Ostropel de porc, reteta moldoveneasca, aromata cu cimbru si usturoi. Cum pregatesti carnea de porc pentru ostropel, cand adaugi sosul si cum servesti ostropelul moldovenesc in mod traditional.
Ostropel de porc, moldovenesc
- 600-700 g carne de porc (piept)
- 2 cepe
- 2-3 rosii
- 5-6 catei de usturoi
- 4-5 linguri de ulei
- sare
- piper
- cimbru
- muraturi
Ostropel de porc
Daca te intrebi cum se face ostropelul de porc, moldovenesc, iti vom prezenta in cele ce urmeaza o reteta simpla si rapida, pe care o poti prepara pentru tine si cei dragi.
Pregateste carnea pentru ostropel
Pentru inceput, trebuie sa pregatesti carnea. Ai nevoie de partiile porcului care sunt mai lipsite de grasime, precum pieptul sau pulpele. Carnea (in acest caz pieptul) se spala bine, se curata, apoi se taie in bucati mai mici, pentru a se patrunde cat mai bine si pentru a se gati cat mai usor aceasta mancare felul 2, cu carne de porc.
Caleste ceapa
In continuare, pentru acest ostropel ai nevoie de ceapa. Ea trebuie curatata si spalata, apoi taiata marunt. Intr-o cratita, se pune uleiul la incins, apoi se adauga ceapa tocata. Se lasa pana cand se inmoaie putin si devine usor transparenta.
Cratita Ovala cu Capac Cooking By Heinner, Home Chef
Din aluminiu, compatibila cu plitele pe inductie, capacitate de 3.5litri si dimensiuni de 26x20x9cm. Vezi oferta aici.
Inabusa carnea de porc
Dupa ce s-a calit ceapa, vine randul carnii pentru ostropel de porc, moldovenesc. Aceasta se adauga in amestecul cu ceapa si se lasa la calit, inabusit, pe ambele parti, pana cand devine alba.
In cratita in care gatesti se adauga, peste aceasta mancare cu carne de porc, apa. Ea trebuie sa fie fierbinte si sa acopere in totalitate amestecul, daca vrei sa-ti iasa un ostropel de porc bun si fraged. Eventual, poti folosi chiar si o oala din fonta.
Pentru a continua acest ostropel porc, se lasa totul la foc mare, si se verifica in permanenta pentru a completa cu apa cand aceasta scade. Lasi mancarea la gatit pana cand carnea din aceasta reteta ostropel devine moale si se poate manca usor.
Completeaza cu sosul de rosii in reteta de ostropel
In timp ce amestecul fierbe, pregateste rosiile. Ideal ar fi sa le scoti semintele, mai ales daca acestea pot fi deranjante pentru ca sunt mai mari. Se taie marunt, apoi adauga peste carne, pentru a da gust acestui ostropel de porc. Tot acum condimenteaza, cu sare, piper, cimbru sau alte ingrediente pe care le folosesti de regula cand gatesti mancaruri cu carne de porc.
Adauga usturoi in ostropel
Dupa ce carnea s-a gatit si e moale, acest ostropel de porc e aproape gata. Ceea ce mai trebuie sa adaugi e usturoiul. Acesta trebuie curatat, spalat si pisat. Se introduce in cratita cu 2-3 minute inainte de a opri focul, pentru a-si pastra cat mai bine gustul.
Mojar cu pistil Cooking by Heinner, 10 cm
Pentru usturoi, ierburi, condimente, nuci, alune, cuisoare, sos pesto, din marmura.
Vezi oferta aici.
Serveste ostropel cu muraturi si garnitura
Opreste aragazul, pune capacul si mai lasa asa pentru inca 10 minute, ca usturoiul sa-si imprastie aromele. Dupa, poti sa servesti acest ostropel cu carne de porc alaturi de muraturi. Ar merge foarte bine si o mamaliguta calda sau tot felul de garnituri (piureuri diverse, cartofi la cuptor, orez etc.).