galbenusurile ramase de la cele opt oua pe care le freci bine cu zaharul iar, pentru a ingrosa putin lichidul, poti adauga amidon ori putina faina de orez.
Crema acestei retete cu lapte de pasare se face din laptele fierbinte ramas de la fierberea albusului in care pui, incetul cu incetul, galbenusurile frecate cu zahar, mixand incontinuu pentru ca oul sa nu se coaguleze. Cand este omogen, se va opri focul si se strecoara imediat printr-o sita pentru ca fluidul rezultat sa fie cremos. Pentru a te asigura ca isi pastreaza forma si ca e cremos, poti incerca o reteta de lapte de pasare cu budinca, unde pui laptele, galbenusurile si plicul de budinca la un loc si se da in clocot.
Ultimul pas pentru un lapte de pasare din retete ca la mama acasa este prepararea unui caramel. Vei pune la topit cateva linguri de zahar si, cand incep sa se lichefieze, adaugi 50 g de unt si mixezi frumos, avand grija sa nu se arda, spre final adaugand in jur de 50 ml de lapte pentru a subtia compozitia.
Montajul unui desert de acest fel se face in bol sau castron (ori un alt recipient mai adanc), unde se toarna sosul, dupa care se adauga bulgarasul de albus de ou si deasupra se stropeste cu sos de caramel. Alternativ, poti adauga ciocolata rasa sau poti apela la un alt topping.
Alternativa a laptelui de pasare clasic este un tort lapte de pasare cu pandispan, sufleu de vanilie si ciocolata deasupra.